Сватби с кредити от заложни къщи, годежните пръстени – също от там

Оскъпяването било малко, бижутата – красиви
6 апр 2017 07:11,
26
Сватби с кредити от заложни къщи, годежните пръстени – също от там
Снимка: Reuters, архив

Все повече млади мъже решават да предложат брак на любимата си, като вземат годежен пръстен от заложна къща, за който дори сключват договор за лизинг. Само в една верига заложни къщи например се продават над 125 дамски пръстена, с които мъжът трябва да застане на колене в искане на сърцето на дамата. Останалите бижута са хиляди.

Както те, така и годежните могат да се вземат на изплащане. Първоначалната вноска е минимум 25 лева, а след това останалите пари се разрочват така, че да е удобно на клиента. Те могат да бъдат както ежемесечни, така и ежеседмични. След пълното изплащане на бижуто, то става собственост на клиента и той може да си го вземе и да предложи брак на любимата.

"Най-много желаещи имаме именно за годежните пръстени. При нас идват основно млади момчета, които си харесват нещо и започват да го изплащат. По принцип това става най-много за месец-два, понеже цените на масовите пръстени са до 250 лева, а оскъпяването е минимално - около 30-40 лева. Пръстените са от 14-каратово злато и рядко са със скъпоценни камъни. Въпреки това са красиви и се харчат", обясниха от една от най-големите заложни къщи пред "Монитор". Там седмично продавали поне по 3-4 пръстена.

Друга тенденция, която се забелязвала, била че след като си купят бижуто, мераклиите за брак идвали, за да заложат някаква друга своя вещ като лаптоп, телевизор и дори кола, за да могат да платят за почерпката на сватбата. Никой обаче не се притеснявал, че прибягвал до тези варианти, тъй като когато заемът е обезпечен със залог, лихвата по него е далеч по-малка от тази на бързите кредити. Така например ако заложим колата си за 3 хил. лева, след месец ще можем да си я откупим за 3100 лева, което прави едва 100 лева оскъпяване. За сравнение бърз кредит от 3 хил. лева ще ни струва приблизително 6 хил. лева, когато тръгнем да го връщаме. Освен това при евентуално необслужване на кредита, не се начисляват такси за частни съдебни изпълнители или колекторски фирми. Единственият миниус е, че ще изгубим заложената си вещ. Заемът обаче няма да нарасне, както е при ипотечните кредити.

Именно заради многото удобства, които предлага този тип бързо кредитиране, много млади двойки предприемат тази крачка, за да финансират обвързването си в брак.

Подобна е историята и на Мария и Олег от София, които заложили семейните си ценности, за да могат да покрият разноските по сватбата. Те получили около 4 хил. лева за наследствени обици, гривни и стари пръстени. С парите вдигнали скромно тържество и дори пътували до Гърция. С получените в банкноти подаръци пък откупили накитите си по-късно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
36
 
! Отговори
Св преди 7 години
Страхотно начало на съвместния живот - на кредит. И оттука натам - надолу по спиралата. Ако не може да отдели 100 лв за нормален годежен пръстен без изхвърляне 9иначе е разсипник) за какво бъдеще оттук натам с тоя човек ???