Родителите на Габи: Не я уби туморът, а неадекватността в училище!

Агресията в училище ескалира, експерти търсят решение на проблема
Обновена: 11 апр 2017 09:04 | 11 апр 2017 09:00,
75

Мистерията около смъртта на 11-годишната Габи от 52-ро ОУ "Цанко Церковски" в София се заплита.

Вчера директорът на школото Данко Калапиш обяви, че детето не е дало никакъв признак на необходимост да се свържат с родителите.

По думите му Габи не дала индикации за наличие на проблем след инцидента, в който съученик я ритна в корема.

Още по темата

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с родителите на Габи, които споделиха своята истина за смъртта дъщеря си.

"Тя почина поради неадекватно състояние на училището", категоричен бе бащата на починалата Габи. Той настоя, че туморът в единия й бъбрек не е бил проблем и тя е щяла да живее без бъбрек или да й се присади такъв.

Странно е, че тя не ни се обади. Каква е причината? Родителите на момчето, което ритна Габи, дойдоха в "Пирогов". Майката плачеше в Следствието и молеше: "Простете ни", сподели още Марио Искренов.

Според майката на Габи Бистра Бранкова в училището е имало медицинска сестра, но не е ясно кога си е тръгнала.

Според нея начинът за спряване с агресията се състои в постоянни разговори между учителите, учениците и родителите.

Министерството на образованието вече обяви, че предприема 22 мерки срещу агресията в училищата. Според бившия зам.-министър на образованието Диян Стаматов, голяма част от тях реално се правят във всяко училище, но друга част остават пожелателни.

"За да бъдат ефективни едни мерки, трябва да има средства. 700 педадогически съветници са твърде малко. Тяхната дейност се вижда, когато няма проблем и агресия", обясни той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че в страната липсват специалисти, които да бъдат назначени в учебните заведения.

Психологът Младен Владимиров посочи, че формите на агресия са станали по-груби. По думите му е хубаво е, че за първи път е започнало да се говори за агресията като проблем на всички институции, работещи с деца.

"Хубаво е да има и пари, още повече, ако има и подготвени кадри. Агресията е в нас и с изолация не решаваме проблема. Двата вида решения са медицинската сестра и психолозите. Нашата задача е да не се стига до медицинската сестра", коментира той.

Учителят по история Емил Джасим подчерта, че нищо не може да върне живота на малката Габи, а такива инциденти ще се случват.

"Въпросът е как да бъдат сведени до минимум и да има бърза реакция", посочи той и добави, че учителите би следвало да имат познания по първа помощ.

"Трябва бързо да се вземат ефективни мерки - да се разговаря с педагогическия съветник, с класния ръководител, с родителите на двете деца", отбеляза Емил Джасим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
Друг лекар преди 7 години
Ако ти си лекар, аз съм космонавт. Или не си посещавал часовете по анатомия, където са ти обяснявали структурата и работата на кръвоносната система!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато ония баби в детската градина биха децата и им лепиха устите с тиксо за да не викат, какво стана? Нещо предприе ли се? Всичко се замазва от медиите и насилието продължава. Имаше и гол директор педофил дето си показва оная работа на децата и това също го заметоха и даже обвиниха децата и родителите, че не "били разбрали"Какво точно трябва да му разбираме на един педофил?Сега пак побоища и дори убийства на деца и пак същото , пак са виновни родителите и дори самото дете било виновно
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега ги класирайте с по 500 точки и пак търсете причините...Министерство което се подиграва с всички.Рекетират всички, не оставят време, а после другите виновни...
52
0
 
4
 
! Отговори
Кирол преди 7 години
В България отдавна цари закона на джунглата. В училищата също. Живота прави повечето родители обезверени, отчаяни, претоварени, изнервени, озлобени, напрегнати, забързани...в какви условия растат децата и последствията са видни. Всички се борят с резултата но причините нямат изгода да търсят.
51
0
 
12
 
! Отговори
лекар преди 7 години
До АнтоноваИ какво ще посочите като причина като се обадите на 112?Че едно дете е ритнато от друго и че няма последици в момента от това.Ей така да се разкара един дежурен екип защото са много ли или че малко действително спешни случаи има?!При такъв случай се уведомяват родителите и те да преценяват дали трябва да се заведе на лекар.По принцип това е приоритет на училищната медицинска сестра но за съжаление с унищожаването на здравеопазването се унищожи и училищното такова!
50
2
 
12
 
! Отговори
мутрочалгария преди 7 години
Момичето е ритнато,превива се от болки а те чакат то да им даде сигнал кога и кого да извикат!Ало,това е дете бе,нещастници!Какво сте чакали,да си отиде ли!Е,дочакахте,некадърници...
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато родителите откажат съдействие се информира Отдел Закрила на детето . И..... Случая просто се раздухва . Реално нищо ново под слънцето не се случва .
48
0
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Не бяха ли писали че е работено ? Не е ли посещавал психолог ? Мога да се бъркам с детето от 19-то ..... Но виждате ли когато се касае за болест , за патология , дори и да ходи на психолог , поведението му е само бомба със закъснител . Мнението е лично , но ... Фактите говорят . Може би трябва да минават в индивидуална форма , а не да ги прехвърлят в други училища .
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родители ,които отказват да съдействат на учителите,в работата с деца-насилници,т.е. невъзпитани,трябва да бъдат санкционирани.Друг е въпросът,доколко професионална и правилна е работата на психолози и учители с такива деца.Трябва да има контрол.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е вярно,детето е изпищяло много силно,а станалите свидетели на случилото се,негови съученици са разказали на учителката,която се върнала от някъде,какво е танало.Учителката не е предприела нищо,явно,за да скрие насилника,който е ритал и длуги деца преди.С това дете не е работено!Преместването не е решение!Трябва да бъдат повдигнати обвинения срещу учителката от занималната,директора и тези,които разпространяват лъжи след инцидента.Срамно,нова е петно в българското образование
45
1
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
Ами да но ние имаме следния казус . Момче което е наказано заради агресивно поведение още в началото на учебната година . Психолога работи с него . През месеците от които работи има само 1 инцидент , бутнал е друго момче при конфликт . Детето не е пострадало по никакъв начин . Но заради това педагогическия съветник иска да го предложат за изключване . Мисля , че строго трябва да се определят параметри . Защото нещата лесно се вадят от контекст .
44
1
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
В тази ситуация говорим че детето се е оплакало че е ударено , плакало е . Ако обичате не манипурайте с извадени от контекста изречения .
43
2
 
4
 
! Отговори
анти преди 7 години
Това е то демокрацията - бият те и те убиват на път - в училище - в болница - на кръстовище - навсякъде.И по времето на Живков вероятно е имало подобни случай - но те бяха - единични защото се вършеха от хората на властта - богопомазани.А днес това се върши от всички - масово - без страх от полиция - без от страх от закона - пълна анархия цари днес.
42
1
 
2
 
! Отговори
Roditel преди 7 години
Отново проблема се подхваща откъм "дупето". Преди да се стигне до физическия израз на агресията е имало друго - психически тормоз, вербана или кибер агресия. Но понеже на никой учител или родител не са попречили в този момент разменените реплики, внимание се обръща едва сега - когато е късно. Би трябвало държават реално да обучи учителите да разпознават агресията и причините за нея, а не само да се дават пари по едни проекти. И да проверява резултатите от спуснатите за прилагане дейности!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнтоноваГоспожо Антонова, каква е оценката Ви за броя подобни инциденти / ритници по другарче и всякакви сходни насилнически действия/ дневно в българските училища?
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не казвам, че деца които бият други деца трябва да са по затворите, но нека направят във всеки град по едно училище за агресивни деца. Ако някое дете системо тормози съучениците си и не се повлиява от няколко поредни забележки, следва преместване в съответното училище за агресивни деца. то ще си е нормално училище като останалите, само, че вътре като искат да се налагат един друг а не да убиват с ритници кротките си съученици, щото сега им скимнало, че трябва да пребият някого.
39
0
 
6
 
! Отговори
Антонова преди 7 години
Защо се отгговаря с минуси, когато не е нито чудно, нито страшно да се извика бърза помощ !
38
1
 
10
 
! Отговори
Aнтонова преди 7 години
Повтарям се : В белите държави когато се случи инцидент с дете на училище или на друго място , където децата са с учителите си се извиква ВЕДНАГА бърза помощ , дори и инцидента да изглежда незначителен !
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искам аз да ритна учителката в корема да и спукам далака да види как се е чувствало горкото дете!!!!истинските убиици са служителите в това "училище" - от там се почва и се стига до това!как може никой да не се обади на линейка - това е нечовешко!!!
36
6
 
9
 
! Отговори
Лелята преди 7 години
Така е ,когато родителите са безхаберници и после всички са виновни,включително и учителя,защото завалията ,няма никакви правомощия!?