Патриархът към миряните: Въоръжете се със смирение!

Негово светейшество отслужи празнична литургия за Цветница
Обновена: 9 апр 2017 12:39 | 9 апр 2017 11:31,
90

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Миряните да се въоръжат с любов, кротост и смирение, призова патриарх Неофит по време на празничната служба за Цветница.

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит отслужи празничната света литургия по повод празника Вход Господен в Йерусалим.

"Честит празник, възлюбени в Господа! Божият мир и Неговата любов, и велика милост да бъдат с всички нас и нашия народ”, каза той, цитиран от "Фокус".

"Господ Иисус Христос влезе смирено и кротко с мир и благословение така, както бе дошъл в нашия свят. По същия начин Той завърши дните на своето земно съществуване. През цялото това време неговата сила беше в Божествената любов, кротост и смирение", каза патриарх Неофит.

Патриархът отбеляза в своето слово, че миряните също трябва да се въоръжават с тези оръжия.

По думите му, душата ни се бори с кротост и боязън и това ни дава отговор на нашата надежда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
поне преди 7 години
поне се научиха да пишат правилно името на Бог - Иисус!!!
65
3
 
0
 
! Отговори
идол веган преди 7 години
постното няма нищо общо с вегетерианското меню.най-малкото в едното има сл. олио , а в другото няма!дано, сега разберете що за пости са Вашите - вгански пости за бог веган.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пенчо 78Попски клишета вяра не връзват!
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пенчо 75Виж ти! В ДСМ-5 пише за тези които сляпо вярват че страдат от сериозно личностно разтройство! А каква е разликата между анонимен и Пенчо? Нали не си в дилюзия че "пенчо" е единствен в България? Под попското расо се крие ама лъсне ли веднъж попски *** свети като купола на Александър Невски денем!!!
62
3
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Да се "въоръжиш" със ... смирение!? Ало, ДС, ама на вас и речникът ви като мисленето... " На всеоръжие"! Боже,прости му,то не знае какво говори.
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пенчо 72Бог даде огъня и скритите камери на хората! С тези клишета за виждането няма да мине номера на "китайката"! Бог разобличава лъжците, а лъже-християните още повече! Христос е казал че и най-малкото камъче преобръща колата. Той вижда на скрито и ползва камери за да не се заблуждават тези които има очи и уши!
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пенчо 67Е ама у нашето и други "христянства" е пълно с извратени "божии" служители като педофили и прочие! ФАКТИ и документални кадри колкото ти душа иска!!!Един хомосексуалист е по близко до Бог отколкото един поп-педофил!!!
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пенчо 65А този който се пише за "божи" служител и си ляга с мъжко при това в манастир? Още, ако някой не си обича родителите нима е негова първичната причина за това? Може ли следствието да помести причината? Така става когато вместо Божии теми да учат в манастирите - се чифтосват по живо и здраво!
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 63Нищо не измествам! Карам те да се замислиш за смисъла в това което е казал Христос. Аз лично мисля че той говори за хулата срещу Светия Дух като символика за майка и баща! Тоест, всичко ще се прости освен хулата срещу Светия Дух! Още, аз разбирам хулата към Светия Дух като денаиял на сторено добро и неговото оприличаване на зло. Това е във връзка с обвиненията срещу Христос от Фарисеите и Съдокеите че изцелявал с помощта на Велзевул!
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божият мир и Неговата любов, и велика милост да бъдат с всички нас и нашия народ, каза той.това изречение звучи доста странно. обръщанието сякаш не е директно към народа, а към няКОЙ друг ("всички нас" - КОИ сте вие, да попитам??) и "нашият народ", т.е. "народа" е нещо друго, което е различно "от всички нас" - към които дефакто е обръщението, а не към "народа"! И още: призива за "смирение" не ми звучи добре ... някаква форма на "обреченост" долавям в този призив !?Хм ...нещо не е така...
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 61А кои са баща и майка? Кой е Алфата и Омегата?
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 59А защо има Нов Завет ако стария беше все още валиден? А защо Исус допълва законите от Мойсей в Новия Завет? Защо "зъб за зъб" се заменя с прошка? Имаш 10 Божи заповеди които си остават в инфинитив без изменение!
54
1
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 7 години
защото Законът бе даден чрез Моисея, ()Не даде ли ви Моисей Закона? Но никой от вас не изпълнява Закона.() и не може да се наруши Писанието(Йоан 1:17, 7:19, 10:35)ТОЗИ закон. Коментарът ми беше насочен към някакъв християнин, който уверено твърди, че старият завет не важал, пък любимецът му Джийзъс казва обратното.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 56Кой закон по-точно? Коя практика? Кой "синод"? Баба Гуси? А може би "Кичка" която си показваше "екземите" през Скайп? А може би говориш за попския закон и тяхната връзка с Държавна Сигурност? А какво би казал Христос относно това по-горе???
52
1
 
0
 
! Отговори
край преди 7 години
Въоръжава трябва - смирението го оставете на отеца.
51
0
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Я да видим какво е казал същият този Христос, за когото говориш:"Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня." (Матей 5:17)"Но по-лесно е небе и земя да премине, нежели една чертица от Закона да пропадне." (Лука 16:17)
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51Няма значение кой какъв е стига да носи Вярата! По-добре истински вярващ ром отколкото варосана попска гробница каквато е нашата "православна" религия в по-голямата си част!
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 50Старият Завет не е Християнство! Новият Завет е Християнство заради Исус Христос! Християнската религия няма НИЩО общо с ВЯРАТА в Христос! Вярата в Христос е истината която ни кара (ако вярваме) да се противопоставяме на религиозното лицеприятие каквото наблюдаваме в "християнската" религия и съпътстващите я щуротии и мерзости! Новият Завет ни учи как да разпознаем "варосаните гробници" и истинските Християни!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължение от 52Или не сте чели в закона, че съботен ден свещениците в храма нарушават съботата, и пак не са виновни? Но казвам ви: че тук е Оня, Който е по-голям от храма; и ако знаехте, що значи: милост искам, а не жертва, не бихте осъдили невиновните; защото Син Човеческий е господар и на съботата.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По онова време, една събота, Иисус минаваше през посевите; а учениците Му, като бяха огладнели, наченаха да късат класове и да ядат. Фарисеите, като видяха това, рекоха Му: ето, учениците Ти вършат, каквото не е позволено да се върши в събота. А Той им рече: не сте ли чели, що стори Давид, когато огладня сам и ония, които бяха с него? Как влезе в Божия дом и изяде хлябовете на предложението, що не биваше да яде ни той, ни ония, които бяха с него, а само свещениците?