Възпитание ли, назидание ли? Какво да правим с децата престъпници?

Малките бандюги със забрана да посещават кафенета, компютърни клубове...
5 апр 2017 18:36, Петя Славова
43
Възпитание ли, назидание ли? Какво да правим с децата престъпници?
Снимка: "Монитор"

Деца до 18 години, които са били регистрирани в МВР или в Детска педагогическа стая, ще имат забрана да посещават заведения. В рамките на санкцията влизат кръчми, детски дискотеки, компютърни клубове и дори кафенета.

Мярката е заложена в проектозакон за детската престъпност, който се очаква да се приеме още с формирането на новия парламент. Той е изготвен от голям експертен екип, в който дори влизат и зам.-правосъдни министри. Точката, която ще се добави, е като възпитателна и ограничителна мярка.

В мотивите на мярката е допуснато, че в този тип обекти децата са изложени на риск от рецидивиране и средата може да ги подтикне към други престъпления. За спазването на мярката ще следят органите на МВР, които правят регулярни проверки в питейните заведения. Само за месец полицаите проверяват над 2600 заведения.

"Нашите дейности са в два аспекта. В превантивен аспект предприехме действия за стартирането на детските полицейски училища през ваканцията. Отпечатахме и в момента раздаваме брошури за вредата от употребата на алкохол и наркотици, които съвместно с колегите от Министерството на образованието и от местните комисии в съответните общини ще бъдат раздадени.

Другата част е масови проверки в различните увеселителни заведения, където да инспектираме за деца без придружители, издирвани, както и малолетни лица, регистрирани в Детска педагогическа стая", обясниха от ръководството на "Национална полиция".

"Само за месец съставяме по близо 50 акта по Закона за закрила на детето за лица, които продават алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни", казаха от МВР пред "Монитор".

Над 100 пък са съставените актове за управители на заведения, които допускат присъствието на непълнолетни след 22 часа.

Друга предвидена мярка е да бъдат глобявани родителите, чиито деца извършват престъпления. Сумата все още не е уточнена, но тя ще бъде съобразена с месечния доход на смейството.

В момента действащото законодателство също изисква множество възпитателни мерки за децата, които извършват престъпления, но те рядко се прилагат. Затова авторите на проектозакона настояват в текстовете за по-строги изисквания при извършването на някакви противообществени прояви.

Сред възпитателните мерки, които ще се прилагат, са задължаване на непълнолетните да се извинят на пострадалия, да участват в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията от поведението, забрана на децата да се срещат с определени лица от тяхното обкръжение, полагането на общественополезен труд и предупреждение за настаняване в интернат, което ще важи за 6 месеца и ще е подобно на условна присъда.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
8
 
! Отговори
поредна тъпотия преди 1 година
Интересно как ще бъдат глобявани семействата на малолетните ***,които 99% са престъпници, като от тях има и убийци.Още един нескопосан проектозакон.Навремето малките,бъдещи големи престъпници бяха затваряни в трудововъзпитателни училища-учиш и в свбодното време полагаш общественополезен труд.Толкова е просто-няма дискотеки,няма наркотици,няма престъплени./А непоправимите,след навършване пълнолетие-в затвора.Ине да лежат по цял ден в затвора,а работа-черната работа.Строежи,изкопи,почистване
39
1
 
11
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"Деца до 18 години" -- над 12 вече не са деца, а юноши, над 16 вече са непълнолетни мъже и стават за затвора с леко намалени присъди.
38
1
 
10
 
! Отговори
Поправ дом преди 1 година
Едно време имаше поправителни домове и детска престъпност нямаше, камо ли рецидиви.
Но сега детската престъпност е като сиг'анската, а често пъти е и двете, но не просто не се наказва, дори се избягва да се регистрира и още повече се избягва образуването на дело и най-вече ефективните присъди... сакън!
37
0
 
7
 
! Отговори
Лилит преди 1 година
Абсолютно безмислена мярка.
Всеки собственик на подобно място, поради липса на самостоятелна система за справки, ще трябва да звъни в МВР за такава. Вие представяте ли си как охраната на детска дискотека проверява поименно 500 хлапета в петък вечер?
А, ако не го направи, плаща глоба?
Нито с гривни става, нито със забрани, нито с гражданско самосъзнание. Може да подейства общежитие от открит тип, но погазваме правата на малолетниците, а и кинти няма. Работа, спорт няма ли за тези?
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемния, закоравял 14-годишен тарикат, дали се трогва от приказки? Не, те само затвърждават убеждението му, че е специален, и че нищо лошо не може да му се случи.
Виж, няколко добре насочени задвратяна /плащам лиценз на форумеца/ биха им понаместили гънките.
Ако 2-3 са малко, 20-30 ще оправят работата.
35
1
 
13
 
! Отговори
Веригата преди 1 година
Какво ли? ТВУ, както си беше едно време. Бой, работа и възпитание. Когато родителите не могат да го осигурят, понеже самите те са пройдохи, или защото въобще ги няма, трябва да има институция за провинилите се. Ако повторят грешките си брутален системен побой и затвор. Просто и ясно. Така или иначе, от такива рядко стават хора, но трябва да се следи много стриктно за такива, които действително променят мисленето и поведението си.
34
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Възпитание, чрез назидание.
33
4
 
4
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 1 година
Не да действаме импулсивно а да покажем на децата къде са сгрешили и да знаят за какво са наказани, няма да имате проблеми с тях.Така те ще знаят за какво са наказани и какво не им е разрешено да правят, къде са сгрешили.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно религиозното обучение не е отговорът. Колко случаи има на педофили католически свещеници? А в исляма е нормално да имаш 9-годишно дете за съпруга. Такива хора ли искаш да възпитават децата? Има семейно възпитание, държавни институции, кампании ... Религията не е начинът за възпитаване на децата.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероучение и въцърковяване е начинът.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
комунизъм това е
29
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
"Методите които изброяват са от изминали епохи, това може да е само в някоя куха комунистическа глава." Куха е главата ти! Това няма нищо общо с политиката,а с превъзпитаването на децата и юношите,с цел да им се помогне и имат по-добро бъдеще и переспективи.Точно на Запад има такива интернати,умнико!
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разнокалибрените непълнолетни престъпници трябва да бъдат научени да се трудят. Да ги съберат според престпъплението в отделни училища-интернати, където по цяяла седмица да учат, да работят и да поемат по правия път. За отличен унспех и добре свършена работа да получават награда - разходка, посещение на кино, театър, концерт. Баровете не са за непъллнолетните въобще. Като прекара в труд и интезивно обучение няколко години, стереотипът на малкия бандит ще се промени. Навън да му осигурят работа.
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тежки престъпления като изнасилване и убийство трябва да се налагат тежки присъди, вкл. доживотен затвор без замяна. След като може да върши такива престъпления, трябва да бъде съден като възрастен. Има случаи на деца на мигранти, които изнасилват други деца, напр. в САЩ и Австралия и не могат да ги накажат или да информират родителите на съучениците им за престъпниците. Това е гавра от държавата с жертвите и близките им.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Римското право не е правило разлика между дете и възрастен!
Наказанието е зависело от престъплението, а не от възрастта на извършителя.
Щом наранява или убива хора - да си понесе наказанието! Око за око, зъб за зъб!
Наказанията са преди всичко за възпиране на престъпниците от рецидиви, за възпиране на обикновени хора да не вършат престъпления и чак на трето място идва "превъзпитанието" на престъпника!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как се кефя на някое дете като успее как му се мазнят разни кметове и политици, а те горките не са си и помисляли да създадат условия за развитие на детския талант.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам как из софийско поле копат сто хиляди деца и го облагородяват, Бай Хой ще чака реколтата след 4 години.
23
2
 
19
 
! Отговори
Чета и се чудя преди 1 година
Половината от по-долу писалите повтарят една и съща мантра - дете, та дете. Да не работи, миличкото, да не го пращат в училища с полувоенен режим.
Само да му се каже, че трябва да иде и да се извини.
А бе, наивници!
Дете е онова, което е в предучилищна възраст. То не разбира много неща.
От 7 до 14 г. е подрастващ,способен да осакати, убие и какво ли не още.
След 14 г. част от тях са вече родители, ядат колкото възрастен човек, доказват се чрез бабаитлъци и ги е страх само от физическо наказание.
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направо ги пратете в урановите мини, не ва я срам бря
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е просто - санкционирайте родителите. Като келеша им генерира хилядарка в глоби, да видите как те сами ще го вкарат в правия път - и работа ще му намерят да ги изплати и ще бъде "превъзпитан" - без намеса от държава и сложни схеми...