Патриархът към миряните: Въоръжете се със смирение!

Негово светейшество отслужи празнична литургия за Цветница
Обновена: 9 апр 2017 12:39 | 9 апр 2017 11:31,
90

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Миряните да се въоръжат с любов, кротост и смирение, призова патриарх Неофит по време на празничната служба за Цветница.

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит отслужи празничната света литургия по повод празника Вход Господен в Йерусалим.

"Честит празник, възлюбени в Господа! Божият мир и Неговата любов, и велика милост да бъдат с всички нас и нашия народ”, каза той, цитиран от "Фокус".

"Господ Иисус Христос влезе смирено и кротко с мир и благословение така, както бе дошъл в нашия свят. По същия начин Той завърши дните на своето земно съществуване. През цялото това време неговата сила беше в Божествената любов, кротост и смирение", каза патриарх Неофит.

Патриархът отбеляза в своето слово, че миряните също трябва да се въоръжават с тези оръжия.

По думите му, душата ни се бори с кротост и боязън и това ни дава отговор на нашата надежда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
4
 
! Отговори
Мишка преди 7 години
Чудя се, Христос дали щеши да си мълчи като МИШКА пред случващото се в БГ.Време е Неофит да вземе нещата в свои ръце и да каже на всички българи цялата истина. Дали Христос се боеше от фарисеите? Дали се страхуваше от кръстта? И СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩОМ ТИКВУН КАЖЕ ЗА БОГ, ЧЕ Е НЕГИВ НАЧАЛНИК ДА ГО ШЛЯПНЕ ПРЕЗ УСТАТА.
25
2
 
5
 
! Отговори
Бойко и Неофит преди 7 години
Цитат:"Цитираш Господа, аз много уважавам Началника".НО КОЙ Е "НАЧАЛНИКЪТ" СПОРЕД ТИКВАТА?Неофит? НЕЕЕ!Христос? Нееее!Началникът е ... Той е.... ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕВРО КОМИСИЯТА!
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фарисеите към Христос:Хората те харесват. Идваш с нас и казваш на хората, че ние сме точни пичове и бизнеса продължава. Всички са доволни. Ние ти пълним джобата с пари и така...Хрисотос към Фарисеите:Е, аз да не съм като Неофит пред Тиквун - галеника на трите папи и един бг патриарх.Чудя се, защо патриарха не попита Тиквун:"Защо да го еб@ ти се провъзгласи за дясната ръка на Бог? Къв тогава съм аз да го еб@?"Цитат:"Цитираш Господа, аз много уважавам Началника"Щом Бог е началник на Бой
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай стига бе, да се смиря и чакам да спрат да ми бият шамарите. Без мен!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смирението е християнска добродетел,но мечът наказва всеки,който посяга на отечеството и нашата вяра."Ако искаш мир,готви се за война".
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Блажиш ли дядо попе блажиш ли
20
3
 
7
 
! Отговори
ДА преди 7 години
До БЪЛГАРСКИЙТака е!Само на православието слиза благодатния огън!Добре,че тази година датите съвпадат с католиците-та и те да се облажат покрай нас!Време е да минат към нашия календар-не Христос да се ражда и да умира по два пъти!!
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-добре се смее този който стреля пръв." генерал Лебед /и той се смря - падна вертолета с който летеше/
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Птрираха говори за смирение заради започващата страсна седмица,когато са разпънали Христос, а не въобще да сме смирени и преклонени .
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека даде пример заедно с целия дс синод- да напуснат сановете и да приключат живота си като обикновени монаси в някой пуст и изоставен манастир. А сега какво е, захапали кокалите, а лънготят гладните да се смиряват, лицемери с лицемери!
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива времена настанаха, че смирението означава да си наведеш главата, за да ти я отрежат по-лесно. Църквата продължава да си живее в измислен свят, нямащ нищо общо с реалностите на съвремието.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той папата когато ходи в лагера за бежанци в Гърция знаете ли какви семейства избра да вземе - мюсюлмани . А, там е имало и християнски семейства.Защо не спаси тях ?! Точно те са истинските страдалци, които са подложени на геноцид в БИ . Това защитник на християнството ли е ?!И в Библията е казано като каза и нашия патриарх Неофит "първо помогни на братята си по вяра" папата е предател на християните
14
9
 
3
 
! Отговори
Шоубизнес преди 7 години
+ Дедо' Попе.......смирено си чакаме самолета за чужбина. Като узакониш проституцията и марихуаната тогава ми говори "Мъдрости". Сега си назначен за Бизнесмен от руският окупатор. А забрави удобно делото на Свети Киприян.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Православното християнство не убива следователно е истинската религия. От всички 9999 религии точно тази, която слага евреите като богоизбран народ и библията е пълна с касапници и убиване с камъни в името на Бог е истинска. Будизма и шинтуизма явно не са истински.
12
2
 
10
 
! Отговори
Бо-о-ожке-е... преди 7 години
Християните са ги навървили навсякъде по света точно щото са смирени...
11
5
 
14
 
! Отговори
паплач шесташка преди 7 години
Блажиш ли дядо попе?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напротив - много добре знам . И те ще го разбереш, когато му дойде времето и разбереш на какво служи католицизма и папата . Не е в полза на християнския свят
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Призоваваш за обединение, а реално - за разделение, защото отделяш тия народи от другите. Обединени - срещу какво? Виждаш ли клопката, която залагаш, без да знаеш, защото не мислиш?
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, стига с тия религиозни глупости! Всички религии са еднакво зло, мислете хора!!!
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на всички православни християни - сърби, македонци, българи, руснаци, гърци , украинци ...Честита Цветница братя и сестри . И нека бъдем обединени !