Средна скорост! Що е то? 30 хил. шофьори по "Люлин" знаят

Работеща норма или поредна глупост? Дискусия в Bulgaria ON AIR
12 апр 2017 09:07,
75

КАТ предприема мерки и ще следи за превишаване на средната скорост при предстоящото голямо празнично пътуване. Очаква се стотици хиляди българи да се отправят на път в следващите няколко дни за Великден.

"На магистрала "Люлин" бе поставена система, която изчислява средната скорост - една камера заснема автомобила в началната точка, втора камера в крайната точка и изчислява времето, за което е преминато разстоянието", разясни бившият директор на КАТ Алекси Стратиев в "България сутрин".

Още по темата

Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR, че не е необходимо средната скорост да фигурира в закона.

"За миналата година имаме 30 хил. съставени фиша от тази камера", посочи тя и подчерта, че все още сме на първо място по смъртност на пътя - 99 на 1 млн. души.

Христо Радков, който е член на МЕНСА България, е категорично против въвеждането на средната скорост: "Занимаваме се с поредната глупост. От превишена скорост миналата година са загинали 6 души. Защо трябва да въвеждаме тези скъпи неща?".

Той е категоричен, че "Пътна полиция" не трябва да спира ТИР-овете в аварийната лента на пътното платно. Христо Радков посъветва новия парламент да работи върху чисто нов закон за движение по пътищата.

Алекси Стратиев отбеляза, че при всички случаи в следващите почивни дни ще има задръствания. По думите му на гръцката граница ще има облекчен режим на преминаване.

"Предупреждавам гражданите, които ще пътуват по магистрала "Хемус", че там ги очаква голямо задръстване", обърна внимание Любка Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички шофьори на 10 години на опреснителен изпит. С чуждестранни изпитващи. И ще стане по-добре.. мннооого по-добре!
60
1
 
43
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Имам предложение.КАТ да не се показват една седмица никаде.Гарантирам че нищо няма да се промени.И тогава всички ние пишещите тук ще получим правилния отговор за причините за ПТП.
59
1
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Прав си приятел.Борбата трябва да се води само с ъс задкормилното устройство.Това е единствената причина са ПТП.Друга няма.Другото е следствие.
58
0
 
39
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Този Алекси Стратиев отдавна трябваше да бъде изхвърлен.За толкова години нищо свястно не е родила главата му.Краси Костов да заеме мястото му.Поне може да рисува.
57
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за нови глупости, само харчене на пари... а пенсионерите изнемогват. Професионален шофьор съм шофирам и в чужбина... Една от колите ми е много бърза и на места съм карал с 240 км в час, но на места и моменти където позволява където няма трафик. Не бързото каране е причината , а неопитността на шофьора и простотията, неправилното изпреварване , отнемането на предимство... Неправилната преценка и адекватно предприети маневри! Аз ако съм катаджия ще спукам от снимане по завоите и на места където е забранено изпреварването! Там трябва да се наблегне... Как може да изпреварваш в завой лека кола
56
1
 
39
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Колко пъти да кажем, че основната причина за толкова много инциденти е липсата на контрол от страна на КАТ!! И не са ви виновни магистралите - ако някой се зарови в статистиката ще открие, че на километър магистрала стават в пъти по-малко катастрофи и съответно загинали спрямо другите пътища. И не може да е нормално, преди седмица пътувах Търново-София-Варна-Търново-1000км и не видях ни една патрулка!! Ако щете вярвайте!
55
2
 
35
 
! Отговори
@58 преди 7 години
Страхът ти е основателен, но с 1 секунда разлика нищо няма да стане.При 90 км/час и 3 км ще ги минеш за 120 секунди, а ако камерите ти измерят 119 секунди, това ще отговаря на скорост от 90,7563 км/час, т.е. пренебрежимо малко над разрешеното и в границите на допустимата грешка. С други думи няма да те санкционират.
54
2
 
36
 
! Отговори
До 58 преди 7 години
Не преигравай!Каква разлика ще даде от истинската средна скорост 1 секунда, зависи от разстоянието между двете точки на измерване, но при 140 км/час 1 секунда ще даде разлика от 1,8 км/час при разстояние 3 км, 2,7 км/час при разстояние 2 км между двете точки на измерване и само 0,9 км/час при 6 км , т.е. реално нищо няма да ти се случи, а и почти нулева е вероятността камерите да са толкова разсинхронизирани. Ако е така, всички коли ще са с превишена скорост.
53
2
 
40
 
! Отговори
До 60 преди 7 години
Основният проблем в България сега е бедността.Като казваш основен проблем, казвай и от каква гледна точка е основен.От гледна точка на безопасността на движението и да няма нарушения, основният проблем е, че КАТ не работи. От гледна точка на бързо придвижване, основния проблем е, че няма магистрали, а тези дето ги има са много тесни. От гледна точка на кое е състоянието на пътищата?
52
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основния проблем в България е лошото качество на пътната настилка, както и лошото и дъстояние. Има и доста хора, които не могат да си напишат името грамотно, никой не си задава въпроса как са взели листовките.
51
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големият проблем не е "превишената" скорост, а неспазването на знаците и маркировката - отнемане на предимство, засичане, неправилно изпреварване (много често в района на кръстовища). Наскоро имах опита с инструктор на СБА, който просто обучава кандидат-шофьорите да не се съобразяват със знаците на кръстовище. Просто спрях, иначе трябваше да си ремонтирам колата, нищо че се движех по път с предимство (знакът не може да се сбърка дори от опаката му страна).Виновни са в цялата система на КАТ и ДАИ
50
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждам доста поддръжници на тезата за наказние по изчислена средна скорост. А кой и как гарантира, че времето на двете камери е същото с точност до 1 сек? Оставям на критикарите да сметнат какво разстояние може да измине автомобил със скорост 90 км/ч за 1 сек. Оттам ВСЕКИ може да бъде глобен, дори да не е превишил допустимата скорост.
49
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Магистрала люлин е едва на 6 години,а от миналата година течът ремонти на тунелите,които ще продължат бог знае до кога. Отделно е ограничено движението в насрещното вече 3 ти месец заради свлачище,понеже една нормална подпорна стена не направиха,пълна пародия на магистрала! Но иначе камери под път и над път,това е с приоритет!!!
48
4
 
50
 
! Отговори
баю преди 7 години
Които превишават скороста по пътищата предприемат рискови изпреварвания и с това предизвикват опасност за останалите участници в движението и предизвикат транспортно произшествие при което има загинали невинни да им си отнема правото да шофират доживот. Иначе само ще си плещат общи приказки ще си пишат фишове които никой не плаща ще караме на прожектори и когато слънцето ни свети в очите и ефекта ще е 00 00 поне още 100 години.
47
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип съм съгласен със използването на засичане на времето за преминаване между две точки и дали не са превишили максимално допустимата скорост, но това трябва да стане по всички пътища, а тези измервания да са чрез поредица от камери, които да изпълняват ролята както на първото така и на второто измерване. Не мисля, че на магистралите са най-много нарушенията. По-добре да започнат с участъците, където има най-много ПТП-та. КАТ пак си прави хранилки за глоби слагайки ги на безопасни участъц
46
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се шофира по пътищата на България, вкл. и с каква скорост, зависи само и единствено от КАТ. Тъй като всеки знае, че в България КАТ не работи, всеки и си шофира както намери за добре, което води до прекалено много нарушения, а оттам и катастрофи, ранени и загинали. Казано накратко - вината е в КАТ. Смешното е, че вместо да си изпълнява задълженията, както е по закон, КАТ имитира дейност с тези две измервания на средна скорост, които не решават въпроса с контрола по пътищата.
45
5
 
38
 
! Отговори
До 44 (37) преди 7 години
Смени си колата умнико или поне я дай на сервиз. Със 100 к.с. да не можеш да качиш някакво баирче по прав път!!! Аз преди години карах една кола с 72 к.с. и нямах проблеми да кача баирите по магистралите - само от 5-та минавах на 4-та, ако колата е претоварена. После карах друга с 120 к.с. и изобщо не усещах, че се качвам по нанагорнище - пердашеше си без да намалява скоростта. Колкото до максималната скорост - отвори си закон и го попрочети малко. Ще намериш интересни и непознати неща за теб.
44
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой да знае на аутобаните колко загинали има за миналата година?да се види че не скоростта е проблем, а е някъде другаде. Тук става въпрос за едни пари да се събират. Камерата е щракнала 30 000 глоби, приемаме че 50 дни е била в ремонт за да останат 300 дни точно = 1000 на ден.Колко са събраните пари от това? и къде са отишли съответно?
43
3
 
58
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
А кога в големите градове на периферните булеварди ще се повиши скоростта със закон?Никой не кара с 50км/ч по тях така или иначе. Нерационално е на прав път с 4/6 платна, без отбивки, без пешеходци да има ограничение 50км/ч! 60-70км/ч, според опита на шофьора е приемлива скорост по такива пътища.
42
6
 
52
 
! Отговори
boby преди 7 години
Тоя от Менса кой го назначи за експерт по пътни работи? И как точно реши че миналата година от превишена скорост са умрели 6 човека? *** некъв.