Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.

КТ "Подкрепа" иска и 5% ДДС за хляба, по-нисък данък за лекарствата
125
Синдикални сметки: 1000 лева минимална заплата? Може, но след 4 г.
Снимка: Булфото, архив

До края на мандата на следващото правителство минималната работна заплата да стане 1000 лева настояват от КТ "Подкрепа".

"Минималната работна заплата трябва да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда", написаха от синдиката в експертно становище адресирано към бъдещите управленци.

Още по темата

"Традиционно минималната заплата в България е най-ниска в целия ЕС и не е вярно, че производителността на труда на българския работник е толкова ниска, че не изработва дори собствената си заплата", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис.

Според него производителността тук е 2,3 пъти по-ниска от средноевропейската, но разходите за труд обаче са 4-6 пъти по-ниски от средноевропейските.

Той отбеляза, че в момента на първо място по минимална работна заплата в ЕС е Люксембург с 2000 евро, което прави разлика от 1800 евро с нашето минимално възнаграждение.

"Ако караме с темпове от 40 лева годишно увеличение на минималната заплата, след 90 години ще достигнем нивото на Люксембург, но те също няма да стоят през това време на едно място", допълни Партениотис.

От 1 февруари в Румъния минималната работна заплата е 320 евро - на нивото, на което нашите политици обещаваха през предизборната кампания да е след 4 години, припомни той.

Според него, ако производителността на труда е 2 пъти по-ниска от средноевропейската и заплащането е пет пъти по-малко, то ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство.

КТ "Подкрепа" настояват също за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата.

От конфедерацията искат и график за диференциране на ДДС за учебници, учебни помагала и научна литература - 7 на сто за 2018 г., 5 - за 2019, и нулева ставка ДДС за 2020 година.

Синдикатът предлага и определяне на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и медикаментите, както и диференцирани ставки от 5 процента за хляба и за храни от първа необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а на мен тати ще ми купи колело....
73
0
 
23
 
! Отговори
нема значение преди 7 години
с тия цени и двойно повишение не е нищо! ДАже да намалят заплатите пак ще кротуваме, щото сме роби!
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли ще е голям проблем за мутрите-работодатели да плащат минимална заплата от 1000 лева. Те и сега плащат в много случаи горе-долу толкова, но ги дават на ръка, а официално хората са на МРЗ. Сега мутрите ще трябва да се бръкнат и да плащат неплатените осигуровки, които сега не плащат и това ще е разликата в повечето случаи.
71
1
 
11
 
! Отговори
бизнес наглец преди 7 години
като нема леб яжте пасти
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърди се, че около 1/3 от доходите са във сивия сектор и за тях не се плащат данъци и осигуровки, което е пряка вреда за работещите на заплата, но почти всички не го осъзнават. Вдигането на минималната заплата е един от начините за изсветляване на част от доходите, но трябва и да се криминализира плащането на пари "под масата". В този смисъл, щом средната заплата се твърди, че вече е около 900 лева, значи още около 450 лева са пари на ръка, като при тези на минимална заплата,сумите са по-големи
69
16
 
17
 
! Отговори
Безработен младеж преди 7 години
Какви 1 000 лева. Аз искам 2 000 лв, стартова заплата. Чисто,без данъците. Работа от 08.00 до 17.00 в офис. Без нощни смени,без събота и неделя,без физическа работа.Не знам никакъв език,нямам висше образование,нямам никакви умения.За сметка на това съм пич.
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно е да има фирма, която да е силно зависима от размера на МРЗ. Заплати около МРЗ би трябвало да взимат малък процент от работещите за тази фирма. Ако почти всички са на МРЗ, значи има нещо гнило - или фирмата не е читава или останалите пари за заплата се дават под масата, за да не се плащат данъци и осигуровки, което си е вреда на работещите. За мен най-добре е такава фирма да фалира.
67
2
 
4
 
! Отговори
сторарото преди 7 години
нема бизнес нема пари
66
3
 
11
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Като вдигнат цените при минимална заплата от 1000 лева,ще пазарувате от чужбина,к'ъв е проблема?
65
0
 
9
 
! Отговори
маде ин БГ преди 7 години
Е няма кой да ги чака, щом пишат 4 поне 10 г. ще са необходими в Бг е така блажени са вярващите
64
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирма, която не може да плаща минимална заплата от 1000 лева и средна от 2000-3000 лева, по-добре да фалира и да изчезва - това не е нормална фирма.
63
0
 
5
 
! Отговори
5500 choveka преди 7 години
Малко фирми в БГ имат 5500 човека персонал или една банка Телеком петролна компания и още една две фирмиако си от банка приятелю се сърди на някой друг че подпомагат с капитали фирмите майки в европа
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А до тогава покупателната способност на 1000 лева, спрямо сега ще бъде максимум 400 лева.
61
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя във фирма, работодател на около 5500 човека(в няколко града). От мениджъмнта съм и мога да ви кажа, че с повишаването на МРЗ от 420 на 460 лева, доходността спадна драстично(6 годишен проект, с прогнозни заплати за периода).В момента единствената причина да не се затворим, е обещанието, че 2 години няма да се пипа МРЗ. При МРЗ от 490 лева вече ще сме на нулева печалба - получаваме заповед за затваряне и до 2 седмици сме приключили дейност в България.1000 лева МРЗ? 5500 на борсата...
60
0
 
12
 
! Отговори
популисти преди 7 години
Боко нали и той обеща 1500 лв средна заплата. И ще го изпълни! И кво от тва - при тая хиперинфлация, дето почна... После - еврозони, ала - бала - и пак като 97-а ще ни глътнат спестяванията. Боко нали каза преди време, че депозитите са много големи... има предвид да ги постопи малко...
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми гоните десните формации,кефите се на мутриотите-Бойко + патриотите.Лег даун ,ноу мор Булгария ви е кумир,.Ченството на БГ изглежда така,или Борисов е премиер или спираме парите ,гарантирано от ЕНП мафията.Сега нова патерица ви готвят ПП Възраждане .
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нужда! На матряла и тия заплати са големи! Щом трае! И всичко му дигат - и той пак трае! Вчера пре ДКВр - 100 протестиращи??? Трябва да се намалят заплатите даже!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колкото ги вдигат цените още повече.Добре е да се потискат цените вместо да се надува балон.
56
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
къде са тия синдикати? И те като нас само в нета присъстват. протести - нъц!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мен лично ме съмнява увеличение с 1040 лв за 4 години това прави средно 135 лв на година досега не имало такова увеличение при темповете с,който скача всичко след 4 години ще трябва да е 2000 лв. а аз прогнозирам че едва ли ще е повече от 750лв