Златното съкровище от Надсентмиклош – в София

В НАИМ бе открита и изложбата "Езическа България: Власт и общество"
Обновена: 6 апр 2017 06:58 | 5 апр 2017 22:50,
9

Снимка: Булфото

В Националния археологически музей се откриват едновременно две изложби - "Златното съкровище от Надсентмиклош" и "Езическа България: Власт и общество", пише "Булфото".

Съкровището от Надсентмиклош е открито по случайност през 1799 г. в областта Банат, тогава част от Хабсбургската империя. Състои се от 23 съда с общо тегло почти 10 кг. Отличава се с изключително качество и прецизност на изработката и завършеност на композициите. То е най-голямото познато досега съкровище от Ранното средновековие.

Множеството изследвания на предметите от откриването му досега оставят без окончателен отговор въпросите – кой е бил неговият собственик, дали е принадлежало на един или няколко човека, при какви обстоятелства е било укрито.

Част от съдовете показват директни връзки с християнството, други са свързани с митология, останала непозната за нас. Изказани са теории за неговия хунски, аварски, унгарски, сасанидски, печенежки или византийски произход.

Според друга теория то е свързано с Първата българска държава, вероятно с някой от управителите на северозападния отвъддунавски комитет на България, днешен Банат.

Изследванията през последните десетилетия показват, че то е събирано продължително време, от втората половина на VII до края на VIII век и утвърждават връзките му с аварската култура.

Втората изложба "Езическа България: Власт и общество" представя културата и основните аспекти в процеса на формиране на българското общество в Дунавска България в периода VII – IX век. Тя обхваща многообразни експонати от различни материали – керамика, камък, бронз, злато и сребро.

Организирана е около шест теми: Ранновизантийското наследство, Българските езически некрополи, Аристокрацията в Първата българска държава, Между езичеството и християнството, Религия и култови практики и Образът на владетеля.

Всяка тема има своя акцент и разказва за дълбоките културни традиции през тази епоха, за социално-икономическите условия в обществото, за неговия военен характер, за нарастващите възможности на българската аристокрация, а също и за засилването на византийското влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКопието се съхранява в НИМ, а относно "прабългарската" теория - на един от съдовете има надписи, съдържащи прабългарски имена и титли. Е, няма спор, че това са най - различни съдове, разнородни, вероятно събирани един по един от къде ли не. Една от теориите е, че като цяло е било притежание на български боляри, владели областта по онова време.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русе има голяма австрийска библиотека на фондация Елиас Канети. В нейните книги никъде не е споменато,че това съкровище е прабългарско. Аз имам въпрос. На България бе подарено точно копие на това съкровище и съм го виждал в криптата на Ал.Невски през 1976г. ако не се лъжа. След това изчезна и го не се излага никъде. Имаме ли го още, приватизирано ли е , или се съхранява някъде.
4
5
 
2
 
! Отговори
loyko преди 7 години
Ami ot mitichnite slavjani shte nameriat artefact,kogato i ot prabulgarite nameriat artefact.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славяни - няма такова нещо. То е измислица на един хърватин.
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще намерят поне един артефакт от митичните славяни ?
1
4
 
13
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Комитат, не комитет, бързо бързо поправяй... :)