Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?

Дружествата кърпят дупки, смята омбудсманът Мая Манолова
Обновена: 5 апр 2017 09:00 | 5 апр 2017 09:00,
128
Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?
Снимка: архив, Bulphoto

Гражданите са гневни заради готвеното увеличение на цените на парното, газа, водата и тока, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение.

"Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре", обясни Манолова пред Нова тв.

"Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена "Топлофикация", но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо", каза още омбудсманът.

По думите й се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.

"Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня", заяви Мая Манолова.

Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
12
 
! Отговори
до50 преди 7 години
До АнонименНе, *** 50. За да имаме по-скъп газ от немците, заслугата е на българските правителства, подписали договорите с Газпром.
46
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да имаме по скъп газ от немците, заслуга имат нашите "братушки"
45
2
 
21
 
! Отговори
Нета помни 43 преди 7 години
До АнонименЯ чакай *** 43. В интернет се пазят всички факти около избора на КЕВР, който ни вдигна цените мародерски. Всеки може да прочете: БСП нарече "цирк" избора на КЕВР". Тези мародери ги избраха ГЕРБ, Реф блока-Мартин Димитров, който предложи Иван Иванов, съпартиеца си и солташ на Костов и ... "патриотите".
44
13
 
8
 
! Отговори
Пламен Праскоф преди 7 години
Бий *** обичам та,особености на българо руските отношения.
43
1
 
26
 
! Отговори
a7 преди 7 години
Простите сметки показват, че държавата си прави гаргара с народа. Единственото положително, че явно сме по-богати от немците след като те имат в пъти по-ниски цени на газа.
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв Южен Поток бе другарю ами такъв, който носи газ на преференциални цени + допълнителни пари в хазната. Много голям умствен потенциал имате умните и красивите :))
41
7
 
23
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
Баш пък Газпром да няма пари? Като е на първо място по печалби за миналата година, задминавайки дори Епъл. За тях 7 милиарда са пари за семки, както се изразяваш. Но ние сме си виновни, че слушаме американците. Ако Орбан беше премиер, Южен поток вече щеше да работи. Ама хората имат премиер, ние кратуна.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Да подаде ББ оставка това цели БСП, затова вдигат газта"-безподобен ***.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре всички на копринка,да изкажем благодарности на Кремъл
38
2
 
18
 
! Отговори
ММ преди 7 години
Добре, че имаме Мая Манолова! Бог да я поживи, че не допусна да ни одерат и последната кожа, че не допусна деца да мръзнат и умират от студ и глад.
37
1
 
27
 
! Отговори
Тома Томов преди 7 години
Сега ще се появи "добрият" Бай Х...***, и ще отмени поскъпването! Това е стар циркаджийски номер, муттрагеньо ги владее тези неща! Народеее , народе всеки ден ти се изплюват в лицето, ти траеш.... хак да ти е!
36
3
 
22
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Южен поток беше съобразен с третия енергиен пакет на ЕК. Като строителството беше на Газпром, а оператори италианската Ени и унгарска държавна компания. Но дойдоха тримата сенатори от САЩ и заплашиха директно България да спре проекта.
35
4
 
21
 
! Отговори
Към 36 преди 7 години
До АнонименТроле, тролстващ. Кого лъжеш. Руснаците индексираха и повишиха всички пенсии, за разлика от положението с пенсиите в България. Кой няма пари за семки?
34
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв южен поток та гони пък тебе бе другарю патриот,националист ,русфил,рудолюбец или там за къвто се самоопределиш? Те пари за семки нямат руснаците в момента ве,кой ще им строй потоци мотоци,чудят се от коя страна да откраднат та да раздадат водка на алкохолиците,инак да бяха почнали турски поток ,нали бяхме пропуснали според малкия диктатор
33
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен....Ако имахме Южен поток, нямаше да има подобни новини....И още два патока да построят, ако са на един и същи доставчик, пак ще ни шиват както си искат "братушките". Трябват алтернативни доставки.
32
5
 
26
 
! Отговори
към 31-тролгеносен преди 7 години
До АнонименМай-май най-долната пасмина са членовете не КЕВр, назначени от Борисов 2. Плътно до тях е Теменужка лъжкинята, министър-счетоводител на енергетиката, която се съдра да лъже, че назначените от тях членове на КЕВР подлагали динена *** на Борисов 3, след като са назначени от Борисов 2...Следват плътно тролите на енергийната мафия по блоговете, сред които сте и вие 31.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костана ве аверчета,нали намериха находище на газ в морето ,хахах,Бойко нали са хвали
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е заради измисления и празен като главата му, газов хъб. Ако имахме Южен поток, нямаше да има подобни новини. Само от транзитни такси щеше да има за хиляди километри магистрали.
29
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най долната партия в БГ, това е БСП, това е единствената партия която ползва услугите на *** за да манипулира хората
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сорос е виновен"Браво на Путин ,пореден успех на външната политика на Кремъл,това се казва брат."Значи след помията ,която се лееше и се лее срещу Русия-те трябва да ни чувстват б ратя?След като американския пудел плевела плещеше мърсотии под път и над път и вие квичахте от кеф-сега се сетихте за"братя"Газта трябва да скочи още десет пъти