Уран в кладенци, снабдяващи Хасково с питейна вода

МЗ разследва причините, довели до отклоненията
Обновена: 11 апр 2017 21:25 | 11 апр 2017 20:58, Анисия Иванова
43
Уран в кладенци, снабдяващи Хасково с питейна вода
Архив: Булфото

В част от кладенците, снабдяващи Хасково с питейна вода, са установени несъотвествия по химичен показател "уран" и "алфа активност". Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към МОСВ е информирала на 4 април РЗИ - Хасково за несъответствията, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От страна на РЗИ незабавно е наредено да се извърши извънредно взимане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване на тези части от града. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Според предварителните резултати в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

С цел превенция на общественото здраве със заповеди на директора на РЗИ-Хасково от 7 април и 11 април съобразно резултатите от направените химически анализи и предварителните резултати от последните проби вода, е разпоредено на ВиК дружеството да бъдат спрени всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода.

РЗИ изисква и осигуряването на техническа възможност за довеждане на вода от съседни зони на водоснабдяване с качества, отговарящи на нормативните изисквания. На 11 април управителят на ВиК - Хасково е информирал директора на Регионалната здравна инспекция, че предписанията са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват.

От РЗИ - Хасково са взети нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове за хората при продължителна употреба на вода с отклонения по химични показатели.

Министерството на здравеопазването провежда срещи с всички отговорни ведомства за координиране на съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения. МЗ е в контакт и с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила за експертна оценка по провежданите мерки.

На 12 април в Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция с цел представяне на детайлна информация по случая, взетите мерки и постигнатите резултати, информират от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
аааааааааааааа преди 7 години
е нали бoклyцитe обещаха дигане на пенсийта. все отнякъде трябва да дойде
27
0
 
2
 
! Отговори
Ярмила преди 7 години
Повече от 50г. пием уранец . Няма семейство, в което 2-3-*** да не са починали от рак. Защо сега се откри урана във водата ? А в останалите 46 уранодобивни общини какво стана с населението ?
26
0
 
4
 
! Отговори
floko преди 7 години
Сега разбирам колко права е била д-р Радева.
25
0
 
7
 
! Отговори
ХасковоСуперхиро преди 7 години
то за това е 3 лева щото урана скъп
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСТАВЕТЕ ХУМОРА НАСТРАНИ...ТАЗИ ВОДА ЩЕ УНИЩОЖИ ПОКОЛЕНИЯТА ВИ -ДЕЦАТА ВИ И ВНУЦИТЕ ВИ- НАЙ-МИЛОТО НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ВАС ...???? АМИ ....ТРАЙТЕ СИ....
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му мислят тези, които пият вода. Наздраве!
22
5
 
18
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
В България от 1946 до 1992г. е имало 47 уранови мини.В Хасково също е имало уранова мина.Това ни остави развития социализъм за дълги години.
21
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Интересно,дали някъде в България,няма да "открият" радиоактивна вода-резултат от бомбардировките с обеднен/много обеднен/ уран над Сърбия!?Пдозирам,че тази водица ще е много полезна..
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ку ни знаити да кажа! ей зарад тая водичка тук са раждат кауни! Делянчо ядете ли му дробеното! Яжте!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем радиоактивна, хем 3 лева за кубик.
18
1
 
13
 
! Отговори
РАДИЙ ИЗОТОП УРАНА преди 7 години
ТОВА Е ДОСТА СЕРИОЗНО ЩОТО В НЕТА ПИШЕ, ЧЕ И ХИЛЯДЯ ГОДИНИ МОЖЕ ДА Е ИЗТОЧНИК НА РАДИОАКТИВНО ИЗЛЪЧВАНЕ!!!ИНАЧЕ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ ИМАШЕ В ЕДНО СЕЛО НО ТО БИЛО БЛИЗО ДО ХВОСТОХРАНИЛИЩЕ ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОЖЕ В СОФИЯ ВОДАТА НИ ДА Е ГЪБЯСАЛА НО ПОНЕ НЕ Е РАДИОАКТИВНА :D
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЪПЕШ СЕ С УРАНОВА ВОДА И ПОСЛЕ ЩО ТИ ОКАПВА КОСАТА :D
15
7
 
17
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Благодарение на Борисов и ПП ГЕРБ цялата инфраструктура е в окаяно, занемарено състояние.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Хасково, са от айдук нагоре, особено държавните хрантутници. Преди време един женски *** с х3, не можа да спре зад мен и ме натресе. Слиза, намазана и незнайно защо, с оскубани, но в последствие изрисувани вежди, и почва да се репчи, че аз съм виновен защото съм спрял. Написаха й акта, цъкам й имената в гугъл и майко мила. Главният архитект и поне десет страници с нейни измами. Иначе нагла, *** нагла.
13
1
 
8
 
! Отговори
65 преди 7 години
До 10_бг:абсолютна истина казваш.Предприятието се казваше,,Редки металиУрана се казваше готова продукця и СССР плащаше добре,но не достстъчно.В тази дейност имаше няколко хиляди изкуствено съзфадени работни места.
12
6
 
4
 
! Отговори
какъв уран, бе! преди 7 години
На Хасково проблемът изобщо не е измисления "уран". А една откачена ***, която вижда и си говори с извънземните там - не са приети принудително в лудница, разхождат се хахавите из общински съвет и също така в кметствата на по-малките градчета в района. А сега някой взел, че и уран измислил. Да не му го е подсказало някое извънземно? В този район е пълно със смахнати, предимно фенове на Костов, боядисани като местните червени, те ДСБ и БСП там са синоними
11
2
 
14
 
! Отговори
Галин преди 7 години
Има естестен прираст защото в Хасково е пълно с ***.....за това е отрицатрлен...то няма лошо циииганитеее да не могат да правят деца....ама покрай тях, страдаме и ние
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРЕЩУ БГ СЕ ИЗПОЛЗВА ХИМИЧЕСКО,БИОЛОГИЧЕСКО И ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ ОТ ГОДИНИ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!ЦЕЛТА Е НАРОДЪТ ДА НЕ СЕ УСЕТИ КОЛКОТО МОЖЕ ПОДЪЛГО ВРЕМЕ!ЗА ТОВА И НИ МОРЯТ И С БЕЗПАРИЧИЕ,ПРЕСТЪПНОСТ,С ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "МЕДИУМИ"ВЕЩЕРСТВО/лъжепророчество и лечителство/И ДРУГИТЕ ИМ НАЗВАНИЯ/екстрасенси,енерготерапевти,парапсихолози,окултисти/!С НАРКОТИЦИ,ПРОДАВАНИ НАВСЯКЪДЕ,НИ ДОВЪРШВАТНА ПЪТЯ,В УЧИЛИЩЕ,ПО УЛИЦИТЕВОДЕТЕ СТАТИСТИКА И СРАВНЕТЕ С ДРУГИ ДЪРЖАВИ!НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ!ИЗГОНИХА МИЛИОНИ!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 2-3 години Хасково бе един от трите обласни града с положителен естествен прираст. И случайно попада там уран. Някой знае ли какво означава алфа активност. Тя води до стерилитет.