ОмбудсМая събра 320 000 лв. за пенсионери за Великден

Така по 20 лева ще получат 16 000 пенсионери от цялата страна
Обновена: 8 апр 2017 18:48 | 8 апр 2017 18:45, Камелия Цветанова
20
ОмбудсМая събра 320 000 лв. за пенсионери за Великден
Снимка: Булфото, архив

Близо 320 000 лв. са събрани до момента във 2-то издание на националната кампания "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

16 000 пенсионери от цялата страна ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност по 20 лв. за големия християнски празник. Най-късно в четвъртък възрастните хора могат да проверят дали са в списъците, изготвени от НОИ, които ще бъдат разлепени на централните пощенски клонове във всички общини.

Талоните, с които ще може да се пазарува в 5 000 магазина, са за тези пенсионери, които няма да получат правителствена надбавка от 40 лв., тъй като пенсията им надхвърля с малко минимума от 314 лв., разясни омбудсманът Мая Манолова във Враца, където присъства на празнична литургия в храм „Свети Николай“, отслужена за Лазаровден от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

"И през тази седмица продължава набирането на парични дарения, така че следващият транш ще стигне до нашите майки и бащи, баби и дядовци за другия голям празник – Гергьовден“, обясни Манолова. Тя посочи още, че „Великден за всеки“ се организира в две части – едната е набиране на парични средства, а другата на хранителни продукти от акцията „Купи и сподели“, реализирана от доброволците на инициативата в 24 магазини в цялата страна.

Манолова припомни и, че тазгодишното издание на инициативата е "надградено" с друга идея - за отпадане на ДДС върху дарените храни, което вече е факт.

"Министрите през последните седмици си написаха, образно казано, домашното и сега е готов целият механизъм за стимулиране на производителите и търговците на храни да даряват, вместо да унищожават и в сряда ще направим първите дарения на храни, освободени от ДДС. Това означава, че ще има много повече дарени храни, които не само за празниците като Великден и Гергьовден , а всеки ден ще стигат до трапезите на гладните. Борбата срещу разхищението на храни и борбата срещу глада смятам да превърна в една от основните си каузи. Надявам се да я превърнат в своя кауза и хората на България, защото да се пилее от едни, а в същото време други да гладуват е лишено от всякакво нормално обяснение", подчерта омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
35
 
! Отговори
стоянка преди 7 години
колко ти е заплатата Мая, май минава месечно седем хиляди лева, защо не я намалиш на две хиляди лева, ако всички министри и депутати и др. вземат по две хиляди лева ще има за пенсионерите
14
0
 
35
 
! Отговори
Валя преди 7 години
До Анонимен 2 Срама е за вас бе герберунгел.Що като бяхте на власт не направихте нещо за да не се стига до това да се проси за нашите майки и бащи.
13
7
 
36
 
! Отговори
иванчо йотата преди 7 години
Работя в ЕСО (енергинийя системен оператор). Накараха ни да дадем на сила по 20 лева. Защото изпълнителния директор обещал на МАЯ. Всекибедин от нас има пенсионер в къщата си и се грижи за него. Но ни заплашиха с уволнение или последно предупреждение. СРАМОТА.
12
2
 
47
 
! Отговори
ДО 12 преди 7 години
По твоята сметка ако 16 000 са 0.5%, то 32 000 са 1%, следователно 3 милиона и 200 хиляди са 100%. Искаш да ми кажеш че 3 200 000 са пенсионери така ли ? Платен гербераст, не стига че жената събрала ами пак мрънка, има хора зимат по 130 лева, тия 20 лева са си лукс. Жалко че хората построили тая държава живеят в мизерия за награда, а някви друго взимат помощи от държавата за "големи заслуги"
11
2
 
45
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Такова нещо може да направи само социалист !!! Браво,Мая !!!
10
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С 20лв. свещи ли да си купим другарко ОмбудсМая? Или ни подкупвате лекичко за следващите предсрочни парламентарни избори?!
9
0
 
51
 
! Отговори
Локи преди 7 години
Браво, българи! Това е нашата родина и да се грижим за нея е най- важното. Браво и на първия истински омбудсман!!!
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A koga OmbudsMaja shte se seti da sabere pari i za decata,t.e za balgarchetata?
7
3
 
38
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Похвално.Само дано тези парички да не отидат в джоба на полицейски инспектор Мангасаров.
6
20
 
39
 
! Отговори
горо преди 7 години
Не са нейни пари, че да я хвалим.
5
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е лошо. Ако имахме цял кошер такива Маи, щяхме да сме много по-социална държава!
4
5
 
59
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
България се нуждае от такива като Мая.
3
6
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Мая, прави каквото може и докъдето й стигат правомощията. Поздравления!
2
2
 
68
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Ако не знаеш Мая Манолова НЕ е премиер, НЕ е министър или каквата и да е длъжност, от която зависят пенсиите на пенсионерите. Тези 20 лева не са много, но можеше и тях да ги няма. Все ще се намери някой *** гербераст да се изкаже негативно за каквото и да било, неизвършено от бащицата Борисов, да се слави името му!
1
8
 
34
 
! Отговори
Eie преди 7 години
Lajete kato za olimpiada.