Пробутват ни румънски агнета за родни, яйца М – за размер L

Започва активното пазаруване за празниците, започват и проверките
13 апр 2017 18:55, Мария Захариева
37
Пробутват ни румънски агнета за родни, яйца М – за размер L
Снимка: Reuters, архив

Румънско агнешко се пробутва за българско в дните преди Великден. За това предупреди Димитър Зоров, председател на Съюза на млекопреработвателите и на говедовъдите. Той обясни, че животните се внасят живи от северната ни съседка и се колят на наши кланици, а след това се представят за родно производство. А то е с много по-лоши вкусови качества, труповете са кухи и са само голи ребра без месо, обясни още експертът.

По думите му животните често се внасят незаконно, за което се плаща между 100 и 200 лв. на превозно средство. Специалистът обясни, че това става с затворени бусове, в който се превозват по 100 агнета. При нелегалния импорт проблем има с документацията като липсата на пътни листа, освен това не се знае какъв е произходът на животните и дали те са здрави.

Още по темата

Освен това много често агнетата се колят и в незаконни кланици, които са в граничните райони като Свищов и Шумен. Според информацията на организацията около половината от агнешкото на пазара е българско, а останалото е с различен произход - Румъния, Нова Зеландия и Австралиа.

Причините за вноса е по-ниската цена на килограм живи тегло. Себестойността на български производител за килограм живо тегло е около 5,2 лв., това означава, че за трупно е около 10,6 лв., а като се добавят таксите на кланиците, както и ДДС, то във верига трябва да се продава за около 13,6 лв., обясни Зоров пред "Монитор". И посочи още, че в момента търсенето на магазините е за килограм агнешко на стойност 12-12,5 лв. на която може да се предложи само румънското.

Експертът посочи, че именно тарифата е основното, по което потребителите може да се ориентират дали месото е родно производство. Той обясни още, че се вижда и по външния вид на местото, което обаче за неспециалисти е по-трудно да се определи. Зоров припомни, че Турция прекрати вноса си за българско агнешко именно защото търговци са продавали румънското, представено като родно производство.

Освен с месото за трапезата по Великден трябва да внимаваме и за яйцата. За търговци, които предлагат яйца с размер М за такива с размер Л, предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП). В момента организацията е започнала проверка по случая, обяви Димитър Маргаритов, председател на организацията. И поясни, че се ще се изследват размерът и теглото на продукта.

През следващите дни, когато ще е най-активното пазаруване преди празниците, инспекциите във търговските вериги ще продължат. Маргаритов добави, че ще има и проверки от съвместни екипи на КЗП и Българската агенция за безопасност на храните. По думите му взаимния контрол го прави по-ефективен.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ --НЕ ЯДАТА АГНЕШКО!
ЩОТО БИЛО --ГМО...ХА,ХА,ХААААААААААААА......ПО 17-лв/кг....!!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цел свет копува от Нова ЗеНланаА и АвсталиА, там са най-големите и високооборотни тържища за туй мясо, що и ние да не вкусиме от него?! нема само бау-бау да идеме! или тупани да купуваме - мериш го 40 кила, оправено 15, изпечено ила нема 10 кила с плънката! бугарско - високо квалитетно!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
ЩО ДА НЕ ПРОБУТВАТ.. преди 4 години
У БЪЛГАРИЯ ГЛЕДАТ САМО КУЧЕНЦА ,БЕ ....ХА,ХА,ХАААААААА
АГЪНЦА ---НЕ ГЛЕДАТ !!!

ТИ..... КУЧЕШКО ЛИ ТЪРСИШ...??!
28
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е държавата? Забрана вноса на чужди храни и готово.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И с кво едно румънско агне отстъпва на едно българско.
Моля някой патрЕот животновъд да ми обясни.
Според мен със сигурност е по-вкъсно, тъй като не е наблъскано с хормони.
26
1
 
5
 
! Отговори
карина преди 4 години
Какво им е на агнетата като са румънски ? Може и по-хубави да са . Агнета като агнета, ама дай сега сензация да правим и от това.
25
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Агънца мили
Така е - на терасата в София не може да се гледат агънца, а баба и дядо на село умряха отдавна...Умря е ТКЗС-то, умряха и частниците, които гледаха в къщи я агънца, я прасенца, теленца.Не отговарят на измислените ЕС норми, и са принудени да фалират, един по един. Остават само голямите, перящи мутро-партийни пари, или получаващи субсидии, но тях закон не ги лови.Абе, ние ядохме 20 годишно замразено месо, та няма да ядем румънски агнета. За палмовото масло-не ми се говори....
24
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Така е! Като не слушате какво ви казва Баце-яжте сега румънски агнета и маломерни яйца.
Каза ли ви той, че иска всички завършващи вишисти да са овчари? Каза. Каза ли ви да садите картофи? Каза. А вие не слушате блесдтящите му идеи за възлраждане на икономиката ни до първа световна сила в производството и износа на агнета! Яжте сега румънските, и се радвайте, че все още не ядете генно модифицираните, с по 6 бутчета и 3 плешки. Но, не се безпокойте, скоро и това ще стане.Обеща го не Герб, а ЕС.
23
2
 
3
 
! Отговори
поп грую алабаша преди 4 години
след десети ноември 1989 г. СДС разруши ТКЗС и продаде на безценица крави, овце и машини.Тези *** в управлението служеха на запада и САЩ и затова времето ги отвя, имахме през 1989 г. девет милиона овце, а сега милион и половина.Само за това мразя СДС, а от агнетата ни остана само песента "Заблеяло ми е агънце"на гениалния Борис Машалов.
22
2
 
5
 
! Отговори
Пробутвали! преди 4 години
Пробутват ни най-върли капиталисти-кръвопийци за социалисти, та за агнепкото и яйцата заплакали!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте в някоя държава около България и ще намразите българските производители!
Само в у нас всичко пълно с ***!
Още преди 30 години се радвахме на румънските колбаси, че бяха 100 пъти по-вкусни от българските!
Българина е измамник и лъжец, затова предпочитам вносни стоки.
В Лидл храните са с високо качество, дори някои български, защото са под контрола на Лидл!
20
1
 
18
 
! Отговори
men преди 4 години
ами вижте само неожънатите слънчогледи есента по АМ тракия и ви става ясно какво субсидира тиквочага. бесилки требват бесилки и 10 години здрава работа и ще си стъпим на краката. за жалост обаче немаме кохонес....
19
0
 
12
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 4 години
Яжте български агнета, отгледани в Австралия.
18
4
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
"А то е с много по-лоши вкусови качества, труповете са кухи и са само голи ребра без месо, обясни още експертът."

Дрън-дрън. Абсолютно същите агнета са, както доматите са абсолютно същите с турските и краставиците са абсолютно същите с македонските. Обаче да подкрепим българското, което спекулантите ни пробутват на двойна цена, аре нема нужда.
17
1
 
15
 
! Отговори
Ставри преди 4 години
Брей ,брей,брей .Направо БРЕЙкинг нюз .Много важно ,че били румънски.По какво отстъпват на българските? Като вземат да псевдопатриотстват някои.
16
0
 
14
 
! Отговори
Журналиста преди 4 години
Мария моля те проверявай си правописа преди публикация!
Австралиа се пише с Я
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво родно агнешко - нали щателно претърсиха страната, за да изнесат за Катар, когато тиквата обеща, и не намериха кьораво агне.
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига врява, румънските са по-хубави от родните. А родното агнешко произлиза от замразено австралийско кенгуру. Целият този вой против румънското агнешко се подклажда от месарската мафия, която иска да ни продава размразено и препрано с химикали месо на кошмарно високи цени.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските фалираха и няма.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дребните стопани не печелят много и ако не успеят да продадат проиведеното мляко и месо,се отказват и селата обезлюдяват.
Просто някой вносител от два-три дена прави реклама на румънските стоки,подбиващи българското проиводство и явно печелещ от тази работа.