Кои "успехи" на социалистическа България съсипа демокрацията?

Данни за социалната политика в НРБ
Обновена: 3 апр 2017 13:15 | 3 апр 2017 10:45, Екип на Dnes.bg
747
Кои "успехи" на социалистическа България съсипа демокрацията?
Снимка: архив, Reuters

Дали демокрацията наистина отне на българите високата раждаемост и сигурността? Документите и фактите за социалната политика в НРБ говорят за съвсем други неща. Информациите обобщава Николай Цеков в материал за Дойче веле.

"Имаше консултация за бременни, за деца, посещаваха новородените, родилките. Комунистите-каквито искате ги наричайте - но деца се раждаха и всичко беше безплатно", твърди във Facebook един от носталгиците по соца.

Равнищата на раждаемост в НРБ често се използват като необорим аргумент в полза на щастливия живот в тогавашната НРБ. Зад тази  фасада се крие обаче една от най-мрачните тайни на НРБ. Грижливо охраняваната статистика на абортите в страната прави първите си регистрации през 1953 година. Днес тази информация е достъпна за всеки потребител в нета.

Защо не се роди 9-милионният българин?

Обобщението на събраните до края на 2013 г. данни сочи, че по времето на комунизма броят на регистрираните аборти в България е много близък до броя на ражданията. В тази статистика не са включени множеството тайно извършвани от специалисти и шарлатани изкуствени прекъсвания на бременността. Чак до 1999 година броят на абортите превишава броя на ражданията. Решение на проблема режимът на Живков вижда в челния опит на братска Румъния.

През 1966 г. "Геният на Карпатите" Николае Чаушеску ликвидира проблема с нежеланието на румънките да раждат с драконски мерки за тотална забрана на абортите. Резултатът е ужасяващ – главоломно нарастват криминалните аборти, често завършващи със смърт или осакатяване на родилките.

Изоставените по улиците и пътищата бебета пълнят в геометрична прогресия сиропиталищата. В същото време приетият от ЦК на БКП указ за насърчаване на раждаемостта от 1968 г. не допринася с почти нищо за повишаване на застрашително падащите равнища на раждаемостта на фона на увеличаващите се аборти.

Увеличаването на платения отпуск по майчинство по никакъв начин не променя обстоятелството, че младите семейства в НРБ чакат средно по 20 години за жилище, а най-елементарни стоки и удобства, необходими за отглеждането на новородените, са в списъка на най-дефицитните неща. В началото на 70-те години режимът в София решава да приложи идеите на Чаушеску за повишаване на раждаемостта, като забрани абортите за онези жени, които не са раждали или имат по-малко от 2 деца.

Независимо от това броят на легалните и нелегалните аборти продължава да превишава броя на живородените деца до и след падането на комунизма. Тази крайно неблагоприятна за възпроизводството на българската нация тенденция се обръща едва в края на 1999 г. През 10-те години на членство на България в ЕС броят на живородените деца вече превишава над два пъти броя на направените аборти. За периода 2007-2016 г. в страната са родени 645.000 деца, а прекъснатите бременности са 277.000.

Спокойно ли беше по улиците на НРБ?

Разсекретените архиви на Държавна сигурност и милицията разбиват на пух и прах мита за спокойствието и безопасността на хората в социалистическа България. Всъщност основен фактор за разпространяваните и сега внушения за липсата на престъпност в НРБ е грифът "Строго секретно" върху всички информации, справки и анализи за нарастващата до самия край на режима криминална активност.

Редом със сведенията за  увеличаващите се убийства, грабежи, изнасилвания, проституция, черна борса, наркомании, през 1988 г. в документацията на ДС се появяват и данни за грабежи по пътищата. Средно за месец в страната са извършвани около 30 убийства, но има и месеци с по 72 регистрирани тежки престъпления против личността. Публикуваните от изследователя Антон Тодоров милиционерски справки за  месец март 1989 година говорят красноречиво за "спокойствието"  по улиците на НРБ.

"По оперативни данни за месеца в страната са извършени 20 убийства, 9 опита за убийство, 10 изнасилвания, 11 грабежа, 57 кражби на обществено имущество, 240 кражби по домовете. Откраднати са 147 автомобила. В сравнение с данните за февруари 1989 г. умишлените убийства са се увеличили с 3, опитите за убийства – с 2, кражбите на лично имущество – със 71. Устойчивост показват изнасилванията и грабежите, увеличават се  и длъжностните присвоявания", пише в месечната сводка на МВР.

Любопитен детайл в справките на милицията за месец януари 1989 г. показва кой в НРБ наистина се е чувствал сигурен и защитен. "В резултат на активните следствени действия и мероприятия е установено и доказано, че ограбилите вилата на другаря Христо Георгиев Живков, племенник на другаря Тодор Живков във вилна зона "Китка", са четирима ученици от осми клас в София. Оказа се, че преди това те са били извършили обири на други 15 вили..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


747
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
581
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дядо и чичо убити в лагер,стринка емигрира,иначе и тя беше пътник.И това защото бкп искаха да им вземат животните за ТКЗС ,а моите роднини се бранеха ....М.ръсни, червени га.дове
580
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинНапълно се съгласявам с таб, но с едно уточнение.Колкото и да е чудно, почти във всяка професия имаше по някой и друг кадърен човек, включително и такива, които имаха идеи за технологии на добро ниво.Но условия за развитие на такива хора нямаше, спъваха ги. Не малко добри идеи оставаха на хартия или пък на бял свят излизаше някакъв осакатен резултат и то не от името на автора на идеята, а от името на цял колектив, като начело пишеха началниците, а авторът - някъде в коневръза.
579
19
 
8
 
! Отговори
До 684 преди 7 години
На нашите тогавашни компютри им казваха "зеленото чудовище", с хоризонтално разположени платки. Загрява и засича.Електрокарите ни ги купуваха, за да използват метала, вложен в тях, не ги ползваха по предназначение.Земеделската продукция се компрометираше от година на година - унищожиха чудесните наши сортове, замениха ги с такива, които нямаха добри вкусови качества, а бяха предназначени да се берат полуузрели и да дозряват в щайгите, пътувайки за други държави. В нашите магазини - ***.
578
16
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 684Е добре де умнико, какво им беше на технологиите тогава? А? Какво им беше? Свършиха рублите и не можете повече да пишете лъжи срещу заплащане!Трябва безплатно да лъжете а ентусиазмът ви ще секне нали?Технологиите от времето на комунизма бяха само и единствено в една верига магазини!А тази верига се наричаше: КОРЕКОМ! Тоест - западни технологии от времето на 1960-те, 1970-те или 1980-те години.В България технологии НЯ-***-ШЕ!
577
16
 
8
 
! Отговори
До: 684 преди 7 години
Човече! Осъзнай се бе! Ти за COCOM чувал ли си?Знаеш ли за тогавашните IBM компютри и българските ИМКО?Първият ни "ръководител" говореше да преминаваме от заводи за полупроводници на заводи за цели проводници... срам, няма такъв срам, такава излагация!Ти верно ли бе? Вярваш ли си всичко това? И че Дядо Мраз е бил истински и е давал лично подаръците на децата ли? И на това ли вярваш???Господи, какви твари има тук...
576
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, това си спомнят с умиление- пиячки, лапачки, секс, аванта...Пък било смешно, че хората искали банани.
575
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки аборт е едно неродено дете.Всеки електрокар е просто електрокар.
574
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно,че това е поръчкова статия,но... аз предлагам да направите спонтанно интервю с някой ГДРеец на морето,ей така за "шпас"(удоволствие),за да видим какво ще каже!Бас ловя,че и той ще си спомня с умиление и въздишка тези години,защото си беше весел купон тогава.
573
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко тъпо е да сравняваш стандарт от преди 30-40 години предвид състоянието на технологийте тогава. Факт е обаче че по индекс на човешко развитие тогава бяхме в първите 30 а сега сме след 70ти номер така че всеки да си направи сметката. Според мен статията е с изкривена статистика защото са взели данни които да им подкрепят скалъпената теза - например брой аборти. Защо не вземат брой компютри, електрокари, тонове земеделска продукция и т.н да видим дали нещата ще изглеждат така.
572
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гадно беше. Във Варна например , нямаше нищо в магазините през лятото, щото стоките отивали за Златните( пясъци). В болници и поликлиники лечението беше същото , като сега- през куп за грош. В даскалото учехме за Ленин, а не знаехме за Балканската война. Не знаехме и за магазина под Валентина, за снабдяване на спе иални другари. Хубаво беше, дали?
571
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По никой начин не искам дъ се връщам назад.Напред и само напред.
570
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупостиС такива лъжливи статии, искат да замажат цялата си некадърност, и абсолютния провал наречен преход. Каквото и да е било тогава, беше по добре от сега. "Сега сме в ЕС ....да, на последно място. " Сега сме в НАТО....да, без армия и с два самолета. "Сега има свобода на словото".....да, медийте са на ГЕРБ и на Пеевски. "Сега пътуваме свободно"....да но да бъдем евтина работна ръка. А пък да не говорим за демографска и икономимеска катастрофа. Прогизналата от корупция държава
569
0
 
4
 
! Отговори
Бзззззз преди 7 години
Не успях да кача коментар относно истината за почивната база през соца, защото ме блокираха заради някой, който се гневеше на моя коментар, че конкретен човек, докато беше жив, озаптяваше най-наглите бандюги в един град.Обаче, тъкмо когато установих, че са ме блокирали, някой друг, с ник Трактор, вече беше написал почти същото, което написах аз.Направете си изводите.
568
8
 
7
 
! Отговори
До 675 преди 7 години
Прав си. Исках да прочета всички коментари, но се отказах. То бива лъжи и превъзнасяне, но това, което пишат червените *** тук минава всякакви граници.Според един, всяко село по онова време имало линейка. Не е вярно. Някъде може да е имало, но аз добре помня няколко села с население 800-900 човека, в които линейки нямаше.174 спори нагло със 154, който пише истините за "черните" поделения, нарича го неграмотен, а личи, че човекът е високоинтелигентен.Хваля столовата храна, а тя беше отврат
567
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука някакви социалистически латерни ли има?
566
3
 
16
 
! Отговори
това е топ кометара, преди 7 години
Това е топ 1 коментара,който казва всичко:"Много или малко загубихме:-чистата храна-контактите с приятели и близки, защото избягаха(от какво ли?)-спокойствието-спряхме да мечтаем-преди гледахме животни, а сега гледаме като тях.."
565
3
 
3
 
! Отговори
Продължение преди 7 години
До extremistЗа разбити мазета и тавани МВР ти казва, че за подобни кражби работят само по сигнал - ако някой им подшушне кои момчета са сформирали банда, за да тарашат мазета и тавани.С квартирните кражби уж се заемаха сериозно, но файда никаква.За побоища и гаменски постъпки налагаха някакви санкции само ако посочиш двама свидетели, а обвинената страна не успее да намери трима, които да те оборят.Даваха си зор само при случаите на убийства и тежки изнасилвания,иначе момичето изкарваха виновно
564
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До extremistКак да не е имало сиропиталища, бе?!Наистина ли нямаш представа колко много бяха те на брой и как постепенно пропищяха от тях по-малките населени места, защото постепенно се увеличаваше процентът на децата от онзи етнос, които не се поддаваха на никакво въздействие? Нито възприема думите на възпитателите, нито иска да учи, но редовно прескача оградата и вилнее.Как да не е имало престъпност? През 80-те години, ако дадеш жалба за разбито мази или таван, отговарят ти, че /продълж./
563
4
 
14
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Ако бяхте лъгали в тази статия по-малко можеше някой да повярва.Ама толкова помия да изсипете и така недостоверно да я поднесете е срамна работа. Толкова за статията.Сега за живота тогавашен - Хора, живота беше хубав. Тези, които са успели да поживеят тогава ще ме разберат. Живота беше хубав.
562
4
 
12
 
! Отговори
Георгиев преди 7 години
На някой друг прави ли му впечатление, че на другите статии от "Днес" навсякъде пише името на автора - конкретното име, например *** Василева. А за тази измислена, лъжлива, изопачаваща дописка вместо име е написано "екип на Днес", явно са се усетили , че за такива откровени, нагли лъжи, изопачаване на фактите, някой може и да им потърси отговорност. Или пък ги е хванал срама пред горките им родители, ако прочетат как лъжат за миналото им, днешните "модни журналистчета".