Пчелари на протест срещу никотиноидните пестициди

Според тях използването им е фатално и за пчелите, и за хората
7 апр 2017 18:00,
11

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Виж други галерии »

Десетки пчелари от цялата страна се събраха на национален протест срещу използването на никотиноидни пестициди у нас. Протестът, който се проведе пред Министерския съвет, беше подкрепен от много неправителствени организации и граждани.

Три никотиноидни пестицида са разрешени за употреба в 16 области на страната тази година. Според протестиращите това обаче е фатално, както за пчелите, така и за хората, предава БНР.

По този начин не само ще отровят пчелите, но и водата, почвата, ще повлияе на целия баланс на природата.

"Както е казал великият Алберт Айнщайн - само пет години ако няма пчели и природата ще загине", казаха демонстрантите.

Това, което се случва в България, е безобразие, каза биопроизводителят Албена Симеонова. След няколко дни представители на биопроизводителите пътуват за среща със земеделския министър на Малта.

"Ще поискаме официално от името на председателстващата страна да се обърнат към Европейската комисия и да поискат официална забрана на неоникотиноидните пестициди на европейско ниво", заяви Симеонова.

С три свои заповеди директорът на Агенцията по храните е разрешил ограничената употреба на три вида никотиноидни пестициди в България. В продължение на две години Европейската комисия налага мораториум върху използването на вредните препарати, законодателството обаче допуска употребата им чрез т. нар. дерогация, тоест изключение от общото правило. Така миналата година у нас бяха разрешени два пестицида, тази година - три.

Точно заради тези неоникотиноидни препарати се увеличава смъртността на пчелите у нас, твърдят производителите на мед. На места в страната са загинали от 50 до 80% от пчелните семейства. По данни на научната общност някои от никотиноидите са канцерогенни и нанасят сериозни вреди и върху хората. А веднъж попаднали в почвата, те остават там поне 20 години.

На протеста си днес пчеларите пуснаха декларация с искане за отмяна на разрешението за употреба на вредните пестициди, под което се подписаха както протестиращите, така и подкрепящи ги граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Колегата е прав, ако имаше ц.ици или Ердоган и САЩ, всички са разбирачи. А на тия които ми сложиха минуси, това е от китайския мед който са яли. Умници. Не е ли по-добре ние да си изнасяме меда или сте от земеделското лоби и ви е все едно какви отрови минават оттук.
7
0
 
5
 
! Отговори
смъртна опасност преди 7 години
Пазете пчелите,че иначе лошо!
6
2
 
6
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Поредната про.стоти.я. сътворена от мал.оум.ни. чиновници назначени там, където не им е мястото. Предполагам, че добре са платени от земеделците, за да допуснат препарати, вредни и за хората. В цяла Европа са забранени, само тук сме най-умните да ги допускаме. Ще сринем и пчеларството като всичко друго. Яжте китайски мед, да ви е сладко, но първо прочетете как го правят
5
0
 
10
 
! Отговори
bee преди 7 години
Световната статистика показва, че колкото едно общество е по- цивилизовано, толкова консумацията на пчелен мед е по- висока и то в пъти пред дивите и варварски сбирщини. Затова искам да попитам нашите управници, НА КЪДЕ НИ ВОДИТЕ ДРАГИ?QUO VADIS QUQURBITA???
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпно безразличие и нехайство от страна на държавата! Какво им пука за пчелите, за държавата, за планетата и за всичко останало! Вана е властта, кинтите, боричкането за власт и д.пенето пред брюксел .Толкова сме жалки и недостойни, че е страшно.
3
0
 
24
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Подкрепям исканията на протестиращите! Няма кой да замести работата на пчелите. Единствено в Китай има подобни практики и е доказано, че 500 души могат да свършат работата по опрашване само на една пчеличка дневно. Важно е да бъдат чути!
2
1
 
10
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Да протестират на специализираното място - бул. "Т. Александров" 31 и да представят исканията си пред архиерея на арменската епархия Негово Високопреподобие архимандрит Исахак Похосян.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе важно е да се правят кинти, хората, пчелите и Земята да вървят по дяволите. Капитализъм е и парите са най-висша ценност.