Бюджетна BG разработка следи за чистотата на въздуха

Датчици ще показват нивата на праховите частици
7 апр 2017 10:07,
12
Бюджетна BG разработка следи за чистотата на въздуха
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

В деня, в който стана ясно, че България е осъдена заради мръсния въздух, двама българи представиха разработка, която може да е част от решението на проблема. Става въпрос за частна мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха, данните в която се получават от преносими станции.

Стойността на една станция е около 70-80 лева. Тя си служи с датчици, които засичат вредните вещества във въздуха и дават информация в реално време.

Още по темата

"В света умират 7 млн. души годишно от замърсяване. Колкото повече се ровим в темата, толкова повече разбираме, че мръсният въздух е основна причина за много болести като рак, деменция, Паркинсон, Алцхаймер - усложнения, които водят до бавна и мъчителна смърт", посочи пред Bulgaria ON AIR Стефан Димитров.

Вградените засега датчици в уреда са за прахови частици, атмосферно налягане, влажност и температура, но съвсем скоро създателите му смятат да добавят и такива за двуокис, въглероден окис и азотен двуокис, които също влизат в опасните за човешкия организъм вещества.

"Всеки, който осиновява станцията, плаща цената за частите, нето цената, а пък ние и приятели доброволци ги сглобяваме и помагаме на хората да разберат как да ги инсталират вкъщи", обясни още Стефан.

Данните от мониторинга на замърсяването могат да бъдат проследени в sofia.maps.luftdaten.info, а във Facebook вече има група по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
bonto преди 7 години
С познати имахме идея да правим подобно нещо. Ама както казва човека от коментар 4 нема как да стане за 80 лева и да върши работа.Като гледам някой от другите коментари се замислям дали изобщо има и смисъл явно хората още не осъзнават проблема.
5
0
 
6
 
! Отговори
Тъпо преди 7 години
Всеки ден измитам тротоара пред магазина. Събирам 2 шепи кафява прах т.е. изсъхнала кал. Не са нужни прибори. София от години не се чисти. Защо никой не обвинява Фандъка, а само автомобилите и светия синод?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво има да се мери, като то се знае кога има замърсяване - когато стане студено и започнат да се отопляват с твърдо гориво, а в гетата горят и гуми, найлони, пластмаси и какво ли не. През останалото време замърсяването е под максимално допустимите норми. Въпросът не е в меренето, а в общината, която трябва да прекрати този начин на отопление.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубавите датчици са скъпи, а от лошите(евтините) файда няма. Предпочитам да дам 500кинта за нещо, което що годе мери, отколкото 80 лева за играчка на която не може да се вярва.
2
2
 
2
 
! Отговори
dfsdfsdfsd преди 7 години
До АнонименМноооо си *** Сашеееее, мнооо си ***!
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните търгаши и мошеници или само срещу 80 лв иaьм щастието да узная, че във въздуха има частици и дори мога да ги преброя. А тия умници противогази не произвеждат ли съветвам ги напълно безплатно да ходят със противогаз, защото въздуха е мръсен и ще пукнат от паркинсон .