Ментетата през 2016-а: Дрехи, чанти, часовници... над 635 000

Митничари могат да ни взимат маратонките, ако решат, че да фалшиви
5 апр 2017 08:30,
17
Ментетата през 2016-а: Дрехи, чанти, часовници... над 635 000
Снимка: агенция "Митници"

635 176 фалшиви стоки са спрени по родните граници през 2016 г. Това става ясно от годишния доклад на Агенция "Митници". На челно място в класацията за най-конфискувани стоки заради имитация на известни марки са дрехите, като митничарите са задържали над 267 000 фалшификата. Второ място заемат парфюмите и козметиката – 45 262 броя. Голяма част от артикулите, които не са допуснати до родния пазар, са и чанти, портмонета и детски играчки. Значителен е и броят и на часовниците и мобилните телефони, съответно – 24 168 и 6626.

От Агенция "Митници" обясниха, че според нов европейски регламент граничарите вече имат право да спират и единични количества ако има съмнение, че са фалшиви. Митниците обаче не могат да налагат санкции, а само да конфискуват въпросната стока до решаване на търговския спор, като в повечето случаи се стигало до унищожение на продуктите.

Междувременно от Европейския потребителски център (ЕПЦ) предупреждават, че фалшификатите стават все по-лесно достъпни благодарение на онлайн търговията, като най-често се имитират по-луксозни продукти, но в последно време фалшификатите превземат и други области като лекарства, козметика, детски играчки, обувки или автомобилни части.

Ментетата могат да бъдат вредни за здравето и безопасността и крият финансови рискове за потребителите. Освен това може да има и санкция, казват експертите. В доклада на потребителската организация се посочва, че например в Хърватия може да отнесете санкция между 300 и 1500 евро ако ви хванат, че сте си закупили неистински артикул. Глоба може да ви бъде наложена и от притежателя на съответната марка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ментетамитницидрехи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Kuskus преди 7 години
Tasi snimka e kato bg parlament - kup ot opasni menteta...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-откровени *** и надути балони се лъскат с марково облекло. Забогатялото по ред причини празноглавие поддържа "имидж". Жриците и чалгаджиите в това число. Равнииис! Тук ес разрешава само една скорост.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смятайте колко народ ще тръгне да се прибира гол от терминали 1 и 2! Особено от терминал 1!!!
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малеее ... тея скоро ще ми вземат и слиповете (килотите) на митницата, щото не са "маркови";) Да не говорим за чорапите и т.н.Направо си влизаш в БГ-то "както майка те е родила" :)'
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Всъщност го е направил. Единственият начин да намериш бог е докато го отричаш...
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СССР започна като диктатура и завърши като слободия, а ЕС започна като слободия и завършва като диктатура...
5
4
 
11
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Менте е това-часовникът ми Ролекс ,жълт с камъни одгоре ,самонавиващ се,но страхотен как го пипнеш тръгва да работи и интересното е ,че съм го купувал 90-сете за 50лв.,но е уникално качество! Нямаше да е менте ,ако не пишеше Ролекс,а примерно пишеше Росекс ха ха :)
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и животът, дето го живеем е фалшив, вие за парцалките сте се затръшкали..Митничарите са фалшификат на Ангела пазител на райскитне порти-Михайл DГРЕШНИЦИТЕ СЕ ОБЛИЧАТ С ФАЛШИВИ "КОЖИ"Разбират ли иронията? Бог облякъл хората с КОЖЕНИ ДРЕХИ и ги изгонил от рая, заради първородния грях)))
3
2
 
5
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Леле Наде! Какво излеяние рано сутрин! :)
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е лобиране за определени марки. Искате да ме накажете за това че не купувмам скъпи стоки...Очаквам да въведете наказание затвор, ако НЕ КУПУВАМ И АКО НЕ КУПУВАМ ОПРЕДЕЛЕНА СТОКА НА ОПРЕДЕЛЕНА ФИРМА.кое е истинско))
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега ни взимаха парите Вече ще ги обличаме и обуваме