Предложение: Без добавка за прослужено време

Младите – дискриминирани, получавали по-ниски заплати
12 апр 2017 18:12,
74
Предложение: Без добавка за прослужено време
Снимка: Flickr.com

Бизнесът подновява предложението си за отпадане на добавката за прослужено време, регламентирана в Кодекса на труда.

Автор на идеята е Асоциацията на индустриалния капитал в България, а тя ще бъде представена пред министъра на икономиката на заседание на Националния икономически съвет.

Председателят на асоциацията Васил Велев обясни, че отпадането на тази добавка ще изравни правата на работниците, наети по трудов договор, с тези на държавните служители, както и на по-възрастните служители с по-младите.

"Единствено в България държавата се намесва административно във формирането на заплащането на труда чрез допълнително възнаграждение за работниците с повече стаж, които са на трудов договор", коментира Васил Велев пред "Дарик".

Той припомни, че преди няколко години добавката е отпаднала за държавните служители и към момента и те са дискриминирани спрямо служителите по трудово правоотношение.

"С тези задължителни и административно въведени надбавки на практика се дискриминират младите работници и служители, защото при равен труд те получават по-ниски възнаграждения от по-възрастните такива", каза Велев.

От асоциацията предлагат текст, който да запази правата на работещите на трудов договор.

"Тези надбавки за прослужено време да се включат в основното възнаграждение, по който начин брутната заплата няма да се промени", допълни той.

Велев припомни, че ръстът на заплатите у нас не се дължи на добавките за прослужено време, а на икономическия растеж и повишената производителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 7 години
От 5години вече при нас няма такава добавка и да ви кажа,че разликите в заплатите за служители на една и съща длъжност е огромна. Да не говорим пък за разликата с богопомазаните държавни служители. В моята служба са само 5 избраните, а всички останали се водим служители в държавна администрация и си взимаме нищожни заплати. Аз лично нямам нищо против добавката за стаж, но нека да има и добавка за образование например. Може би нещата ще се нормализират тогава? И стига с тези държавни служители...
71
0
 
2
 
! Отговори
миле преди 7 години
До Американ като гледам много питиета си изпил с тези дето са пътешествали, ама ти/вие/ не. Защото за повечето на свободно договаряне им "договарят"минимална ставка.Пазарлъци стават СЛЕД доказването и евентуално ти вдига на ЧАСОВАТА ставка Слушай хората разказвачи внимателно и не прави свободни коментари,чи си ми смешен
70
0
 
3
 
! Отговори
миле преди 7 години
До До 59ама вие там защо си пишете зяпайки в Итали Америка и дрън дрън,онзи е писал за Бг.и ако не знаете тук на този който те заглавиква му е казано да те прави на луд т.е.заплатата я дава шефа , той те сваля да се вържеш придобивки ала баладругото е сън.
69
0
 
8
 
! Отговори
миле преди 7 години
това е невиждано , работодател загрижен за робите си. Това не е ли твърде подозрително. Изравнява ги надолу към по-малката сума. Да ги равни нагоре, да даде и на младите допълнително ,никой не го спира тоз .....трябва и да не дава заплати,само помощи с ваучери
68
1
 
6
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До 67Първо, най-голямата заплата се дава на този, който успее да си я договори. После трябва да си я заработва, инак му духват под опашката.Поне в Америка.Второ, работодателят не интервщира, интервюира прекия началник, а той знае какво иска, понеже ако не знае, няма да е такъв за дълго.Трето, никой не обича "многознайковците" , които ще създават проблеми, понеже все нещо няма да им харесва..
67
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До 66:Само ако работиш на същото място. В повечето страни дават годишно увеличение, което не е задължително. Ама никъде не плащат повече на новопостъпил, понеже има стаж..даже и в Итали.
66
0
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 7 години
Точно така, проверка чрез изпити на знанията и уменията на кандидата . Така се прави в белите, напреднали държави. Това е правилно. Най-висока заплата да се даде на най-добрия.У нас обаче съществува проблем. Кой ще провежда изпита? Не винаги работодателят е сред най-знаещите. Понякога дори няма хал хабер от специалността, която трябва да е завършил кандидатът, за да му е полезен.Тогава кой друг? По-старите колеги? Наистина ли вярваш, че ще кажат "Това, младото е по-добър специалист от нас!"?
65
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжат Ви, че в другите страни няма добавки за прослужено време. Аз работя в Италия и получавам % професионална квалификация. Ако работиш 1 година-1%, 20 години -20%
64
8
 
4
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен (63)Не е верно това - проспаните години нямам как да дадат до придобиване на професионални умения.Единственият начин е интервюта-изпити, както е в развитите страни. И няма да те изпитват по конспект, а за неща пряко свързани с конкретната позиция.
63
0
 
8
 
! Отговори
До работодател преди 7 години
Сори брат, имам умения и опит, но не съм в твоя сектор! Е, ше си кретам, някак и 20 лв бонуКс за прослужено време ше платят билета на студента до Сф два пъти в годината да дойде да ни види. Между другото и ние на 48 сме още хора, учим се, смеем се! Радвам се за теб! Стягай младите и уважавай старите! Щото старост-нерадост! Колелото се върти! Помни времената когато е нямало пенсии! Чети! Не спестишш...гориш и просиш! Черни времена! Чети и почитай старите! Добавките са подаяния за хората с опит...
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С премахване на добавката за прослужено време не се дискриминират младите, а тези с по добрите умения придобити с по-големият опит и стаж.
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60, няма да вдигнат заплатата 3 пъти. Заплатите в Бг са функция от Андрешковския манталитет на бизнесмените. Колкото и да получават няма да дадат повече. В Бг освен с административна мярка не можеш да накараш местния бизнесмен да плаща повече. Вземането на добавките ще намали заплатите на най-най-добрите работници с 30%. Като че ли това е целта на бизнесмените които желаят без инвестиции да печелят. Сори ама наистина такива са за разстрел.
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами шефовете да почнат да наемат млади без добавка и като се стигне да поостареят, понатрупат опит и стаж и добавката почне да им тежи да ги освобождават и да наемат пак млади без стаж, опит и добавка.
59
22
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До Анонимен (58)Бе те ще вдигнат основната заплата и 3 пъти, стига и вие да качите качеството и продуктивността поне 3 пъти. Иначе само ще мрънкате и гледате парите през крив макарон.
58
10
 
8
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Това с надбавките е кретения останала от комунистическо и по принцип е едно от нещата в основата на възрастовата дискриминация при наемане на персонал. Новобранците, естествено, колкото и да си мислят, че много знаят и могат, са далеч от истината. Освен едни оценки в дипломата, ако я имат, друго нямат да покажат. При наемане на персонал се правят редица от изпити, които да проверят до колко кандидатът е подготвен точно за тази работа и колко бързо ще стане продуктивен.
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще приема само при 100% вдигане на основната заплата иначе да разстрел за тях. Бизнесмении-тъпоглавци дай да ви вземем джиповете, че да плащате повече на хората.
56
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо ви лъжат. Работя в частна фирма в ЕС. Към заплатата има и % за прослужено време.
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И диотите робовладелци-бизнесмени заслужават разстрел за експлоатацията наложена от тях в България.
54
0
 
19
 
! Отговори
Продълж. 2 до Лилит преди 7 години
По-късно видях и другия вариант, как се назначава протеже на голям шеф, не му се възлага почти нищо, защото още се учело, а накрая получава премиални наравно с останалите.После измислят допълнение към длъжностната характеристика на протежето,после съобщават, че при такава длъжностна характеристика няма как да не получи добавка към основната заплата.Но продължават да нему възлагат нищо, уж още набира опит, а онова, за което важи надбавката, го няма в плановите задачи, но можело някога да възникне
53
7
 
10
 
! Отговори
Продълж.-До Лилит и преди 7 години
До edin ot vsichkiЛелките нямаха и половината от нашите знания, не знаеха чужди езици, мързеше ги, но бяха нагли и с позиции. С по-високи заплати, разбира се. Така докретаха до пенсия и през годините, докато бяхме колеги, ни подливаха вода при всеки удобен случай - "Яааа, ама ти сега ли си направи този маникюр? Като дойде, май не беше с лак!" - така се провиква някоя, ако влезе шеф. И други подобни.А ти не вдигаш глава, защото работата наотдела трябва да се свърши, та и лелите да вземат заплата