Хиляди vs. строежа на "Парадайс тауър" в София

Небостъргачът ще генерира трафик, ще скрие и Витоша...
10 апр 2017 18:27, Василия Пейчева
73

Напрежението заради строежа на новия небостъргач "Парадайс тауър" в район "Триадица" се увеличава.

Проектът за високата 220 м сграда се е зародил още по времето на предишния главен архитект на София - Петър Диков. Пред Столичния общински съвет той е одобрен с гласовете на ГЕРБ, Атака и ВМРО.

Жители на столицата се обединиха и събраха 2100 подписа срещу строежа на "Парадайс тауър". Пред Bulgaria ON AIR архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" коментира темата, като отбеляза проблемите, които един небостъргач може да създаде.

"В своята цялост небостъргачът няма да промени визията на града кой знае колко, но въпросът е има ли София такава, за да строи високи сгради, има ли столицата геоложка предразположеност?", попита арх. Делчев.

Той обясни, че колкото една сграда е по-висока, толкова нейните фундаменти слизат по-надолу в здравата почва.

Делчев допълни, че други функционални проблеми, които може една висока сграда да създаде, е трафикът.

"Няма небостъргач, който да е обезпечил изцяло паркоместата си. Хората, работещи в небостъргача, ще разчитат изцяло на градския транспорт", посочи архитектът.

Хората от квартала също се притесняват най-много от трафика и пътникопотока, който 55-етажната сграда ще генерира. Те коментират и това, че гледката към Витоша ще се скрие.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооо да, София е толко заметръсна зона, че стават заметресения по три пъти на ден.
61
1
 
2
 
! Отговори
Лили преди 3 години
Чудя се кой ще гарантира качеството на строителството.И като ни друсне земетресение като онова преди 5 години...На 10-тия етаж какво беше,представям си на 50-тия.Там няма да се кача или работя,ако ще и 100 бона заплата да ми дават.
60
2
 
2
 
! Отговори
Яна преди 3 години
А защо никъде не се споменава тоя, който плаща? И другото - общината едва ли му е продала парцела, по-скоро само правото на строеж, което за толкова етажи ще е такава цифра, че свят ще ви се завие. Сега всички загрижени за любимата си столица, вместо да се плюнчат под статиите за великденското ''преселение'' и да нареждат "селяните" се вдигнете на един як протест! Ама няма, щото никой няма да ви чуе, то не е като да драскаш по табелата на Софето :)
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

"Зелен небостъргач", а? Колко кв.м. офис площи има в зеления небостъргач, я ми кажи, че искам да си наема? Сградата била излишна за София - стига глупости, столицата е административен център и бизнес хъб, за това трябват сгради! Който иска поле, да ходи да живее в някое село в Тракия. И само да обясниш как точно 220 метрова сграда, построена в Кръстова Вада (район с голяма денивилация) е по-висока от 2300 метрова планина.
58
3
 
3
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 3 години
Да са живи и здрави банките дето ще дадат лошия кредит, после соствениците - че София е силно земетръсна зона, да не говорим за почвените условия в точно този район .
57
5
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Султан Ердоган няма нищо против този облакодер. Ще помогне и финансово, само че иска преди това да поеме под своя финансов фес Родопите с Бургас до Обзор, а и Варна може да закачи заедно с Шумен, Разград, Търговище, че чак до Плевен. На този огромен вилает ще назначи за Губенатор вече произведения в Паша Бойко Борсоф. Тази му идея е съгласувана със Синедриона! Доказателства? - Обещал да даде победа на Макаби Тел Афиф в случай че жребия ги постави срещу Лудогорец! Но пречат Национал социалистите?
56
0
 
4
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 години
И му сложете желязо в козирките да не стане като в Сливен. Кой ли ще припере някой лев?
55
4
 
18
 
! Отговори
цеко преди 3 години
Оставка на Дана!! Издънка след издънка
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако го обезпечат с паркоместа, може.
53
16
 
5
 
! Отговори
Сель преди 3 години
До Тауер Строяч

Точно за София ли намери да го кажеш това? Че има история - има някаква, но чак пък богата!? И от колко време е значим този стар град?
52
8
 
25
 
! Отговори
Тауер Строяч преди 3 години
Хора, спрете тази идиотштина моля ви се. София е стар град с богата история. Небостъргачите са грозни и скъпи. От данъците ще ви оскубят тези мошеници, помнете ми думата.
51
2
 
16
 
! Отговори
От далИекУ преди 3 години
Нии сми за нибустъргачъ кату дойдими у Софето да има куо да гледъми.
50
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не искате стъргачи правете си пещери бе.
49
21
 
19
 
! Отговори
хахахахах преди 3 години
Вече си мисля, че тоя град трябва да се обяви за архитектурно исторически резерват. Неподправен шедьовър... В Младост не трябва да се строи, небостъргачи не искат, гледат безразлично събарящите се къщи в центъра, но като дойде багерът - ах, ужас, унищожиха историята. Появява се някой самозванец с 200 подписа и мнението му се приема автоматично за правилно. Да се съберат хора, които разбират, а не писачи по форуми и да вземат решение къде какво да се прави.
48
7
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До смях

Там се стри друг. 202м.
47
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Презастрояването от Малиножва долина до Манастирски ливади препречи достъпа на чист планински въздух до ниските части на София. Там не се диша. Вместо да поетапно да събарят безобразията в този район и да прокарат още 3 радиални артерии към Витоша, те тупнали небостъргач на Хладилника. Който е дал разрешението, да моли Цацаров за по-леко обвинение, понееж престъплението е към здравето и живота на днешните милиони жители и милионите потомци.
46
14
 
12
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ преди 3 години
99% от софиянци нямат земя , а въздух . Да поясня - владеят и плащат Данъци за панелни и тухлени Кооперации , дори в затворен тип . Това трябва да се промени за да изглежда Красива нашата Столица . Идеята е да се сринат старите бетонни блокове , да се сринат новите коопераци от затворен тип . Това ще струва не повече от санирането - 1 милиард .
45
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До SS

И за свинеферма трябва да се иска разрешение, но у нас всичко е бамбашка.
Мои познати, интелигентно семейство, купиха неголяма двуетажна къща в много спокойно село с чист въздух. След няколко години, съседите им откъм изток построиха в двора си свинарник, точно под прозореца на едната спалня. После съседите от запад построиха висок комин на лятната си кухня, който бълва дим точно срещу прозореца на другата спалня.
И до днес не могат да излязат на глава нито с едните, нито с другите.
44
3
 
12
 
! Отговори
До SS преди 3 години
Ха ха, ти поне си се сблъскал с реален проблем - крадлива комшийка, която иска да запази това, което ви е отнела.
Какво да кажа аз и още двама съсобственици на чудесен парцел в "Изток"(Сф)? Не засенчваме никого, построихме кокетна жил.сграда, но ни забавиха 5-6 години и ни излезе по-скъпо. Когато главният архитект, изнервен от въртелите, създавани от съседите, ги попитал защо ни бавят, след като законът е на наша страна, една от възрастните комшийки му отговорила "Ами ей, така, за да им пречим!"
43
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да преместим държавната администрация във Варна и Пловдив. Софиянци показват ,не толерантност към развитието и градежа. Няма място да е столица. Една столица трябва да дърпа държавата на пред и да става все по-голяма и по-приемствена.
Защо парите от туризма отиват главно в София? Варна, Бургас,Пловдив и Благоевград генерират огромни суми? Защо, не се влагат повече пари в местата където вадят парите на държавата? София какво генерира като приходи?

Спонсорирани публикации