Родителите на Габи: Не я уби туморът, а неадекватността в училище!

Агресията в училище ескалира, експерти търсят решение на проблема
Обновена: 11 апр 2017 09:04 | 11 апр 2017 09:00,
75

Мистерията около смъртта на 11-годишната Габи от 52-ро ОУ "Цанко Церковски" в София се заплита.

Вчера директорът на школото Данко Калапиш обяви, че детето не е дало никакъв признак на необходимост да се свържат с родителите.

По думите му Габи не дала индикации за наличие на проблем след инцидента, в който съученик я ритна в корема.

Още по темата

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с родителите на Габи, които споделиха своята истина за смъртта дъщеря си.

"Тя почина поради неадекватно състояние на училището", категоричен бе бащата на починалата Габи. Той настоя, че туморът в единия й бъбрек не е бил проблем и тя е щяла да живее без бъбрек или да й се присади такъв.

Странно е, че тя не ни се обади. Каква е причината? Родителите на момчето, което ритна Габи, дойдоха в "Пирогов". Майката плачеше в Следствието и молеше: "Простете ни", сподели още Марио Искренов.

Според майката на Габи Бистра Бранкова в училището е имало медицинска сестра, но не е ясно кога си е тръгнала.

Според нея начинът за спряване с агресията се състои в постоянни разговори между учителите, учениците и родителите.

Министерството на образованието вече обяви, че предприема 22 мерки срещу агресията в училищата. Според бившия зам.-министър на образованието Диян Стаматов, голяма част от тях реално се правят във всяко училище, но друга част остават пожелателни.

"За да бъдат ефективни едни мерки, трябва да има средства. 700 педадогически съветници са твърде малко. Тяхната дейност се вижда, когато няма проблем и агресия", обясни той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че в страната липсват специалисти, които да бъдат назначени в учебните заведения.

Психологът Младен Владимиров посочи, че формите на агресия са станали по-груби. По думите му е хубаво е, че за първи път е започнало да се говори за агресията като проблем на всички институции, работещи с деца.

"Хубаво е да има и пари, още повече, ако има и подготвени кадри. Агресията е в нас и с изолация не решаваме проблема. Двата вида решения са медицинската сестра и психолозите. Нашата задача е да не се стига до медицинската сестра", коментира той.

Учителят по история Емил Джасим подчерта, че нищо не може да върне живота на малката Габи, а такива инциденти ще се случват.

"Въпросът е как да бъдат сведени до минимум и да има бърза реакция", посочи той и добави, че учителите би следвало да имат познания по първа помощ.

"Трябва бързо да се вземат ефективни мерки - да се разговаря с педагогическия съветник, с класния ръководител, с родителите на двете деца", отбеляза Емил Джасим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
13
 
! Отговори
Неа до Мартин преди 7 години
Според теб колко акъл има 11 годишно дете ? Не е искала да притеснява никой . Достатъчно обаче притеснителен е факта че е плакала след удара ..... И затова са знаели всички деца , учителката също .....
14
7
 
14
 
! Отговори
Не е за вярване преди 7 години
И един младеж умря след нанесен побой пред очите на много хора ,но после експертите казаха ,че е от болно сърце...Експертите срещу заплащане стават съучастници в престъпления...А проблемите с насилието в училище идват първо от семейството и родителите...Да отгледаш убиец...това е голямо наказание...
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами какво възпитание да имат с бащи дето им обясняват, че да се бият е съвсем нормално, щото видите ли те като малки и те са се били? Държава произвеждаща малки мутрагени, прости и със самочуствие, перфектно отражение на селташкото ни общество.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родителите хвърлят детето в училище с идеята там да го възпитават.А то всъщност възпитанието от тях почва.Още от възрожденското "Даскале, месо ти го давам, кокали го върни, ама човек да го направиш"Всичко си почва от семейството.
11
1
 
15
 
! Отговори
а преди 7 години
в началото характерът на едно дете е отражение на това, което се случва в семейството му, след това може да се обърне на 180... но ако в началото си завършен *** е по-вероятно да си останеш такъв до края:)) а този малкия колкото и невинен да е, дори момичето да не бе починало... кой рита момичета в корема?...прегледайте майка му може бащата да практикува същия спорт.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо вярно в това, което казва онбашията. Не одобрявам насилието, но нямам спомен да е нямало въобще от човек в училище, който да не се е удрял, бил и т.н. Колкото и камери и следене да има, колкото и контрол от страна на родители и учители, съществува ли усещане за безнаказаност, насилието остава част от човешката природа. Бог да го прости момичето, но най-доброто, което можем да направим, е да превъзпитаваме нас и децата си всеки ден и да сме по-добри хора.
9
1
 
8
 
! Отговори
Kreti преди 7 години
Боят в училище е отражение на обществото на мен ми бе забранено да се бия с момчета камо ли с момичета. С момчета сме се млатели но момиче съм удрял само веднъж и то защото *** с което се биехме се наведе и чантата ми удари момичето зад него. Наскоро трябваше да обучаваме с брат ми племеника ми как да се бие , за да не се връща пребит от детска градина, когато нашия ошамари копеленцето което го тормозеше , онова му стана приятелче.
8
3
 
5
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Да ... Няма желаещи ... Заплата на педагогическия съветник / психолога е 115 % от минималната работна заплата . Сиреч бруто около 550 ... Нето ...не ми се смята . Жалка картинка ...
7
15
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Вина има и починалото дете. Питали го боли ли те нещо? то отговорило не!След като някой които е ритнат в корема казва, че не го боли тогава кой е виновен, че то не си е обърнало внимание на здравето? А директора на училището каква вина има, че не разбирам?
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Директора на това училище трябва да се набучи на кол! Погледнете го какъв *** е. Той ли ще възпитава децата, с какво, с интелект и външен вид? Кой каза, че бил активен гербаджия. Значи е натресен там по партийна линия без необходимите качества. Извинения, извинения и лъжи от него. Повечето да така научени, така ги научи Асфалт паша, винаги друг да е виновен. Никога не носят отговорност.
5
8
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
струва ми се че тук пишат само някви дефектни зубрачи дето са изкарали цялото си детство под ключ докато другите играят. дори аз, дето под 5 годишен успех не съм имал, много пъти съм ритал момичета, момчета, и мен са ме млатили стабилно, така правят нормалните деца. колкото и педагози, психолози и други борци за импотентщина да сложите, пак ще се бият децата, и пак ще има инциденти. първо защото не може да ги следите навсякъде, и второ защото самите борци за скопеност са самите те скопени
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е от тумора. При падането си е стчупила нокъта на кутрето на лявата ръка което е довело до смърта. Коригирайте си версиите.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено тумор ако е имало детето не това е причината да умре внезапно а нанесения му побой. Жалко че медии като днес бг защитават убийците на детето без да са запознати с случая. Мисля близките могат да си потърсят правата в съда
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи психично болните малолетни откачалки, които убиват с ритници не са проблем,а броя на некадърните 'психолози' е проблема? Ако с разговори се оправяха психопатите НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА.Мястото на такива дечица е в луддница, не сред другите.
1
2
 
30
 
! Отговори
Стига глупости преди 7 години
Проблемът е във възпитанието и ценностите на децата. А това не е проблем на училището Проблемът идва от семейството. И колкото по-рано разберем, че това е задължение на семейството, а не на който е да е друг, толкова по-рано нещата ще тръгнат в правилната посока.