По 1000 лв. на ден от копие на чудотворна икона

Оригинали има само в четири манастира у нас
7 апр 2017 07:36, Елка Василева
12
По 1000 лв. на ден от копие на чудотворна икона
Снимка: архив, Булфото

Храмове печелят хилядарки от копия на чудотворни икони. Приходите идват от поклонението на вярващите, които по традиция си купуват и палят свещи, пазаруват си църковни сувенири и плащат на ръка на свещениците да им прочетат молитва пред изображението, пише "Монитор".

Само за три дни през януари столичният храм „Св. св. Кирил и Методий” навъртя оборот за близо 3000 лева след донасянето на копието на Ватопедската „Богородица Всецарица”. Средствата дойдоха от продажбата на вощеници, малки икони и сувенири, шишенца със светено масло и тамян, разказаха служители от храма. Отделно хората пускаха лептата си и в касите за дарения, плащаха и на ръка на свещениците за отслужване на различни треби.

Вярва се, че този иконографски образ на Божията майка изцелява от онкологични заболявания, помага също за избавяне от магии и преодоляване на зависимости от алкохол и наркотици.

Оригиналът на иконата, който се съхранява във Ватопедския манастир в Атон, е чудотворен, смята се, че и копието, което е с уголемен размер, също е чудотворно, припомниха от Синодалната палата.

С 30% са нараствали постоянно приходите и на храм-паметника „Св. Александър Невски”, след като през 2012 г. благодетел финансира и подари трето копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть", чийто оригинал се съхранява в манастира "Есфигмен" в Атон. В първите седмици от донасянето на образа те са се били увеличили почти двойно, довериха от храма. Оттам категорично отказват да назоват за какви суми става въпрос.

Десетки други копия на икони, считани за чудотворни, има в страната.

С оригинали обаче разполагат само четири манастира, посочиха от Синодалната палата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: чудотворна икона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
2
 
! Отговори
Crow преди 7 години
''Да не си правиш образ на нищо, което е на земята или на небето и да му се кланяш'' казано е, ама хората прости! По-лесно им да правят грехове и после да отидат да се кланят за опрощение, вместо да си помагат един на друг и да се уважават! Църковните служители и попове са толкова греховни....
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невероятно е как след 2000 години хората още вярват в приказки разказани от уста на уста...
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха значи и КОПИЯТА на "чудотворната" картина също леквуали... ясно... добре. Сложете ги както каза човека долу в Онкологичната болница и да гледаме чудеса.
5
6
 
5
 
! Отговори
*** преди 7 години
БПЦ -ЕООД данъци не плаща , такса смет не плаща и само иска от държавата пари ,реставрирани храмове и пр. и пр.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промиване на мозъци!Връзката ми с Бог е на база вътрешно усещане,а не някакви рисунки, Бог се чувства,Бог се усеща,Той не се материализира,но за съжаление направиха точно това.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вярва се, че този иконографски образ на Божията майка изцелява от онкологични заболявания"Ми сложете я в Онкологична болница?
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Чудотворна" картина на литературни герои ... човека е толкова наивен :(
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Църквата е бизнес!