Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?

Дружествата кърпят дупки, смята омбудсманът Мая Манолова
Обновена: 5 апр 2017 09:00 | 5 апр 2017 09:00,
128
Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?
Снимка: архив, Bulphoto

Гражданите са гневни заради готвеното увеличение на цените на парното, газа, водата и тока, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение.

"Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре", обясни Манолова пред Нова тв.

"Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена "Топлофикация", но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо", каза още омбудсманът.

По думите й се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.

"Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня", заяви Мая Манолова.

Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
26
 
! Отговори
mitova преди 7 години
Дали има все още някой в България, който не знае точно КОЙ стои зад "независимия" КЕВР?
86
2
 
16
 
! Отговори
Не плащам! преди 7 години
До ГенадиНе, ***, не плащам на Русия, плащам кражбите на твоята и други партийци!
85
3
 
18
 
! Отговори
Прагматик преди 7 години
До ДуховниковКак ще ги свали, като Костовисти, Радановисти, Царисти, Дай България и пр. *** бяха изхвърлени на бунището на историята и нямат държавна субсидия? От къде ще взимат пари, ако техния Иванов не им даде от увеличението на цените? Пък и на герберите им се полага, разбира се тлъст пай от завишените ни непосилни сметки.
84
2
 
27
 
! Отговори
Духовников преди 7 години
Единственото логично обяснение на абсурдното поведение на КЕВР е, че вдига сега цените, без това да е необходимо, за да може след като Вождът дойде на бял кон, да ги свали....
83
0
 
9
 
! Отговори
Voda zemia vazduh преди 7 години
Stava mnogo opasno suho...
82
3
 
33
 
! Отговори
преди 7 години
Започвам да мисля, че Мая Манолова е единственият политик, който мисли за народа. Каквото захапе, докарва го до край. Не зная какво ще отговори КЕВР на нейните напълно логични въпроси?!
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПърво ще се изчистим от теб и такива като теб баламурници. Нашата програма пък е такава.
80
2
 
19
 
! Отговори
М да преди 7 години
Така е в окупирана евроатлантическа България. Смърт и разруха.... западните монополи и нашите олигарси на хранилка към ЗЕ и САЩ искат да имат максимална печалба
79
2
 
9
 
! Отговори
Едиден строй преди 7 години
Света истина е, че всички държавни организации отчисляват на различни партии. Дори различните отделения от една държавна болница отчисляват пари на различни партии. Частниците отчисляват главно на управляващата партия. Същото е и с цените на водата, газа, еленергията и парното. От водата взимат сините, от еленергията - ГЕРБ и Патриотите, от топлото на София- Фандъкова, т.е. ГЕРБ, а в другите градове - съответните партии на съответните кметове. Нас ни обира безжалостно една единна партийна мафия.
78
1
 
26
 
! Отговори
Точно и ясно преди 7 години
Няма какво да се коментира Браво на Манолова . Това е самата истина
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 34еТова е светата истина!
76
4
 
23
 
! Отговори
до 34е преди 7 години
Какво ти е виновен'*** Радев",бе.Тази КЕВР начело с дъртофелника Иван Иванов,беше предложена лично от кабинета Борисов-2,сиреч от *** и беше одобрена в предишния парламент с гласовете на ГЕРБ,РБ и част от т.нар.патриоти.Комисията е независим орган и има определен мандат.Какво са виновни Радев и служебното правителство.То затова Мутрата даде оставка,защото знаеше какви ги е надробил.Изсули се като пръдня из ***,та сега да влезе начисто и този път Герджиков да му е виновен за усирането му
75
17
 
9
 
! Отговори
Трактор преди 7 години
Здравейте компанията!как е на шапкаря Радев ПРОМЯНАТА върви ли ?
74
1
 
15
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честит трети Бойко!
72
2
 
19
 
! Отговори
Поспаланко преди 7 години
Спете, още спете, колко време ви е нужно за да се събудите и да пометете тази корумпирана политическа класа??? Вече 30 години все едни същи некадърници си избирате и искате промяна, Е няма как да стане по този начин. Сега е момента да се излиза по улиците и да се заклейми всичката тази политическа ***, и протест до дупка докато не дойдат нови политици. ГЕРБ, БСП, Патриоти, ДПС, АБВ, и всички останали трябва да се изметат, иначе няма оправия!!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От тия простотии един калпав друг такъв определящи и гушкащи системите сме така затова тия дигат всичко за сметка на хората *** за тях си дигат само заплатите после криви им били почивките щото били лежали ми те цял живоъ лежат кога ще работят
70
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москва иска от ЕНП седем министерства в България,това е истина,а медиите произвеждат фалшиви новини като лъжат ,че обединените патриоти искат седем министерства от Бойко Борисов ето това е лъжа и фалшива новина
69
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОЛУ БСП
68
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко ви е ... Този *** народ това заслужава ... Обичайте си Рашка , Манолова и Бай Х. .. Ще цъфнете и вържите .