Санирането отива на прокурор заради високи цени

Попниколов: Добра идея е, но има съмнения за нарушения
Обновена: 11 апр 2017 11:50 | 11 апр 2017 11:45, Веселина Йорданова
25
Санирането отива на прокурор заради високи цени
Снимка: архив, БулФото

Програмата за саниране отива на прокурор заради съмнения за нарушения, заяви регионалният министър Спас Попниколов пред bTV.

"Санирането като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се коригират цени", коментира той.

По думите му част от нарушенията са прекалено и необосновано високи цени, както и договори с неосигурено финансиране. Той уточни, че първоначалните цени на програмата са били 290 лв. без ДДС на квадратен метър, а сега са 140 лв.

Министърът посочи, че отговорност за изчезналите документи на тунел "Железница" на магистрала "Струма" носи председателят на оценителната комисия. Попниколов отрече да е правен опит да се скрие от медиите изчезването на папката, а когато е станало ясно, че я няма, е действано спрямо закона – процедурата е прекратена.

По думите му документите са изнесени от външния експерт Стефан Гайтанджиев. Стаята с документите е под видеонаблюдение, а вътре се влиза по минимум двама души. Това значи, че с Гайтанджиев е имало втори човек, член на оценителната комисия.

Той уточни, че сега предстоят жалби за спиране на процедурата и ще има наново обявена процедура.

"Според мен това е саботаж срещу работата на Пътната агенция, на МРРБ и на цялото служебно правителство", категоричен е Попниколов.

Според него прекратяването на процедурата няма да доведе до загуба на европейски средства, но участъкът на Кресненското дефиле е по-голям проблем. Там по думите му процедурите са много забавени и се рискуват 2 млрд. лв. - стойността на цялата магистрала. Един километър магистрала, ако не е завършен, се губят парите за всичко построено до момента, уточни регионалният министър.

Казусът в дефилето е свързан със специалния статут на района. "Ноември беше направена процедурата за идеен проект, а всеки знае, че там е защитена територия и трябва бързо да се направи ОВОС. Обвинявам всички, които са се занимавали с това през последните 10 години. Защо се е чакало толкова, след като се знае, че там е най-тежкият участък на магистралата", заяви Попниколов.

Той е категоричен, че няма да подава оставка. Къде беше камарата на строителите, когато нямаше нито един договор за строителство миналата година? Те са загрижени за техните членове и искат моята оставка и заради политически натиск. Не знам от коя партия, може и от всичките, коментира министърът.

Предшественика си Лиляна Павлова той обвини за това, че няма осигурени пари за ремонтите на тунелите "Ечемишка" и "Витиня". Опитах да поискам пари от финансовото ведомство и ми отказаха, преструктурирахме бюджета на АПИ поне да довършим двете тръби, добави той. Проверката по тунелите приключи и има спешни мерки, които се изпълняват в момента, обясни Попниколов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Голямо крадене, няма спиране! И още един мандат от същото
13
0
 
5
 
! Отговори
Нектарий преди 7 години
Всяка добра идея се опорочава в нашата реалност...Санирането е типичен пример за разхищаваме на обществени средства...В Унгария например,също имаше саниране,но то беше със самоучастие на собственика 20процента....Така собствениците контролират с джоба си,да няма кражби на обществен ресурс.. в България има поне двайсет примера за грабеж в милиарди....И санирането далеч не е най сериозния...КТБ,ще струва на данъкоплатците повече от 10 милиарда например.....Ще има ли осъдени политици и магистрати?!
12
1
 
12
 
! Отговори
boby преди 7 години
До АнонименМи как да ни се вижда 300 лв. на кв.м. - за толкоз ново строителство се прави ;)
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега да видим прокуратурата каква ще я свърши или ще вдигне пушилка,както обикновено и ще замете проблема под килима,като няма да установи нарушения.А 300 лв.за квадратен метър как ви се вижда?
10
0
 
20
 
! Отговори
токо преди 7 години
150 евро на м2-това сериозно ли го говорите ??!!??Ами то още малко ,ще го докарате до цената на самото жилище,ако това е истина,затвор и конфискация е най-малкото ,което би трябвало да получат,като възмездие,всички замесени в схемата !!!
9
0
 
25
 
! Отговори
ГЛЕДАН ...ЦИРК!!! преди 7 години
НА ПРОКУРОР ТРЯБВА ДА ОТИДАТ ..ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА "КРАЖБАТА САНИРАНЕ" А НЕ ...САНИРАНЕТО, АМА .....НАДАЛИ !!??!!
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Облепването със стиропор , и всички последващи мазилки- 32 лева на метър квадратен ми излезе на мен.
7
3
 
35
 
! Отговори
куката преди 7 години
Ако строителството не беше доходно, мафията нямаше да се занимава с него! И понеже им го взеха, макар и за няколко месеца, ревнаха та чак небето се разцепи! Свинетка изригва /или се уригва/ поне по няколко пъти на ден! Кофти е като ти вземат копанката изпод зурлата, нали! Ама те както вървят нещата скоро пак ще има избори и после пак и пак и пак, докато не се пяви някой, който да понапълни занданите не само с мангасарници-кокошкари ами за цвят да вкара и малко политици и бг-бизнесмени!
6
2
 
40
 
! Отговори
до № 11 преди 7 години
Ти в ред ли си отиди и виж цените на материалите. За един квадратен метър и то на дребно не надхвърлят 40 лв. всичко останало е чиста ла.паница, а колкото до работниците те наистина взимат смешни пари значи направи си сметката за какво иде реч.
5
35
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
стига сте се яли с тази санировка,много са си добре цените,иначе искаме да взимаме по 2000 лв заплати ,от къде да дойдат като не се плаща за нормален труд.Я питайте работниците какви надници взимат по обектите....и не само това,дограма,хидроизолация......обшивки...
4
31
 
9
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 4 анонимник. Още дълго, дълго има да гледаш и вожда и другите гербери. Свиквай, да та *** в червената кратуна. Ако не ти харесва - самолета и в Северна Корея или в Масква.
3
6
 
52
 
! Отговори
Край преди 7 години
санирането - добра идея? Събираш данък от всички и после боядистваш и сменяш дограма на някой. Баба Гуна от село субсидира ремонта на софянчето с и без това дотираното от Баба Гуна парно. Това се нарича добър повод да се накрадеш с обществени пари а не добра идея.
2
3
 
30
 
! Отговори
До Борисов преди 7 години
И защо само блоковете, това не е ли дискриминация! Да разделят по колко се пада на апартамент и дадат сумата и на хората с къщи а те ще си доплатят!Ама не!!! Важно е хората да се делят на Такива и Онакива , та по леко да ги управаме! Нали Борисов???!!!
1
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То си беше ясно че е кражба! Магистрали, зали, спирки, дъги....всичко е меко казано съмнително!