Възпитание ли, назидание ли? Какво да правим с децата престъпници?

Малките бандюги със забрана да посещават кафенета, компютърни клубове...
5 апр 2017 18:36, Петя Славова
43
Възпитание ли, назидание ли? Какво да правим с децата престъпници?
Снимка: "Монитор"

Деца до 18 години, които са били регистрирани в МВР или в Детска педагогическа стая, ще имат забрана да посещават заведения. В рамките на санкцията влизат кръчми, детски дискотеки, компютърни клубове и дори кафенета.

Мярката е заложена в проектозакон за детската престъпност, който се очаква да се приеме още с формирането на новия парламент. Той е изготвен от голям експертен екип, в който дори влизат и зам.-правосъдни министри. Точката, която ще се добави, е като възпитателна и ограничителна мярка.

В мотивите на мярката е допуснато, че в този тип обекти децата са изложени на риск от рецидивиране и средата може да ги подтикне към други престъпления. За спазването на мярката ще следят органите на МВР, които правят регулярни проверки в питейните заведения. Само за месец полицаите проверяват над 2600 заведения.

"Нашите дейности са в два аспекта. В превантивен аспект предприехме действия за стартирането на детските полицейски училища през ваканцията. Отпечатахме и в момента раздаваме брошури за вредата от употребата на алкохол и наркотици, които съвместно с колегите от Министерството на образованието и от местните комисии в съответните общини ще бъдат раздадени.

Другата част е масови проверки в различните увеселителни заведения, където да инспектираме за деца без придружители, издирвани, както и малолетни лица, регистрирани в Детска педагогическа стая", обясниха от ръководството на "Национална полиция".

"Само за месец съставяме по близо 50 акта по Закона за закрила на детето за лица, които продават алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни", казаха от МВР пред "Монитор".

Над 100 пък са съставените актове за управители на заведения, които допускат присъствието на непълнолетни след 22 часа.

Друга предвидена мярка е да бъдат глобявани родителите, чиито деца извършват престъпления. Сумата все още не е уточнена, но тя ще бъде съобразена с месечния доход на смейството.

В момента действащото законодателство също изисква множество възпитателни мерки за децата, които извършват престъпления, но те рядко се прилагат. Затова авторите на проектозакона настояват в текстовете за по-строги изисквания при извършването на някакви противообществени прояви.

Сред възпитателните мерки, които ще се прилагат, са задължаване на непълнолетните да се извинят на пострадалия, да участват в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията от поведението, забрана на децата да се срещат с определени лица от тяхното обкръжение, полагането на общественополезен труд и предупреждение за настаняване в интернат, което ще важи за 6 месеца и ще е подобно на условна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа верно е много ***.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ви звучи това отдолу, като виц нали?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутатите да се извинят на пострадалия народ, да участват в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията от поведението, забрана на депутатаа да се срещат с определени лица от тяхното обкръжение, полагането на общественополезен труд и предупреждение за настаняване в интернат, което ще важи за 6 месеца и ще е подобно на условна присъда.
14
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Методите които изброяват са от изминали епохи, това може да е само в някоя куха комунистическа глава. Съгласен съм аршина да е същия но към тези които ще мъдрят тези закони.
13
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата държава втасала, сега дай да си тероризираме и заробим децата, Те са виновни за целия хаос в републиката, да живеят гестаповци и партизаните, мандраджиите дупе да им е яко.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги направим ятаци на партизаните в гората.Комунизма не си е отишъл.09.09. пак ще дойде.Този път с още по голяма сила и устрем.Търпение само.
11
2
 
6
 
! Отговори
Национален Легион преди 7 години
Тия *** родителите не могат да ги възпитат, просто не подлежат на възпитание. Слушат рап и чалга и се олигофренясват......
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се върнат ТВУ- тата
9
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой да работи бре гестапо, в кой век живееш?Дете да работи ти луд ли си или комунист?
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обществено полезен труд. Да поработи 1-2 месеца и ще му дойде акъла.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги направим политици.Като наще.
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е няма как, все още има структури от комунизма
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Педагогическа поема - МакаренкоКак се превъзпитават малолетни престъпници и правонарушители.С резултати
4
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Да,средата е най-важна,но тя не зависи само от родителите,а и от училището,компанията,местата на посещаване и т.н.Често родителите/родителя ги/го няма,защото цял ден работят/ти.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общественополезен труд,интернат,психолог,социолог,вероучение.На полувоенните училища за деца и юноши не съм привърженик,защото те са страшни и може да увредят психиката на децата,по-скоро съм привърженик на интернати от типа на немските,плюс общественополезен труд.Интернатите може и да са в крайни или селски райони със собствено селско стопанство.
2
2
 
16
 
! Отговори
Бел преди 7 години
Решение има и то се прилага успешно в много страни. Това са полувоенни училища, с устав, униформи и системни занимания със спорт и изкуство за оцеляване. Даже Трамп е бил "курсант" в такъв колеж заради "примерното " си поведение.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средата прави децата престъпници и най-вече семейната среда.Ако едно дете вижда че родителите му лъжат, крадат и тероризират всички наоколо ... и то става същото.