Пчелари на протест заради опасни пестициди

Агенцията по храните ги пуснала, но те убивали пчелните семейства
6
Пчелари на протест заради опасни пестициди
Снимка: Булфото, архив

На 7 април, когато е Световният ден на здравето, Обединеният български пчеларски съюз организира национален протест.

Причина за недоволството е разрешение за употреба на никотиноидни пестициди, издадено от Агенцията по храните.

На заседанието на Съвета по продукти за растителна защита към агенцията в края на март е прието предложение за разрешаване за пускане на пазара за употреба на препарати за растителна защита с активни вещества тиаметоксам, клотианидин и имидаклоприд.

Според пчеларите обаче те са причина за смъртността на голяма част от пчелните семейства.

Призивът за участие в протеста е не само към хората от бранша, а към цялото общество, каза председателят на Съюза Михаил Михайлов.

Пчеларите очакват отмяна на разрешението за използване на пестициди и ясна позиция на българското правителство, с която то да подкрепи в Брюксел окончателната забрана на вредните вещества.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
Наи-добрият варiaнт е ГМО, въпреки че има хора, които го плюят без да са запознати. ГМО растенията могат да имат заshtита от насекомите, които ги ядът, без да нараняbат по някакъв начин останалите насекоми.
2
0
 
1
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Който земеделец използва такива препарати да му се отнемат субсидиите за годината. Могат да се дадат на пчеларите за възстановяване на изтровените семейства. Без пчелите няма да изкараме дълго. Който не вярва да прочете нещо по темата.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да вметна нещо дето се движи по тъча на темата: инсектицидите които се използват за "био-земеделие" поразяват всички видове насекоми - включително пчелите. Та другия път, когато някой ви натрапва идеите си за "приодосъобразните" начни на живот да знаете, че е или неусведомен или е лицемер