Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?

Дружествата кърпят дупки, смята омбудсманът Мая Манолова
Обновена: 5 апр 2017 09:00 | 5 апр 2017 09:00,
128
Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?
Снимка: архив, Bulphoto

Гражданите са гневни заради готвеното увеличение на цените на парното, газа, водата и тока, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение.

"Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре", обясни Манолова пред Нова тв.

"Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена "Топлофикация", но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо", каза още омбудсманът.

По думите й се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.

"Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня", заяви Мая Манолова.

Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно бсп са гладни и недоволни и правят каквото.им е кеф затова дигат колкото може да смучат да *** ко ги попиташ дигат *** не навсякъде що щото някои свери простотиите им не спират и там ядат като за световно с извинение че няма хора срамни и жалки сте а дано се наядете и наспите в кръчмите
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТопълИ такса смет ще вдигат. Имат кожодерски план. Кой стои зад ***?
65
0
 
14
 
! Отговори
Топъл преди 7 години
За толкова време демокрация да бяха интегрирали по една инсталация за изгаряне на *** към всяка топлофикация! Сега нямаше да вдигат цените, нямаше да има проблем с ***....нооооо НЯМА интерес. Просто проверете кой? печели от балирането и складирането на ***!А тъпите шведи си внасят всяка зима стотици хиляди тонове *** за да се топлят ЕВТИНО. Защо ли?
64
1
 
10
 
! Отговори
до 63 реплика преди 7 години
До АнонименСтига с тия глупости бе гербоваци? След като България е под руско енергийно робство, какво да кажем за могъща Турция. Турция внася 90% от газа. И строи Турски поток!? Щото е под робство и иска да изпадне в още-по голямо робство? А за да разчиташ на собствени енергийни източници първо трябва да ги имаш като залежи, второ да имаш наука и технологии да ги добиваш. България няма вече нито едното от трите. Благодарение на наведеното положение на т.н. политици с газ отворен на запад.
63
5
 
3
 
! Отговори
Държава с комунисти преди 7 години
Все един и съм *** дърт пише всички постове тук и сам си отговаря. Не съм за ГЕРБ, не съм гласувала никога за тях, но да не забравяме какви ги намушкаха от Тройната коалиция преди да почнем да плюем само по ГЕРБ. И ГЕРБ са виновни, да некадърни са, но от БСП и ДПС не са по-малко виновни, не го забравяйте...
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз да питам Костадин Костадинов -историка,на какви характеристики трябва да отговаря човек та на 32г да стане общински съветник във Варна и шеф на музея в Добрич?
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма геноцд над българите,има едни външнополитически боричкания за разпределението на ресурсите на България.Кремъл,Тел Авив,Анкара,Вашингтон и ЕНП,от тук минават наркотици ,оръжия,и всичко кот са сетите,люпилня сме за органи,продажба на бебета,жрици а най големият капитал тук това са хората.България е продадена,дадена и разграбена от ДС мафият,виждате как се готвят патерици на Бойко,все още държат БСП на страна от благоприличие ,но работите вървят към коалиция,всички са едно
60
2
 
12
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Пътували Обама ,Путин и Бойко Тиквата в един самолет. Самолета се развалил, но имали само един парашут. Решили тримата да гласуват кой да вземе парашута и да се спаси. Паднало се на Обама да обяви резултатите. Поздравления Тиква казал Обама, ти ще се спасиш, само не мога да разбера, от къде ги събра тези 16 гласа.
59
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е под руско енергийно робство ! Начина да се освободим е форсиране на разработването на собствени енергийни източници и намиране на алтернативни доставчици.
58
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам в конспирации, но колкото повече минава времето започвам да си мисля че има някакъв план за съсипването на тази държава и този народ.Започвам да вярвам в теорията за геноцид над българите.
57
1
 
16
 
! Отговори
Зависимост и отговор преди 7 години
Я помислете добре защо вдигнаха цените на вода (първо) на газ и топло (второ). Давам нишан. Кой е комисарят в КЕВР по водата. Човек на Зеленогорски. В КЕВР всичко е разпределено по групировки и лобита. От водата взимат т.н. десни. Те останаха извън борда и без субсидия на скорошните избори. В същият този момент човекът на Костов Иван Иванов, вдигна цената на водата. Нещо да ви минава като зависимост през мисълта в отговор на въпроса защо КЕВр вдигна необосновано цената на водата най-напред?
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манолова е застанала на грешната табела, да се насочи към наказателния съд и да пита кога са делата срещу Р.Овч., завряния зет, Серго, Ковачки и т.н. и ще разбере къде изчезнаха толкова пари!
55
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствения човек от висшия ешалон, който работи в тая *** наречена България!
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно голямо браво на Манолова. Такава метаморфоза като нейната не бяхме виждали. Вероятно преследва популярност, но за мен няма значение щом си върши работата.
53
0
 
0
 
! Отговори
konsa преди 7 години
До до 36$29mln deficit.
52
2
 
24
 
! Отговори
един брой НЕгласувал преди 7 години
След като правилно се нагласувахте,хубаво ще се нагладувате.
51
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе все тея братушки лоши бе, никога не са лоши западняците, дето ни затвориха АЕЦ, нарязаха ракетите и не ни позволяват да построим нищо ново с руско участие (за сметка на това предлагат Уестингхаус реактор, който струва колкото 4 руски реактора и работи само с гориво на Уестингхаус)
50
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не беше ББ, още щяхте да плащате по 500 долара, благодарение на тройната коалиция и големия им шлем
49
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повишението е в резултат на това, че ни управляват хора, които нямат никакво понятие от управление.
48
5
 
24
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Ама немците имат Северен поток и сега строят още един. Ако имахме Южен поток и ние щяхме да бъдем като немите. Ама отде акъл в герберски плондер да го разбере!