Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...

38% от тях са категорично против приема на бежанци у нас
6 апр 2017 18:00,
156
Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...
Снимка: Архив, Reuters

Доверието към Турция и турския президент Ердоган расте сред българските мюсюлмани. То е достигнало до 69% отпреди пет години, но не е така еднозначно, тъй като и недоверието е нараснало с 6 пункта и сега то е 13%. Част от мюсюлманите са критични към управлението на Ердоган, но въпреки това одобрението към него е високо –  49% (при 19% неодобрение). Фетхуллах Гюлен няма голямо влияние сред българските мюсюлмани – събира общо 39% неодобрение и 9% одобрение.

След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия (65%), Русия (52%) и съответно канцлерът Ангела Меркел и президентът Владимир Путин. Ясно се забелязват антиамерикански нагласи в общността, като доверието към САЩ е значително по-ниско.

Това са данните на проучване на "Алфа рисърч" и НБУ, което е направено пет години след аналогичното изследване "Нагласи на мюсюлманите в България – 2011", с финансовата подкрепа на Фондация "Конрад Аденауер". Анкетирани са 1200 пълнолетни граждани, които са заявили, че са мюсюлмани по произход, за нагласата им към държавата, обществото и религията.

Мнозинството от мюсюлманите в България твърдо отричат тероризма и 89% смятат, че трябва да бъде осъден при всички случаи. Това мнение е нараснало с 10 пункта спрямо 2011 г., а само 1,1% смятат, че терорът при определени обстоятелства може да бъде оправдан. Високо е и неодобрението на терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%).

Мнозинството от мюсюлманите в България са общност с ясно изразена религиозна идентичност. 86% смятат религията за важна в техния живот. Въпреки това делът на тези, които не спазват част от религиозните изисквания, продължава да е висок. 54% не се молят, 41% не посещават джамия.

Като най-религиозни се определят хората в гетата, където бедността е най-дълбока. 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот.

За петгодишния период има ясно очертана тенденция на по-голямо придържане към правилата. Тези, които не постят по време на Рамазан, са намалели с повече от 10 пункта и са 30% през 2016 г.; тези, които ядат свинско, са намалели с повече от 10 пункта (25% през 2016).

54% от мюсюлманите ни не одобряват жените да покриват лицата си и да носят бурка или никаб, а 21% го одобряват, но само ако жената го иска.

Въпреки придържането към исляма, сред мнозинството мюсюлмани надделяват общочовешки критерии за добро и зло. В изследването е направено сравнително измерване, отнасящо се до три прегрешения в исляма – мюсюлманинът да се покланя и на други богове освен Аллах (многобожие), убийството и прелюбодейството. Според мнозинството /65%/ най-осъдително е убийството. Само 24% отговарят "многобожието" (което е най-тежкият грях според исляма) и само 5% - "прелюбодейството".

За мнозина от общността продължава да е характерен религиозен плурализъм, но е налице спад в сравнение с 2011 г. 47% сега смятат, че няма само една вярна религия, а във всички големи религии се съдържат някои основни истини. Според 20,5% ислямът е единствената вярна религия. Този краен възглед е характерен най-вече при мюсюлманите в гетата и имащите под основно образование.

На междуличностно равнище се запазва доброто отношение към "другите" – 74% отговарят, че имат приятели християни. В междуобщностен план обаче се наблюдава известно обособяване. На въпрос как да се изучава предметът религия в училище 78% смятат, че децата от различните вероизповедания трябва да изучават всеки своята религия.

Друг измерител на междуобщностна дистанция е отношението към смесените бракове. Противниците на брак между мюсюлманин и християнка са 33%, а между мюсюлманка и християнин –  40%.

Дистанция е налице и по отношение на бежанците. 38% от мюсюлманите у нас са настроени рестриктивно – "България да не приема никого". 39% са по-умерени и са съгласни с приема на бежанци, но той да бъде регулиран чрез квоти от ЕС или чрез ограничения от страна на държавата.

Мнозинството от мюсюлманите подкрепят светското устройство на държавата и виждат в съдебната власт необходимия механизъм за уреждане на отношенията. В същото време обаче нараства делът на тези, които не се интересуват от политика - от 30 на 52%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
10
 
5
 
! Отговори
ДОГАН КАЗВАШЕ: преди 7 години
"ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ --МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА!"....ха,ха,хааааааааааааааКАКТО И ДА ГО Е КАЗАЛ--------ДУМИТЕ СА "ПРОРОЧЕСКИ"!ТОЧНО ОТ БОСФОРА---ЩЕ ДОЙДЕ СМ.ЪРТ.ТА НА ЧЕРВЕНАТА РУСКА ЛАМЯ!!!!!ЕРДОГАН --ЩЕ Й ОТКЪСНЕ ГЛАВАТА!!!!!
65
2
 
11
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Питали били мюсюлманите за доверието към Турция?! *** оти!Все едно да питат амебите имат ли доверие на лай ната!
64
14
 
4
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 7 години
НИЕ БЪЛГАРИТЕ СЪЩО ГО ОБИЧАМЕ!!!РЕФЕРЕНДУМА НА ЕРДОГАН------"ЧЕРВЕН НОЖ", В *** НА ДПС И РУСКИЯ ИБРИК , ДОГАН-ЕФЕНДИ !ДПС --СИ ОТИВА .....ХА,ХФА,ХААААААААААААААААААА
63
4
 
6
 
! Отговори
Ерджолан-домус преди 7 години
Кат толкова му верват да фащат пътя за анадола не да ми седат тука да плющят свински пържоли и да цъкат по българските сайтове ..... и да си вземете вaзeлин че там зарзаватчиите не прощават!
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каква е разликата в България или Турция? за едните знам че са гладни и злобни! причина откраднато всичко от Русия!!! другите сити и рилигийни.
61
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция не е проблем, тя ни има за своя, т.е. се отнася към нас като собственик, докато Русия гледа на нас като на нещо за завоеване.
60
6
 
5
 
! Отговори
Евет Евет Евет преди 7 години
До ТОТАЛНА ДЕВОЛЮЦИЯ21век колкото повече да отрича религиите религиите се връщат към 21век. преди 200 години новите неща идваха от запада след 200 години новите неща ще идват от изток.
59
5
 
10
 
! Отговори
ТОТАЛНА ДЕВОЛЮЦИЯ преди 7 години
ДОЖИВЯХМЕ В 21 ВЕК ОТНОВО ДА НИ ЗАНИМАВАТ ПО ЦЯЛ ДЕН С РЕЛИГИИ И СУЕВЕРИЯ
58
4
 
8
 
! Отговори
симеон преди 7 години
да хващат и да зминат за рая на земята!!! там да си ги подкрепят.
57
11
 
7
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Който е против България е против Турция, който е против Турция е против БългарияСлава на Ердоган
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛОШОТО Е ЧЕ ИМА ПРЕДАТЕЛСКО НАСЕЛЕНИЕ С ВИСОКО ДОВЕРИЕ КЪМ РУСИЯ
55
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АТОМНИТЕ БОМБИ БЯХА ХВЪРЛЕНИ ОТ "МЮСЮЛМАНИ"... "ИЗБИТИТЕ ИНДИЯНЦИ СА КЛАНИ ОТ МЮСЮЛМАНИ"..."ЕВРЕИТЕ СЪЩО"...:-):-):-):-):-)ДА ЖИВЕЕ ЕРДОГАН!!!
54
8
 
11
 
! Отговори
Сурай преди 7 години
Султан Ердоган на него виарвами ТЮРК МИЛЛЕТИ!
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне 20% от българските турци гласуват за ГЕРБ. След ДПС тези които не харесват Ердоган ще гласуват за ГЕРБ а останалите за Дост. Ромския вот също отива към ГЕРБ. Но там нещата са поне 60% за ГЕРБ. Останалото за БСП и ДПС.
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен-56-типично разсъждение за човек,който се има за нещо повече от различните,значи този който си е запазил варата името християнството през турското робство,мрази турците,а тези които са потурчени и са останали мюсюлмани насилствено те не мразят турците-напротив,ха обясни ми този парадокс,не злобей българино и разходи се до Турция,може да си промениш злобата...
51
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не всички мюсюлмани са терористи но всички терористи са мюсюлмани.
50
7
 
20
 
! Отговори
До 56 преди 7 години
"Живеят в България а подкрепят сатрапа Ердоган и Турция????? Какво правите тук тогава? Взимайте си дебелите и безформени ханъми и в Анадола. "ИМА ХОРА, КОИТО ХАРЕСВАТ РУСИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ...КАКВО ПРАВЯТ В БЪЛГАРИЯ...ВЗЕМЕТЕ СИ НАТАШИТЕ:-):-) И МАРШ ПРИ БРАТУШКИТЕ...ЗАЩО НЕ ВИКАШ И ТАКА НА ТЯХ:-):-):-):-)
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CHP губи заради лидера си който е много неадекватен човек. Уж е за НЕ на Референдума, пак каза "ДА". Без да иска. Говори пред хората, избирателите си и казва:"Ако кажем ДА за президентска република това ще бъде победа за Демокрацията." После се сепва "Извинете исках да кажа "НЕ"."Ще ви построим подземен паркинг под този парк ако спечелим изборите".А всъщност наистина говори над подземен паркинг. Той не знае, че вече е построен. Много неадекватен. Бърка историята. Изкуфял е направо. През ноща на преврата тръгнал да бяга към летището. Ердоган го пита:"Защо тръгна да бягаш?"Той му о
48
2
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Защо не попитахте и какво е отношението към БХК, към приемането на шериата в България?
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статистика та показва, че 1% са потенциални терористи