Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...

38% от тях са категорично против приема на бежанци у нас
6 апр 2017 18:00,
156
Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...
Снимка: Архив, Reuters

Доверието към Турция и турския президент Ердоган расте сред българските мюсюлмани. То е достигнало до 69% отпреди пет години, но не е така еднозначно, тъй като и недоверието е нараснало с 6 пункта и сега то е 13%. Част от мюсюлманите са критични към управлението на Ердоган, но въпреки това одобрението към него е високо –  49% (при 19% неодобрение). Фетхуллах Гюлен няма голямо влияние сред българските мюсюлмани – събира общо 39% неодобрение и 9% одобрение.

След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия (65%), Русия (52%) и съответно канцлерът Ангела Меркел и президентът Владимир Путин. Ясно се забелязват антиамерикански нагласи в общността, като доверието към САЩ е значително по-ниско.

Това са данните на проучване на "Алфа рисърч" и НБУ, което е направено пет години след аналогичното изследване "Нагласи на мюсюлманите в България – 2011", с финансовата подкрепа на Фондация "Конрад Аденауер". Анкетирани са 1200 пълнолетни граждани, които са заявили, че са мюсюлмани по произход, за нагласата им към държавата, обществото и религията.

Мнозинството от мюсюлманите в България твърдо отричат тероризма и 89% смятат, че трябва да бъде осъден при всички случаи. Това мнение е нараснало с 10 пункта спрямо 2011 г., а само 1,1% смятат, че терорът при определени обстоятелства може да бъде оправдан. Високо е и неодобрението на терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%).

Мнозинството от мюсюлманите в България са общност с ясно изразена религиозна идентичност. 86% смятат религията за важна в техния живот. Въпреки това делът на тези, които не спазват част от религиозните изисквания, продължава да е висок. 54% не се молят, 41% не посещават джамия.

Като най-религиозни се определят хората в гетата, където бедността е най-дълбока. 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот.

За петгодишния период има ясно очертана тенденция на по-голямо придържане към правилата. Тези, които не постят по време на Рамазан, са намалели с повече от 10 пункта и са 30% през 2016 г.; тези, които ядат свинско, са намалели с повече от 10 пункта (25% през 2016).

54% от мюсюлманите ни не одобряват жените да покриват лицата си и да носят бурка или никаб, а 21% го одобряват, но само ако жената го иска.

Въпреки придържането към исляма, сред мнозинството мюсюлмани надделяват общочовешки критерии за добро и зло. В изследването е направено сравнително измерване, отнасящо се до три прегрешения в исляма – мюсюлманинът да се покланя и на други богове освен Аллах (многобожие), убийството и прелюбодейството. Според мнозинството /65%/ най-осъдително е убийството. Само 24% отговарят "многобожието" (което е най-тежкият грях според исляма) и само 5% - "прелюбодейството".

За мнозина от общността продължава да е характерен религиозен плурализъм, но е налице спад в сравнение с 2011 г. 47% сега смятат, че няма само една вярна религия, а във всички големи религии се съдържат някои основни истини. Според 20,5% ислямът е единствената вярна религия. Този краен възглед е характерен най-вече при мюсюлманите в гетата и имащите под основно образование.

На междуличностно равнище се запазва доброто отношение към "другите" – 74% отговарят, че имат приятели християни. В междуобщностен план обаче се наблюдава известно обособяване. На въпрос как да се изучава предметът религия в училище 78% смятат, че децата от различните вероизповедания трябва да изучават всеки своята религия.

Друг измерител на междуобщностна дистанция е отношението към смесените бракове. Противниците на брак между мюсюлманин и християнка са 33%, а между мюсюлманка и християнин –  40%.

Дистанция е налице и по отношение на бежанците. 38% от мюсюлманите у нас са настроени рестриктивно – "България да не приема никого". 39% са по-умерени и са съгласни с приема на бежанци, но той да бъде регулиран чрез квоти от ЕС или чрез ограничения от страна на държавата.

Мнозинството от мюсюлманите подкрепят светското устройство на държавата и виждат в съдебната власт необходимия механизъм за уреждане на отношенията. В същото време обаче нараства делът на тези, които не се интересуват от политика - от 30 на 52%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Никой не ти пречи да изпитваш ненавист и да се тресеше от злоба в дупката си. Можеш да го правиш. Но да насаждаш омраза е престъпление и може да ти се потърси сметка ако държавата си върши работата. Имаш късмет, че нашата не работи.
25
4
 
6
 
! Отговори
Исмаил-продължава преди 7 години
Имотите идобитъкът са конфискуваниТретото масово покръстване е през 1942 година. Четвъртопериода след 1953 годинапето-Политбюро на ЦК на БКП от 17 ноември 1956 г-59г. Възродителенпроцес през 70-те и 80-те, насилствено са сменени имената на всички помаци вБългария. Много помаци, вместо да приемат нови имена, емигрират в Турция......1989г знаем и....
24
2
 
5
 
! Отговори
снайпера преди 7 години
До АТАКИСТДобре си набрал скорост, липсва само оня *** с тypcкoтo знаме!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
FAKE NEWS
22
8
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Първото масово покръстване се провежда през 1881 година отловешкия епископ Натанаил Охридски, който изпратил мисионери да покръстятпомаците в подведомствената му епархия. Второто масово, насилствено покръстванесе провежда в разгара на Балканската война през 1912 г. - 1913 г., което есъпроводено с палежи на населените места и кланета на мирното население. През1917 година отново са проведени масови репресии над помаците от Гюмюрджинско,Драмско и Неврокопско. Населението е принудено да работи ангария, имуществотому е ограбено, жителите са отвличани, убивани и изнасилвани. Имотите и
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тааа..какво му беше лошото на възродителният процес?така и не се разбра.
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавам поне 15-20 "турци" във Варна. Всичките ядът свински ребра/кебапчета/кюфтета и пият повече ракия и от нас българите. На българските турци не им се чува за Турция. Къде ще сравняваш западналото мислене на Турция със страна от Европейски Съюз.
19
4
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 7 години
Ако на тебе ти скокнат няма да е голяма загуба. Мръшшляка трябва да се екзитира..
18
2
 
4
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 7 години
Какви са тези поръчкови FAKE NEWS Новини , няма такова нещо , всички са за Демократичен съвременен Свят
17
8
 
8
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 7 години
До анонимен 19Няма как да не изпитвам ненавист към мюсюлмани, които са избивали народа ми, а както се вижда дори в днешно време мюсюлманите отново се проявяват като убийци и терористи. Пример атентати по целия свят извършени от мюсюлмани. Не аз света вече не ви обича и ще си плащате последиците. ЕС няма вечно да ви търпи, защото вие искате да го унищожите, но няма да ви се получи.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че нашите турци са мирни, работливи и добродушни иначе досега да сме станали като Югославия.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко беше прав Тошара, знаеше, че са змия в пазвата ни. Хубаво ги натири в Пуйкистан. Ако Ердоган ни посегне, резанчовците ще скочат да колят българи. Както изглеждат уж мирни и тихи, а веднага ще грабнат ятаганите. Рапона е страшно виновен, нагъзи се на Ердоган а онзи Перко нагло налага своето.Забрана за духовните училища, връщане в Пуйкистан на всичките 90 "учители" на ислям.Подобряване отношенията с Русия и договорка, удари ли лудия, Русия отвръща.Или НАТО разполага ракети на Южната граница.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България на много турци не им пука за Исляма единствено в по-малките населени места са религиозни.
13
6
 
9
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 7 години
До анонимен 24Да сигурен съм, че съм християнин и се гордея с това. А ТИ СИГУРЕН ЛИ СИ, ЧЕ СИ МЮСЮЛМАНИН И АКО СИ, КАКВО ТЪРСИШ В ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ? Да не ги понасям и няма как да бъде другояче, защото 500 години са избивали безнаказано християни. Това, че не обичам мюсюлмани и ги считам за убийци прави ли ме "неофашист" и кой ти дава право да ме определяш аз какъв съм?
12
2
 
5
 
! Отговори
Мара Общата преди 7 години
Така така! Нищо ново. Знаем си ги. Ердоган за тях е бог. Хахаха
11
5
 
1
 
! Отговори
Locust преди 7 години
Тези нашите , че са мюсюлмани не ги прави турци . А шведите няма защо да се правят на турци в гетата. Тяхната религия би трябвало да е бог Вишну или Винету... Не ми се търси из нета как е. Изобщо в самата Турция не ги долюбват, че им подбиват пазара на труда. Ако питате турчин за България освен "комшу" и приятно впечатление от телевизия Пайнер не ги вълнува.
10
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМА бе човече жалко, ти сигурен ли си, че си християнин?! Защото християните не са такива злобни и неофашистки настроени хора ! Не знам на къде ги пращаш мюсюлманите, но ти си за към пещерата !
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИСЛЯМ =ТЕРОРИЗЪМ -- Я ПИТАЙ ЖИВЕЕЩИТЕ В ТУРЦИЯ БЪЛГАРИ КОЛКО ОТ ТЯХ ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ ???
8
10
 
14
 
! Отговори
Национален Легион преди 7 години
Ислямът е война, призоваване за джихат. На мюсюлманина веднага може да му прищрака нещо и да почне да убива. В 21 век сме и трябва официално да се забрани тази религия/секта, а проповядването и да се счита за престъпление.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат доверия на Германия а що нямата доверие в Саудитска Арабия? Нали едните са кръстоносци а другите носители на ценностите им?