Кои "успехи" на социалистическа България съсипа демокрацията?

Данни за социалната политика в НРБ
Обновена: 3 апр 2017 13:15 | 3 апр 2017 10:45, Екип на Dnes.bg
747
Кои "успехи" на социалистическа България съсипа демокрацията?
Снимка: архив, Reuters

Дали демокрацията наистина отне на българите високата раждаемост и сигурността? Документите и фактите за социалната политика в НРБ говорят за съвсем други неща. Информациите обобщава Николай Цеков в материал за Дойче веле.

"Имаше консултация за бременни, за деца, посещаваха новородените, родилките. Комунистите-каквито искате ги наричайте - но деца се раждаха и всичко беше безплатно", твърди във Facebook един от носталгиците по соца.

Равнищата на раждаемост в НРБ често се използват като необорим аргумент в полза на щастливия живот в тогавашната НРБ. Зад тази  фасада се крие обаче една от най-мрачните тайни на НРБ. Грижливо охраняваната статистика на абортите в страната прави първите си регистрации през 1953 година. Днес тази информация е достъпна за всеки потребител в нета.

Защо не се роди 9-милионният българин?

Обобщението на събраните до края на 2013 г. данни сочи, че по времето на комунизма броят на регистрираните аборти в България е много близък до броя на ражданията. В тази статистика не са включени множеството тайно извършвани от специалисти и шарлатани изкуствени прекъсвания на бременността. Чак до 1999 година броят на абортите превишава броя на ражданията. Решение на проблема режимът на Живков вижда в челния опит на братска Румъния.

През 1966 г. "Геният на Карпатите" Николае Чаушеску ликвидира проблема с нежеланието на румънките да раждат с драконски мерки за тотална забрана на абортите. Резултатът е ужасяващ – главоломно нарастват криминалните аборти, често завършващи със смърт или осакатяване на родилките.

Изоставените по улиците и пътищата бебета пълнят в геометрична прогресия сиропиталищата. В същото време приетият от ЦК на БКП указ за насърчаване на раждаемостта от 1968 г. не допринася с почти нищо за повишаване на застрашително падащите равнища на раждаемостта на фона на увеличаващите се аборти.

Увеличаването на платения отпуск по майчинство по никакъв начин не променя обстоятелството, че младите семейства в НРБ чакат средно по 20 години за жилище, а най-елементарни стоки и удобства, необходими за отглеждането на новородените, са в списъка на най-дефицитните неща. В началото на 70-те години режимът в София решава да приложи идеите на Чаушеску за повишаване на раждаемостта, като забрани абортите за онези жени, които не са раждали или имат по-малко от 2 деца.

Независимо от това броят на легалните и нелегалните аборти продължава да превишава броя на живородените деца до и след падането на комунизма. Тази крайно неблагоприятна за възпроизводството на българската нация тенденция се обръща едва в края на 1999 г. През 10-те години на членство на България в ЕС броят на живородените деца вече превишава над два пъти броя на направените аборти. За периода 2007-2016 г. в страната са родени 645.000 деца, а прекъснатите бременности са 277.000.

Спокойно ли беше по улиците на НРБ?

Разсекретените архиви на Държавна сигурност и милицията разбиват на пух и прах мита за спокойствието и безопасността на хората в социалистическа България. Всъщност основен фактор за разпространяваните и сега внушения за липсата на престъпност в НРБ е грифът "Строго секретно" върху всички информации, справки и анализи за нарастващата до самия край на режима криминална активност.

Редом със сведенията за  увеличаващите се убийства, грабежи, изнасилвания, проституция, черна борса, наркомании, през 1988 г. в документацията на ДС се появяват и данни за грабежи по пътищата. Средно за месец в страната са извършвани около 30 убийства, но има и месеци с по 72 регистрирани тежки престъпления против личността. Публикуваните от изследователя Антон Тодоров милиционерски справки за  месец март 1989 година говорят красноречиво за "спокойствието"  по улиците на НРБ.

"По оперативни данни за месеца в страната са извършени 20 убийства, 9 опита за убийство, 10 изнасилвания, 11 грабежа, 57 кражби на обществено имущество, 240 кражби по домовете. Откраднати са 147 автомобила. В сравнение с данните за февруари 1989 г. умишлените убийства са се увеличили с 3, опитите за убийства – с 2, кражбите на лично имущество – със 71. Устойчивост показват изнасилванията и грабежите, увеличават се  и длъжностните присвоявания", пише в месечната сводка на МВР.

Любопитен детайл в справките на милицията за месец януари 1989 г. показва кой в НРБ наистина се е чувствал сигурен и защитен. "В резултат на активните следствени действия и мероприятия е установено и доказано, че ограбилите вилата на другаря Христо Георгиев Живков, племенник на другаря Тодор Живков във вилна зона "Китка", са четирима ученици от осми клас в София. Оказа се, че преди това те са били извършили обири на други 15 вили..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


747
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
561
1
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
От ЛИДЛ рядко пазарувам -просто ми е по-далеч и пазарувам в друга верига която ми е близо. НО!! Цените на стоките които са на централно снабдяване/не местно производство/ са до стотинка равни в БГ и Италия.
560
10
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Да кажа няколко добри думи и за Лидл... (ама да не излезе реклама?)?От Лидл съм си купувал консерва "Русенско варено", ама не българския оригинал от Русе. А немска консерва!20 пъти по-добро от родния комунистически ***!!!
559
4
 
10
 
! Отговори
Еврогейзер преди 7 години
Льжи,льжи и само льжи
558
5
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До extremistТролчев, това, че пак си смени ника нищо не променя..........Ако искаш и под 1000 ника пиши ама си личиш от 100 км. :) Впрочем.........в ЛИДЛ България хляба е български ..........както и краставиците.Между другото познавам лично една фирма която има договор с ЛИДЛ за кашкавал. Перфектни са производителите. А ти си *** миризлив.
557
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За кого?
556
5
 
9
 
! Отговори
А? преди 7 години
Другари, при социализма явно не е било добре, а сега добре ли е?
555
6
 
4
 
! Отговори
до екстремист преди 7 години
ами тогава какво имаш против лидл?Каквито клиентите, такива и стоките- добре, че са немците, да сме още живи.Както сам казваш- има и добри стоки.Не може качественото да е много евтино.Виж бългаските храни колко струват в другите магазини и им виж и качеството- нямат химикали или палма вътре, а? Или са евтини?Някой друг май е екстремно кух...
554
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лидл е магазин за бедни хора...ами българите ние какви сме? )
553
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всичко ни беше наред" е точно толкова вярно, колкото "нищо не ни беше наред".За да падне строят, поне 51% не е било наред. Иначе още щеше да си стои- и всякакви приказки за външни фактори са невалидни, защото всичко винаги си зависи най-вече от вътрешния фактор.
552
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е пълна глупост и нагласена. До 18.11.1989г. архивите на ДС са преработени и изчистени. Останало е само маловажното и не представляващо интерес. От къде черпите информация години след 11.11.1989г. Не се излагайте.
551
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 654Кажи кои са бре??? Аз пък да ти кажа, че във всяка квартална бакалия има "имитиращ продукт/ на вид като сирене дето е само палма!! И ко??
550
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко ни беше наред,хората бяха спокойни и щастливи,само технологиите ни куцаха,но соца си ги крадяха от Запада и наваксваха,той и Китай беше като нас впоследствие - крадяха технологиите.Те и досега компаниите си ги крадат помежду си.
549
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Bad CompanyПоне 20 вида шоколади и шок. бонбони в Лидл са *** с палма. Разните бисквити и прочие сухи тестени - също.
548
3
 
22
 
! Отговори
BBC преди 7 години
Колко ви платиха ,бе продажни *** за тая измислена гнусотия.Защото съм живял по това време и помня това онова.Продажни ***, за пари и майките си ще пуснете на магистралата.
547
1
 
17
 
! Отговори
до 648 преди 7 години
То пък едни "подкупи" баха товаааа,ум да ти зайде,хаха - кутия бонбони с букет или бутилка алкохол!А сега?
546
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"един електрически прибор от соца"В онези години навсякъде беше така.Извади една АЕГ пералня от тогава и я сравни с руските, български е ит.н.Хем трайна, хем красива, хем функционална.Сега времето навсякъде е на еднодневките и пак- не е до соц или кап, а е до времето.Един стоманене черпак от ссср и сега е траен, но пък и една стоманена сапунерка Алесси -също. Защо трябва да е грозно, за да е трайно? Западът винаги ни е биел по качество и количество на стоките. Просто вече се изкофтиха и те.
545
7
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Не ми отговаря почитаемия пост/***/ 645. Айде бреееееееее, кажи коя е тази боклучава храна в ЛИДЛ!! Кажи, ***!
544
7
 
8
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До Анонимен 646ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААаааахахахахах!! По него време работех в ТРС -телевизионни и радио сервизи. Помня като пуснаха Електрон 382 ЦБ. Муууууууухахахахах! До 6 месеца на всички им отидоха кинескопите! Спукахме се да пишем протоколи за връщане:) После "великите руснаци" започнаха да им слагат кинескопи "Тошиба" . А за Електрон 714 да не говорим!! ЛАмпов кютук 65 кг!! Ужас!!!!
543
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До642.КОЕ НЕ Е вярно.Ще добавя.ПОСТОЯНО МИ КРАДЕХА ЧИСТАЧКИТЕ.РЕЗЕРНАТА ГУМА. Тогава нямше такива места за платен паркинг.НА ПРЕГЛЕД МИНАВАШ С ПОДКУП ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Всичко с нещо малко може да ти вторчи живота.ДЕФИЦИТ ВЪВ ВСИЧКО.КАКТО И СЕГА В ЕНЕРГЕТИКА, ЗЕМЕДЕЛИЕ, ОБРАЗОВАНИЕ. Пари за подкупи НАВСЯКЪДЕ
542
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отивах сам на училище в другия край на София и после играехме по илиците до 11 часа вечерта. Не знам кой ще посмее да пусне децата си навън сами в демокрацията. Относно раждаемостта - сигурно процента на абортите е същия и сега при българките. Като се има на превид че сигурно 50 процента от новородените са роми. А за жилищата смях в залата - сега не чакаш но плащаш на банката с живота си.