Трети опит: Партньорите в "Борисов" 3 няма да дават еднолично оставка

Борисов към Туск на чист български: "Кво става, бе, Доналд?"
Обновена: 4 апр 2017 16:24 | 4 апр 2017 15:45, Веселина Йорданова
169
Трети опит: Партньорите в "Борисов" 3 няма да дават еднолично оставка
Борисов и Туск с "изненадващото" довиждане. Кадър: Facebook

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за пълен четиригодишен мандат на бъдещото правителство в коалиция с Патриотите.

"Никой от участниците да не може сам да предизвиква предсрочни избори", поискали Патриотите, а Борисов обеща пред журналисти: "Ще им се подпишем!".

Досега експремиерът два пъти подаде оставка на кабинета си, без да довърши мандат – след протести за вдигането на цената на тока и след загубата на президентските избори.

Той пък поискал от тях участие в правителството, не само подкрепа, както беше в предишния мандат. Засега обаче не е ясно дали с всяка от партиите на Обединените патриоти ГЕРБ ще имат отделно споразумение.

По-рано лидерът на ГЕРБ се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение у нас. Докато Борисов обясняваше пред журналисти, че трябва да се поздравим, защото Европа вижда нашата най-добре охранявана граница, Туск мина зад гърба му, благодари му и си взе довиждане с него на английски. "Кво става, бе, Доналд", възкликна изненаданият Борисов, а комичният момент предизвика смях.

Двамата не били коментирали отмененото от служебния кабинет постановление 208 за интеграция на бежанци. Борисов обясни, че не обича да коментира "български работи с чужденци", а има заявка от кабинета, че на 7 април ще има нова наредба.

"Те са наши приятели, те са наши партньори, те не са ни началници, ние не сме послушковци. Хората са заинтересовани да дадат още пари за защита на границата, да се реши мигрантският проблем", коментира още той по адрес на представителите на Брюксел.

За съставянето на правителството Борисов подчерта, че до момента не е обсъждано разпределение на министерства, с изключение на темата за министър-председателя, която вече станала повод за шеги.

По-рано днес ГЕРБ и Обединените патриоти проведоха първата си официална среща за съставяне на кабинет "Борисов" 3 в Народното събрание, на която се разбрали Борисов да оглави правителството. Именно той водеше и своя преговорен екип.

По думите му след пленума на БСП е станало ясно, че широка коалиция не може да има и от това се отказал дори Валери Симеонов, който защитаваше идеята.

"Отново цялата тежест пада върху нас, защото ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство, поне от уверенията, които чух сутринта от Патриотите. Това означава отново безвремие, нови избори, харчене на пари", изреди Борисов.

Той каза, че се надява и другите партии да си дават сметка, че "ако не успеем ние, не успяват всички и това ще е много тежко за България". Борисов даде да се разбере, че "Воля" няма да участва във формата, като коментира, че 122 депутати, колкото имат ГЕРБ и Патриотите, са достатъчно за коалиция.

На въпрос вярно ли е, че Мария Габриел е обсъждана за български еврокомисар, Борисов отговори: "Не знам, ако някъде е обсъждана, при мен не е".

Той разкритикува и кадровите смени, направени от служебния кабинет, като посочи конкретно Министерството на отбраната с думите: "Почват да стават нахални вече".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
7
 
3
 
! Отговори
ЧИКАГО преди 7 години
ГЛАСУВАШ за България получаваш СИДЕРОВ !
100
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбраха се само че много трудно ще подадат оставка. Много ясно.
99
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
*** спечели избори - "народа" спечели;*** загуби избори - край, няма народ, тикви, калинки ....Крайно време е да разберете, че народа масово не е съставен от ***.Знам, че ви е трудно, поне опитайте.
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ах ха ха ха ха смешна държавичка
97
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То народ нема - АМА ПРЕМИЕР НАЛИ ИМА !!!
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOI NARODYT SCHTE DADE OSTAVKA PYL TE DA UPRAVLQVAT BEZ NAROD.
95
3
 
23
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Айдеееее, старата песен на нов глас. Малко са тези, които вярват на Борисов. Едва ли ще изкара мандата си.
94
17
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Айдеееееееее, *** пак отпаднаха от големите държавни поръчки. Превъоръжаване - самолети, машини, кораби. АЕЦ, Юж. поток и др.Рублата подмина 3.25 лв./100 руб. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
93
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За патриотите дебела пица от Боко, за народа среден пръст!
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 седмица вече и не могат да разделят баницата.
91
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Боко, браво ГЕРБ еееери ! Най после ! Щастие за България ! Сидеров министър ! На културата ! За Б.Б. златен пръст, за България среден !
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направете по-скоро правителството с националистите биячи на баби. Сложете ги шеф на парламента, министър на икономиката та да имаме по 300 лв. минимална пенсия, представете си какви пари ще вземат останалите пенсионери. Дайте им властта да видим и ние файда от цялата тая работа - нали така обеща Каракачанчето , пари имало.
89
12
 
6
 
! Отговори
Васко преди 7 години
До АнонименДа бе, много сме били добре с арабите.... И колко милиарда заеми загроби бай Тошо при арабите, нали затова и фалира България. Това ли искаш пак?
88
1
 
9
 
! Отговори
да да преди 7 години
До Анонимен 104 то нали за това подписват за 4 г. мандат и да не може да се оттеглят поотделно за 4г кой кво налапа това е 66256
87
15
 
3
 
! Отговори
Васко преди 7 години
До АнонименХаха ти май забравяш, че ГЕРБ не са във властта и ако изборите са фалшифицирани, то само твоите началници могат да го направят, нали сега те командват - служебният кабинет слушка президента, той Нинова, и затова смени почти всички областни управители а и много други.
86
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с тази коалиция Патриотите казаха-повече Парламент няма да помиришем.
85
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300 лева песния беше преди 1 месец преди ДКЕВР да видгне цените. Сега 30 % по 300 лева прави 390-400 лева минимална пенсия.
84
2
 
31
 
! Отговори
Kit Chelin преди 7 години
Уникална държава, уникален кандидат за премиер. За 1 млр.лв. невиждани протести за 16 млр. лв. тишина. Сега било нужно спокойствие и сигурност, а нима през 2013 г. не беше необходима. Тогава платени "умни и красиви" протестъри подкреняни от Герб 300 дни обикаляха като изоглавени софийските улици за върнат ББ на власт. Медиите отново ни облъчват с негово величество, но да видим как ще изпълни обещанията за 650 лв. мин. заплата и патриотите за 300 лв. мин. пенсия. Сега ще се разбере кои са популис
83
20
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До Анонимен 76 Забравяш че в мамента управлява служебно правителство на БСП. Я виж за отрицателно преме какви глупости сътвориха.Колко министри изгърмяха и как Герджика се провали тотално.Гаф след гаф ,провал след провал в угода на президента.
82
4
 
15
 
! Отговори
иван преди 7 години
Ха, ха, ха . Тука нали повечето са за "патриотите". Видя се. Никой да не може да предизвиква предсрочни избори, че да можем да си крадем на воля, защото след четири години няма да ни има. И най-големите наивници надали вече ще гласуват за Волен Сидеров и Каракачанов. Оня Симеонов въобще не го броя.