Паралелната държава на СРС-тата: Имаш информация, имаш власт

Корпорациите с по-модерни техники за подслушване и от държавата
5 апр 2017 09:37, Мария Захариева
8
Паралелната държава на СРС-тата: Имаш информация, имаш власт
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Съществува "паралелна държава" при използването на специални разузнавателни средства (СРС-та), обявиха Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и експертът по сигурността Николай Марков пред Bulgaria ON AIR.

"Който държи информацията, той държи властта. Има корпоративни организации, които имат по-модерни техники за подслушване от държавата. В тези не регламентирани разузнавания са замесени и политически лица", посочи Марков.

Той допълни, че няма яснота какво се случва със СРС-тата, след като престанат да са от полза на съдебната влас.

"Въведе се ново законодателство за СРС-тата, но се разшири кръгът от възможности на тези, които могат да ги поръчват. Не се знае какво става със СРС-тата след като станат неприложими от съдебната власт. Кой ги унищожава не се знае. Надявам се новият председател на Съда да въведе ред", заяви той.

Според Тихомир Безлов България няма как с технологията, която притежава, да се бори срещу модерните методи за подслушване,

"Ако имате една такава "паралелна държава", какво прави другата официална държава? За да се противопоставим на тези частни СРС-та трябва да има бюджет. Трябват модерни средства. България се опитва да се противопостави на комуникация през "Messenger" и "Skype" с подслушване на телефон. Официалната държава няма легални средства за борба с успоредната ѝ държава", обясни Безлов пред Bulgaria ON AIR.

Друг проблем който те посочиха, е огромният спад в исковете и разрешенията за СРС-та от 2010г. до 2016г. Според тях, това сочи за спад в работата на служителите на сигурността.

"От 2010г. до 2016г. броят на СРС-тата е спаднал изключително много. От 6228 поискани СРС-та пред 2010г. на 147 миналата година, това означава, че едва ли не е постигната съдебна нирвана. Нищо не се прави", отбеляза Безлов.

Въпреки това, гостите не счетоха националната сигурност за застрашена.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Глупацииииии преди 4 години
Ами Кой направи първия мобилен оператор
Кой държи кабелните мрежи
Кой държи комуникациите
все Наши хора
какво толкова се изненадвате то хубавото е че и Те самите се дебнат постоянно
един друг на принципа всеки всички останали
7
0
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Експерта по сигурността? Голям смях!
6
0
 
3
 
! Отговори
Тишо преди 4 години
Чакайте бе, господа, нали ДАТО е около 1500 човека. Има ли друга служба в България с толкова народ на едно място?Подслушват, та се късат. Това все пак е държавата на ДС. Частните подслушватели пак са на хора от ДС така че и да има смисъл, нема значение. България е едно от първите бели частни държави в света.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е самата истина
4
0
 
2
 
! Отговори
Gaz, gaz преди 4 години
Bez tok li?!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас са ни забранили като колониална държава да учим Компютърна сигурност..
Вижте само колко е смешна магистърската програмата на ФМИ-СУ , учи магистранти да работят със софтуер на cisco , още не съм видял университет нито на запад нито в Русия да дава кредити за cisco академия..
2
0
 
12
 
! Отговори
аа преди 4 години
Минаха изборите и нито една статия за Ердоган и Турция :))
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо има такъв голям спад? или тия които са поръ4вали имат паралелна структура? или такъв спад на престъпления изискващи срс?