Хиляди vs. строежа на "Парадайс тауър" в София

Небостъргачът ще генерира трафик, ще скрие и Витоша...
10 апр 2017 18:27,
73

Напрежението заради строежа на новия небостъргач "Парадайс тауър" в район "Триадица" се увеличава.

Проектът за високата 220 м сграда се е зародил още по времето на предишния главен архитект на София - Петър Диков. Пред Столичния общински съвет той е одобрен с гласовете на ГЕРБ, Атака и ВМРО.

Жители на столицата се обединиха и събраха 2100 подписа срещу строежа на "Парадайс тауър". Пред Bulgaria ON AIR архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" коментира темата, като отбеляза проблемите, които един небостъргач може да създаде.

"В своята цялост небостъргачът няма да промени визията на града кой знае колко, но въпросът е има ли София такава, за да строи високи сгради, има ли столицата геоложка предразположеност?", попита арх. Делчев.

Той обясни, че колкото една сграда е по-висока, толкова нейните фундаменти слизат по-надолу в здравата почва.

Делчев допълни, че други функционални проблеми, които може една висока сграда да създаде, е трафикът.

"Няма небостъргач, който да е обезпечил изцяло паркоместата си. Хората, работещи в небостъргача, ще разчитат изцяло на градския транспорт", посочи архитектът.

Хората от квартала също се притесняват най-много от трафика и пътникопотока, който 55-етажната сграда ще генерира. Те коментират и това, че гледката към Витоша ще се скрие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
0
 
! Отговори
До SS преди 7 години
Каква връзка има твоята г.л.у.пост със случая.Нахрани кокошките,наругай бабата и си трай по градските въпроси. Има градоустройствени планове, не може като във вашето село да купиш парцел и да изградиш свинеферма ако искаш.
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопите ще се окажат по-големи грандомани и от македонците. Ами нали по-длъбоко от Искъру нема и по високо от Витоша?
39
6
 
18
 
! Отговори
Защо не направиха преди 7 години
макет на района и небостъргача, на който да се види докъде ще хвърля сянка и как тя ще се върти през целия ден? Всеки да може да се информира. После да се проведе допитване!Защо такива кули се строят в южната част на града, а не в самия му край откъм север?Всички знаем как пагубно се отразяват на Дианабад няколкото много високи блока, построени през соца в южната му част за "по-специални хора". Те засенчват, спират свежия въздух. Заради единия от тях изсякоха част от парка, за да го построят!
38
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На свинче, звънче. Та и софийската работа такава. То държава не остана, та тея паметници на глупостта искат да и вдигат.
37
24
 
5
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ преди 7 години
Защо местните аборигени са против ?Това е Бъдещето . Кой не му харесва да му платят панелката и тухлите и на село .
36
6
 
7
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
da vi achkam na paradaisa
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за какво ще го строят? Да може Борисов да реже лента на всеки етаж. Аз си мислех че магистрла Тракия е дълга над 2000 километра, според видяното в новините.
34
16
 
6
 
! Отговори
ss преди 7 години
хората са си купили парцела имат право да го правят квото си сакат ! ако сакат паркинг ако сакат къща, ако сакат мол ако сакът празно място ! Преди година когати си правих къщата бабата комшиика беше много против и при попа беше ходила даже ! Чудих се къв и е проблема на таз след като мястото беше 1300 квадрата от моята къща до нейната 12 метра( 6 повече отколкото по закон) накрая се разбра,че бабата си вдигнала оградата 3 метра в мое да си има по голямо дворче :)
33
4
 
18
 
! Отговори
Лозенец-forever преди 7 години
Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак. Те решат ли ще го направят.Това е черешката на тортата в бетонирането на Лозенец.Хората обичат зеленината,,ние" обичаме бетона.Съсипаха китния ни квартал.
32
4
 
13
 
! Отговори
??? преди 7 години
Допитаха ли се до столичаните дали са съгласни точно там да се строи небостъргач?Много на място се поставя въпросът за трафика. Първо тези проблеми се решават, после се строи. Поне в нормалните държави е така.Сега, като тръгнеш по бул."Витоша", още от пл."Света Неделя" в дъното на булеварда виждаш планината. Денонощно оттам нахлува свеж въздух към пренаселения център на града.Като се вдигне небостъргачът, каква част от тази гледка ще закрие? Каква част от свежия въздух ще спре?
31
3
 
4
 
! Отговори
ss do Heee преди 7 години
за коя фасада говориш? хилядите панелки?
30
7
 
10
 
! Отговори
Лазаров преди 7 години
По *** и завистлив народ от българите няма
29
7
 
25
 
! Отговори
Неее преди 7 години
София няма нужда от небостъргачи. Барабар Петко с мъжете. Стига сте копирали западни градове, ще развалите цялата фасада на града.
28
4
 
15
 
! Отговори
Ахмакгиби преди 7 години
Вдигнете го бе, таман ше има кво да взpивяват ония с чaлмитe!
27
10
 
11
 
! Отговори
смях преди 7 години
Мястото на този небостъргач, е на Цариградско !
26
18
 
13
 
! Отговори
jj преди 7 години
Абе затова сте си първобитни. И въздушните течения и трафика и всичките Ви глупости, затова има градове с небостъргачи и има и села като всички "градове" в България. Затова и всички тук сте селяни и никога няма да се промените защото няма еволюция на мисленето и развитието, а има тъпотия на тъпченето на едно място. Които иска ниски сгради да ходи на село.
25
18
 
12
 
! Отговори
шматка преди 7 години
Начи събрали се 2000 човека и викат ...не щем та нещемАма кои сте вие бреЖурналята я направете едно проучване.От тия 2000 ще излязат 1800 пенЦий.На тях работа не им трябваА младите.В чужбина.При техните небостъргачи.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рутииии! Срини със земятаааа!
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 50 етажа, да направят на шопите 200 етажен небостъргач, че да си начешат егото. Като че не са същите говвна като американците, изключителни.. Пък после ще се хвърлят от покрива. Те за шест етажни панелки, не могат да си поддържат асаньорите, какво остава за по-високи постройки. Или ще маат пеша догоре.
22
6
 
31
 
! Отговори
Наблюдения преди 7 години
Няма нищо хубаво в един небостъргач, по същество това са си едни бетонни гълъбарници, в които накачулят простолюдието да работи, 70-80% от тях без пряка слънчева светлина, пускат му въздух през инкубаторите на бактерии, наречени климатична инсталация да те блъска цял ден в главата и др. подобни неудобства.С две думи - гавра с хората.