Минимална пенсия от 200 лв.? Нужни са 145 млн. месечно

Една пета от българските пенсионери вземат до 161 лв.
109
Минимална пенсия от 200 лв.? Нужни са 145 млн. месечно
Снимка: архив, БулФото

23% от пенсиите са до 161 лв., а 39% – до 200 лв., посочват от Българската стопанска камара в рубриката си "Стига вече".

Темата е актуална във връзка с преговорите за коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти. По-рано днес стана ясно, че те са се разбрали по спорната тема за увеличение на минималната пенсия, но точна сума не бе обявена. 

5,4% от пенсионерите у нас получават пенсия над 800 лв. Максимална пенсия от 910 лв. вземат едва 2% от възрастните хора.

Делът на пенсионираните по чл. 69 от КСО - заети в МО, МВР и МП, е 4,9%, като 28,1% от тях получават пенсия над 800 лв., а 11% – максимална пенсия.

Според изчисленията на НОИ през 2017 г. ще са необходими допълнително по 145 млн. лв. месечно, за да се увеличи минималната пенсия на 200 лева.

Тази сума скача на 520 млн. лева, ако тя стане 300 лв., за колкото първоначално настояваха Патриотите.

Изчисленията сочат, че през годините от 2018 до 2020 г. ще са необходими по над 6 милиарда лева годишно за пенсии, ако се приеме увеличение на минималната пенсия до размер от 300 лева и около 1.8 млрд., ако ръстът е до 200 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ГЕРБпенсиипатриоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсиите са такива защото избирате крадците от герб и БСП да ви управляват! Вече 16 години ви управляеат и ставате все по бедни болни и нвщастни, олигарсите и картелите защитавни от бсп и герб ви откраднаха 8млд от Ктб и Белене , лукойл ви краде с 1млд на година но вие пак гласувате за тях.Това че ги избирате показва че сте доволни и щастливи като стадо овце!
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И някой удобно пропуска да спомене, че тези 5% полицаи и военни, ще взимат доста по- дълго от останалите високите си пенсии, а междувременно и ще поработват, с никакъв на практика принос. Извън това, прекалено много са хрантутниците на държавната хранилка, които издържаме. Абе що тези работодатели не правят сметка за държавните поръчки и на хилядите службички, които ги бълват и не кажат стига вече? Щото са на същата хранилка, е пенсионерите да го....
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми .. ще гласувам за тоз дет увеличи драстично пенсии и заплати на всички ако ще от марсиянска партия да е !
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народе, пак гласувай за мошенници, които да ти крадът спестяванията и ни карай ние да ти плащаме пенсиите...
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЧе тогава защо да внасям по-големи осигуровки бе умник, да има и замързелите ли?.Не може да си бил на държавна хранилка цял живот - лежал, пърдял и *** (предимно ченгета, шапкари) и да си получавал заплатата си благодарение на този , който е кОпал нивата и да имаш морални претенции да взимаш 4-5 пъти повече от него! Засрами се!Таван на пенсиите е задължителен! Не може "пенсионер" да взима повече пари от работещ "на заплата"! Това значи, че има нещо сбъркано!
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГлуповатий.. пенсиите се изчисляват според вноските, а не защото някой е решил едно или друго..
19
2
 
23
 
! Отговори
ПИКО преди 7 години
Оле, излиза че около 4 милиона души живеят с доходи под 200 лева. Чудя се само кой пазарува в магазините!?И най-вече се чудя има ли поне 1 политик с морал????
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да има ръст на пенсиите предимно отдолу, а във високата скала - увеличени НЕ трябва да има! Къде се намират тези "пенсионери" - да взимат повече пансия от човекс на заплата. А някои продължават и да работят, отнемайки работни места от младите!Трябва да има постепенно, плавно нивелиране на пенсиите и да започне по достойнство да се оценявват реалният, физически труд, без който - няма нищо! Сегашната формула за изчисляване на пенсиите е НЕсправедлива и помпи високите пенсии!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимния 20Аз пък казвам, че грябва да има таван на пенсиитеЧе тогава защо да внасям по-големи осигуровки бе умник, да има и замързелите ли?
16
1
 
21
 
! Отговори
а да видим що лъже преди 7 години
А Боко преди изборите обеща яки заплати и пенсии!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като увеличат всички пенсии далаверата ще е за тия с високите пенсии над 400 лева при тях увеличението ще е са 100-200 лева нагоре .. минималнате пенсии с 40лева ..
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Значи са под 200лева 13Аз пък казвам, че грябва да има таван на пенсиите. Като изключим миньорите и изобщо тези пенсии, които са от тежък физически труд (подчертавам - труд) останалите високи пенсии са незаслужени, както незаслужени са били и получаваните заплати. Извън миньорите, високи пенсии имат предимно ченгета и шапкари - т.е. дейности по никакъв начин не свързани със създадаването на добавена стойност, а добавената стойност е таци от която идват парите.
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Значи са под 200леваДа върви да работи, а не да мързелуваИ къде бе, Костов продаде какво докопа, фалшивия цар продаде естествените монополи, Боко санира жилища на мързеливци? Къде да работи, на олигарси и чужди робовладелци ли?
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се увеличи максималният осигурителен доходДа се намали броят на депутатите на 100.Не ми е ясно още ли държавата плаща, т.е. данъкоплатците, осигуровките на държавните служители.Линията на правителствата напоследък е - ликвидация на възрастните хора.В новините чух абсурдната идея да се лекуват онкоболните на килограм.Знам какво е да имаш такава трагедия, за съжаление няма пощаден дом. Пари ще има за ***.те и за бежанците.И за "патриотите" с голяма "воля"...
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЙ НИ ВЗИМАТ ЗА НЕГРАМОТНИ.ПО- ДОБРЕ Е 2 000 000 Х 70 = 140 000 000 ЛЕВА. ДА ИМА ЗА ВСИЧКИ
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
145 000 000 : 39 = 3 700 000 души?!Защо разделих на 39 ли - Според изчисленията на НОИ през 2017 г. ще са необходими допълнително по 145 млн. лв. месечно, за да се увеличи минималната пенсия на 200 лева.ЗНАЧИ ИЗЛИЗА, ЧЕ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕ С 161 ЛЕВА НА МЕСЕЦ. ОООООООО, УЖАС!
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да се намерят 145 млн месечно? Заплати над 2100 лева да се облагат процентно също както на останалите хора,а не както е досега всичко над 2100 се облага само до тях.
8
4
 
21
 
! Отговори
Значи са под 200лева преди 7 години
общо 62% от пенсиите?!Най-напред установете фалшивите инвалиди! Да върви да работи, а не да мързелува и да мрънка, че иска още пари даром!После отделете онези с ТРУДОВИ ПЕНСИИ под 200 лв, но с пълен трудов стаж - първо вдигнете техните пенсии!После вдигнете ТРУДОВИТЕ ПЕНСИИ, които са под 300 лв и тези на истинските нетрудоспособни инвалиди.После да се вдигнат пенсиите на хората, на които не достига трудов стажИ накрая - социални пенсии на никога не работилите!После преизчислете останалите
7
6
 
21
 
! Отговори
вал преди 7 години
като увеличат минималната пенсия ще увеличат ли и другите пенсии. не. който цял живот не си е плащал осигуровките ще го приравнят почти с мен който имам 47 г трудов стаж и получавам 300 лв. срам иу позор за пенсионерите. *** ни управляват като валери симеонов боко тиквата само и само да дооглозкат кокала. на бунт народе срещу тъпия пожарникар и гладните патриоти.
6
0
 
39
 
! Отговори
Нали общата сума, преди 7 години
на която се равняват помощите, давани ежегодно на ***,е около 3,5 милиарда?Да им намалят помощите с по около 60% и пари за пенсии ще има.Ако онези вдигнат врява, да ги пращат на село, за да се занимават със земеделие и животновъдство. Ако откажат, 100% спиране на помощите! Не може така! Работоспособни, без образование и без професия, а не желаят сами да си изкарват прехраната по начин, достъпен за тях! Искат всичко даром! Това е в разрез с нашето правило "Който не работи, няма да яде!!!"