Уран в кладенци, снабдяващи Хасково с питейна вода

МЗ разследва причините, довели до отклоненията
Обновена: 11 апр 2017 21:25 | 11 апр 2017 20:58, Анисия Иванова
43
Уран в кладенци, снабдяващи Хасково с питейна вода
Архив: Булфото

В част от кладенците, снабдяващи Хасково с питейна вода, са установени несъотвествия по химичен показател "уран" и "алфа активност". Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към МОСВ е информирала на 4 април РЗИ - Хасково за несъответствията, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От страна на РЗИ незабавно е наредено да се извърши извънредно взимане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване на тези части от града. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Според предварителните резултати в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

С цел превенция на общественото здраве със заповеди на директора на РЗИ-Хасково от 7 април и 11 април съобразно резултатите от направените химически анализи и предварителните резултати от последните проби вода, е разпоредено на ВиК дружеството да бъдат спрени всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода.

РЗИ изисква и осигуряването на техническа възможност за довеждане на вода от съседни зони на водоснабдяване с качества, отговарящи на нормативните изисквания. На 11 април управителят на ВиК - Хасково е информирал директора на Регионалната здравна инспекция, че предписанията са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват.

От РЗИ - Хасково са взети нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове за хората при продължителна употреба на вода с отклонения по химични показатели.

Министерството на здравеопазването провежда срещи с всички отговорни ведомства за координиране на съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения. МЗ е в контакт и с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила за експертна оценка по провежданите мерки.

На 12 април в Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция с цел представяне на детайлна информация по случая, взетите мерки и постигнатите резултати, информират от ведомството.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
аааааааааааааа преди 1 година
е нали бoклyцитe обещаха дигане на пенсийта. все отнякъде трябва да дойде
30
0
 
2
 
! Отговори
Ярмила преди 1 година
Повече от 50г. пием уранец . Няма семейство, в което 2-3-ма да не са починали от рак. Защо сега се откри урана във водата ? А в останалите 46 уранодобивни общини какво стана с населението ?
29
0
 
4
 
! Отговори
floko преди 1 година
Сега разбирам колко права е била д-р Радева.
28
0
 
7
 
! Отговори
ХасковоСуперхиро преди 1 година
то
за това е 3 лева щото урана скъп
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСТАВЕТЕ ХУМОРА НАСТРАНИ...ТАЗИ ВОДА ЩЕ УНИЩОЖИ ПОКОЛЕНИЯТА ВИ -ДЕЦАТА ВИ И ВНУЦИТЕ ВИ- НАЙ-МИЛОТО НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ВАС ...???? АМИ ....ТРАЙТЕ СИ....
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят тези, които пият вода. Наздраве!
25
5
 
18
 
! Отговори
Тончо. преди 1 година
В България от 1946 до 1992г. е имало 47 уранови мини.В Хасково също е имало уранова мина.Това ни остави развития социализъм за дълги години.
24
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Интересно,дали някъде в България,няма да "открият" радиоактивна вода-резултат от бомбардировките с обеднен/много обеднен/ уран над Сърбия!?Пдозирам,че тази водица ще е много полезна..
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ку ни знаити да кажа! ей зарад тая водичка тук са раждат кауни! Делянчо ядете ли му дробеното! Яжте!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем радиоактивна, хем 3 лева за кубик.
21
1
 
13
 
! Отговори
РАДИЙ ИЗОТОП УРАНА преди 1 година
ТОВА Е ДОСТА СЕРИОЗНО ЩОТО В НЕТА ПИШЕ, ЧЕ И ХИЛЯДЯ ГОДИНИ МОЖЕ ДА Е ИЗТОЧНИК НА РАДИОАКТИВНО ИЗЛЪЧВАНЕ!!!

ИНАЧЕ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ ИМАШЕ В ЕДНО СЕЛО НО ТО БИЛО БЛИЗО ДО ХВОСТОХРАНИЛИЩЕ ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОЖЕ В СОФИЯ ВОДАТА НИ ДА Е ГЪБЯСАЛА НО ПОНЕ НЕ Е РАДИОАКТИВНА :D
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЪПЕШ СЕ С УРАНОВА ВОДА И ПОСЛЕ ЩО ТИ ОКАПВА КОСАТА :D
18
7
 
17
 
! Отговори
socialen преди 1 година
Благодарение на Борисов и ПП ГЕРБ цялата инфраструктура е в окаяно, занемарено състояние.
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Хасково, са от айдук нагоре, особено държавните хрантутници. Преди време един женски каунь с х3, не можа да спре зад мен и ме натресе. Слиза, намазана и незнайно защо, с оскубани, но в последствие изрисувани вежди, и почва да се репчи, че аз съм виновен защото съм спрял. Написаха й акта, цъкам й имената в гугъл и майко мила. Главният архитект и поне десет страници с нейни измами. Иначе нагла, ма нагла.
16
4
 
13
 
! Отговори
СЗО преди 1 година
ВиК Хасково са кожодери и пълни с некомпетентни! Насила сменят водомери. И те размятат кат брашнян чувал, докато не каталясаш и не си платиш за всичко, което са ти причинили. Писна ми от тъпи водомерки, дето ми влизат в къщата и даже ги возя с асансьора, щото техните шефове ги мързи да сменят водомерите с дистанцонни. Разбирам ги женичките, ама и аз не винаги съм в къщи. Вечно нещо изравняваме. Е мерси!
15
1
 
8
 
! Отговори
65 преди 1 година
До 10_бг:абсолютна истина казваш.Предприятието се казваше,,Редки метали”Урана се казваше готова продукця и СССР плащаше добре,но не достстъчно.В тази дейност имаше няколко хиляди изкуствено съзфадени работни места.
14
6
 
4
 
! Отговори
какъв уран, бе! преди 1 година
На Хасково проблемът изобщо не е измисления "уран". А една откачена ***, която вижда и си говори с извънземните там - не са приети принудително в лудница, разхождат се хахавите из общински съвет и също така в кметствата на по-малките градчета в района. А сега някой взел, че и уран измислил. Да не му го е подсказало някое извънземно? В този район е пълно със смахнати, предимно фенове на Костов, боядисани като местните червени, те ДСБ и БСП там са синоними
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой случайно да помни редки метали хасково? Май са малко. Точка! Е, урана е рядък метал. Имаше хубава зима, сега е времето на високи подпочвени води. Къде излиза всичко от земните недра? Просмуква се, отива на високо и после? Честито! Лоши проби. А в и к Хасково е пълен фъшшшш. Това хасково вземете и го направете село, че наоколо всичко има водни цикли, само в това тъпо село никой нищо не направи! Хасково, пълен фъшшш и фалшшшш!
12
2
 
14
 
! Отговори
Галин преди 1 година
Има естестен прираст защото в Хасково е пълно с ***.....за това е отрицатрлен...то няма лошо циииганитеее да не могат да правят деца....ама покрай тях, страдаме и ние