Ало апаши звънели и от затвора, жертвите им – и деца!

Телефонните измами тази година са по-малко, но опитите – много
5 апр 2017 09:07, Мария Захариева
5
Ало апаши звънели и от затвора, жертвите им – и деца!
Снимка: Getty images

Телефонни измами се извършват дори и от затвора. Това каза Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция.

Тя открои, че измамите за тази година за по-малко в сравнение с миналата. Но опитите са много, добави Падинкова пред БНТ.

"Самостоятелният сектор в полицията ще разследва измамите с акцент телефонни измами. Това позволява по-голям ресурс в разследване на този вид измами и надграждане на постигнатото. Измамниците се усъвършенстват и жертвите стават повече", каза тя.

Падинкова заяви, че се наблюдават много рецидиви: "Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става два или три пъти жертва. Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца, или се оставят някъде. Най-младите измамени са деца. Обикновено в тези случаи говорят за пострадали родители".

"Има и схема на измама към преводачи, като нарушителите искат съдействие от лицето за лични нужди на задържано лице и им казват, че средствата ще бъдат възстановени в полицейското управление. Сумите не са големи, но се плащат по банков път - 200-300 лева. Схема има и за освобождаване на колетна пратка от митническа такса", добави тя.

Падинкова посъветва при обаждане за парични средства веднага да имаме сигнал, че вероятно става дума за ало измама.

Тя открои, че нарушителите основно действат в Северна България - Плевенска област, Великотърновско и Русе. Ало измамниците действат и от Румъния. Има и случаи на измами от България към Гърция и става дума за големи суми.

Подобни престъпления се доказват трудно.

"Задържани са 32 лица за тази година, има и 10 задържани през предходни години. Някои нарушители са осъдени на затвор под една година или условно.Обаче е много трудно доказването на нарушението при този вид престъпна дейност. Използваните устройства и сим карти се унищожават почти веднага", каза Падинкова.

Ако имаме късмет, доказваме до 3 нарушения. Има и случаи на измами от затвора, успяват и сумите да си получат, добави тя.

Най-голямата сума, открадната чрез телефонна измама от тази година, е 100 000 лева.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Стегнете се преди 4 години
Смешна работа, условно а някой разбирай един е получил една година. Влезте в youtube и вижте как задържат такива измамници в Русия. Там пипат яко а у нас проводъдието никакво го няма.
Докато няма страх от последствията това ще продължава, сами го казахте - условна присъда.
3
1
 
6
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 4 години
А кой им е дал телефони в затвора ?
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Могат да се справят с това, но не им пука! Пука им само за тяхната далавера, защото и те са като тях!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитът за измама е също престъпление! Че й е трудно на нашата милиция да докаже нещо е ясно, но показателно е, че за предните години има 10 задържани, а от началото на тая са 32. Явно преди хептен е липсвало желание за работа.