Предложение: Без добавка за прослужено време

Младите – дискриминирани, получавали по-ниски заплати
12 апр 2017 18:12,
74
Предложение: Без добавка за прослужено време
Снимка: Flickr.com

Бизнесът подновява предложението си за отпадане на добавката за прослужено време, регламентирана в Кодекса на труда.

Автор на идеята е Асоциацията на индустриалния капитал в България, а тя ще бъде представена пред министъра на икономиката на заседание на Националния икономически съвет.

Председателят на асоциацията Васил Велев обясни, че отпадането на тази добавка ще изравни правата на работниците, наети по трудов договор, с тези на държавните служители, както и на по-възрастните служители с по-младите.

"Единствено в България държавата се намесва административно във формирането на заплащането на труда чрез допълнително възнаграждение за работниците с повече стаж, които са на трудов договор", коментира Васил Велев пред "Дарик".

Той припомни, че преди няколко години добавката е отпаднала за държавните служители и към момента и те са дискриминирани спрямо служителите по трудово правоотношение.

"С тези задължителни и административно въведени надбавки на практика се дискриминират младите работници и служители, защото при равен труд те получават по-ниски възнаграждения от по-възрастните такива", каза Велев.

От асоциацията предлагат текст, който да запази правата на работещите на трудов договор.

"Тези надбавки за прослужено време да се включат в основното възнаграждение, по който начин брутната заплата няма да се промени", допълни той.

Велев припомни, че ръстът на заплатите у нас не се дължи на добавките за прослужено време, а на икономическия растеж и повишената производителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
12
 
! Отговори
До Лилит и преди 7 години
До edin ot vsichkiВие двамата говорите за двете страни на медала.Изпитах на собствен гръб какво значи да завършиш престижна специалност с висок успех и още с назначаването да те впрегнат да вършиш сериозна работа, за която се изисква квалификация. Като теб има още няколко, а край вас - група лелки, завършили навремето педагогически институти в провинцията. После се омъжили в София. В даден момент взели някакъв приравнителен изпит в СУ и претендират, че имат твоята специалност. Нищо не вършат
51
1
 
6
 
! Отговори
и гиге преди 7 години
и защо он се вози сам а яз у тролей.явно много са му парите,и като гледам е много стар,голем лроцент за айдуклък,прослужен стаж
50
7
 
10
 
! Отговори
Я, каква хватка! преди 7 години
На младите ще казват, че все още нямат достатъчно опит и това личи по резултатите от работата им. Засега не заслужават по-високи заплати, но нека да се стараят и в бъдеще сигурно ще им вдигнат заплащането. Трай, коньо ...И когато вече не толкова младият човек напомни за обещанието, ще му посочат вратата и ще му кажат, че във фирмата вече са постъпили по-млади хора, които работят по-добре от него.А добавките за прослужено време няма как да се оспорят. Затова е по-изгодно да бъдат премахнати!
49
0
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Един ден ще се събудим и ще установим, че дължим на някого, че сме се родили на тая земя.. Робството въобще не е приключило, ами просто се подвизава под друга форма.
48
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойкови селски мурафети! Какво може да се очаква от селски тарикат прочел една книга и то като прескачал страници?
47
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези да си гледат работата! Опитът струва пари, при това не малко. Защо на всяка обява за работа, стои условието: кандидатът да има най-малко 5 години стаж по специалността.
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че къв бизнес е това??!!да вземат да махнат и заплатите??!!па всички не можем да сме държавни служители-те,горките ,уж ощетени,ама никой не напуска,чакат да ги отсвирят
45
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори с класовете, старите служители получават заплати често пъти по ниски от новоназначените! И не може да го учиш на занаят, да го обучаваш и накрая да си и ощетен, защото поради годините си закрепостен. Никой няма да ти разгледа даже документите, ако си на години, освен за чистачка и общ работник.
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При заварено положение не може да премахвате каквото на вас ви хрумне. Това никъде го няма.
43
20
 
6
 
! Отговори
edin ot vsichki преди 7 години
Сетиха се най-после, че има и млади, все още малко останили млади хора.Но няколко поколения вече напуснаха тая страна от "уважение" към пенсионерите.
42
4
 
25
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
До АнонименРазбира се, че е редно служители на една и съща длъжност да взимат различни заплати.За Вас нормално ли е лекар с 15 годишна практика да взима наравно със новозавършил?В последствие се изравняват,а, ако няма прогрес в служителите, и не се разминават повече. Освен това как да бъде стимулиран добрият служител, ако не с повишаване на заплатата/ бонус? Или дай всички да са с еднаква заплата, та да няма цупене...
41
4
 
16
 
! Отговори
ДГ преди 7 години
Добавката за клас е в държавните компании, където и без друго заплатите са малки.Добавката компенсира удръжките. При капиталиста няма такива понятия. Който иска реализация и висока заплата да си я потърси в частния сектор. Успех на знаещите и можещите :-))))))
40
3
 
13
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
С 460лв минимална се живее прекрасно в Бьлгария
39
6
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
До 25 РаботодателВъв сектора, в който осигуряваме на пълна работна заплата и предлагаме 25дни платен отпуск. Няма служебна кола, но пък може да работиш в вкъщи. За съжаление не си програмист. Аз съм малка фирма с няколко служителя, на никой от тях не се плаща заради възратта, а заради уменията.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щефчето го мързи да учи английски, праша ви на курс, научавате езика и айде...
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва българският бизнес - само гении.
36
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махайте бе пичове! МАХАЙТЕ!!! Ама не знам дали помните, че преди един ден излезе статия как ви липсват квалифицирани специалисти и ревяхте на умряло. Сега сами си подготвате почвата да ви избягат не само квалифицираните, ами и обикновените бачкатори. Искам да видя на живо как си наемате украинци и емигранти за 200 евро на месец. А?
35
1
 
5
 
! Отговори
25 Работодател преди 7 години
Казвай кой си и в кой сектор! Знам, мога, но не съм всестранно развита личност! Комбинативен, упорит, работлив, семеен англиийски горе долу. Компа не само не ми е чужд. Обаче не съм програмист. Като има работа бачкам до скъсване. И съм станно моногамен към работодателите си, стига да си вземам заплата навреме. Все пак имам деца и семейство. Готов и жената да доведа.
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да махнат и заплатите - само служебен телефон и тоалетна хартия. Всъщност втората няма да е нужна.
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чуя за БГ бизнес и веднага получавам главоболие придружено със стомашни болки и гадене.