Празник е! Лазарките пеят за плодородие, за благодат

Православната църква отбелязва днес Лазаровден
Обновена: 8 апр 2017 08:17 | 8 апр 2017 08:04, Елка Василева
10
Празник е! Лазарките пеят за плодородие, за благодат
Снимка: архив, Булфото

На днешния ден Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в последната събота преди Великден.

В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - с възкресението на Лазар, живял в град Витания, близо до Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите и горите, но и празник на момичетата, които лазаруват. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Още в средата на Великденския пост се събират девойки при някоя възрастна опитна жена и започват да разучават лазарските песни, които винаги са свързани някакво благопожелание - за берекет, за добра женитба, добра сполука.

След това в събота на Лазаровден момичетата тръгват от къщата на своята водачка и обикалят цялото село. Когато влязат в някоя къща, те играят специален танц - "буенек", потропват по земята, за да предизвикат плодородието.

Посрещани са с много любов и радост от всички стопани, дарявани са със сурови бели яйца, брашно и различни други хранителни продукти и са изпращани с благопожелания, защото къща, в която е лазарувано ще бъде щастлива и споходена от късмет.

Ако там има мома или ерген, те ще имат сполучлива женитба, а занаятът на стопаните ще просперира.

В Източните Родопи е познато лазаруване със специално изработена кукла. Преди празника момите се събират в дома на дете сираче и приготвят сами една кукла от кръстачка,  която наричат с името Лазар. Независимо че носи мъжко име, тя е облечена с невестински дрехи и това е символът на празника - преходът, необходим за възкръсването на природата, за  продължаването на природния цикъл, за възстановяването на плодородието, на посевите.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Лазаровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
традиция преди 7 години
Който не е лазарувал на мегдана или в дискотеката няма ..й да види всичко е за плодородие
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Езичен празник. Езичниците навремето са празнували такива измислени празници. Нашите пра пра пра пра баби са ни го оставили в наследство. Преди покръстването на Българите е имало много езически празници но с течение на времето са се изгубили и са останали само тези които пра пра пра пра пра пра бабите ви са решили че са по хубави и са ги предавали от поколение на поколение да наши дни.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Див обичай също като тричането на кучета и свинската коледа
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лазаруването е прастар обичай, оцелял през вековете. Традиционен празник на пролетта, на "замомяването" на порасналите момичета. Сега биха го нарекли "пърформанс на дебютантките", "оти требе да сме в крак с времето"! Църквата, която не може да го заличи, си го "присвоява". Това прави и с останалите "заварени" от нея празници по места.
3
3
 
0
 
! Отговори
Войнствен атеист преди 7 години
А един мармот...
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На малко места в България се прави автентично лазаруване.В повечето случаи тумба смрадливи циг.анки, накичени като Пениуайз, *** нещо в дисонанс за половин минута, гледайки те алчно в очакване да раздаваш банкноти.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лазарките са най-палави на Лазаров ден!