Човек избира как да приема света - чрез атеизъм или религия

Тивериополският епископ Тихон пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 апр 2017 12:32 | 14 апр 2017 11:56, Анисия Иванова
134

Каква ти е ползата във вярата, ако не искаш да си изясниш връзката с този, когото почиташ днес, попита в студиото на "България сутрин" Негово Високопреосвещенство Тивериополски епископ Тихон.

Пред Bulgaria ON AIR епископът коментира дали стремежът на съвременното общество към наука и образованост не става атеистичен?

"Атеизмът е отричане на Бога, а науката не може да го отрече. Причината за това е, че винаги идва един праг, който посочва едно "Да". Този праг води със себе си Бог, който е всичко онова, което е невидимо. А науката иска да покаже какво е около нас", разказва Тивериополски епископ Тихон.

Той заяви, че имаме два избора как да възприемем всичко, което е около нас:

"Единият е по атеистичния, а другият по религиозния начин. Вторият казва, че всичко е създадено от Бога и ние сме част от Него. Религията казва, че трябва да живеем в хармония както с тези около нас, така и с околния свят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51Точно така е!На времето папа Лъв 10 казал в частен разговор,че"митът за Христос ни свърши добра работа"!И не случайно Мартин Лютер кове своите тезиси на църковната врата!И още нещо! До като съм жив няма да забравя Добри Джуров в църквата със свещ в ръката,и вид на препикано мушкато!Мерака за власт използва всичко,и религия,и атеизъм!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Религията е идеология, изискваща сляп фанатизъм от споделящите я. Това е неприемливо за мислещите хора.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Религията е средство едни хора да контролират други хора използвайки психологически механизми, които се базират на човешките страхове и надежди. Манипулират хората, придържайки ги на тънката граница между заплахите от наказание и обещанията за безсмъртие. Само че въпросното безсмъртие било за душата и то след смъртта, а оттам никой не се е върнал, за да разкаже дали религиозните обещания се изпълняват. Е, има разни притчи за неща преди две хиляди години, които не можем да проверим.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42Не знаеш,защото такива са твоите познавателни възможности!Ако си представиш,че има същества с по-големи интелектуални възможности от теб,тогава всичко си идва на мястото!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 44Въпросната книга е пълна глупост и беше отхвърлена от всички институции ако помня добре. Това беше опит на църквата да влезе в училищата в сащ
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 44."Бог твори чрез еволюцията, тя сама по себе си не може да усъвършенства нещата без стояща зад нея разумна сила!"Как точно стигна до този "гениален" извод? И чие творение е Бог? Ако всичко на тоя свят изисква наличието на създател, то и Бог трябва да е създаден от някого.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе до тези които си мислят че човека се е пръхнал на този свят такъв какъвто е днес да ги питам първобитните скелети намерени какви са? Чернови ли?
36
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До neo5ДА ОБЯСНЯВА ЧЕ АКО ТЕ УДАРЯТ ПО ЕДНАТА БУЗА ТРЯБВА ДА СИ ПОДЛОЖИШ И ДРУГАТА Е НЕМАМ ДУМИ *** НАРОД СИЛНИ УПРАВНИЦИ ---ПО--ГОЛЕМИ ПРОСТАЦИ
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ми е много смешно, не знаем нещо как е станало следователно има бог... Пълна простотия:D
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог е един и неговото име е Путин! Дискутирайте.
33
2
 
4
 
! Отговори
*** преди 7 години
До Анонимен 20Вместо да се вбесяваш,научи се да мислиш,и то критично,с доказателства!В религията няма доказателства,тя изисква сляпа вяра,за това е и религия!В атеизма,т.е. в еволюцията има само твърдения,облечени в научна форма!Доказателства също липсват,въпреки нескончаемите крясъци за такива!А това означава,че нещата ИЗОБЩО,не са такива!А какви са е неизвестно!!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19."Физиката и химията са безпомощни да обяснят много неща, но щом на теб успяват да ти ги ''обяснят'', добре!"Тя пък религията дава едни "сериозни" обяснения. Да се смееш ли да плачеш ли като чуеш религиозната версия за сътворението, когато Бог създавал разни неща в продължение на 6 дни и на седмия легнал да си почине.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте сега вярвайте си в литературните герои, живейте според книга писана от хора които не са имали идея какво е това жълтото в небето и си вярвайте аз отивам да пия кафе :) лек ви ден
30
6
 
2
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Има Бог и Той е Твореца на всичко ,което виждаме или не виждаме.Случайностите в природата и че просто ей така сме се пръкнали от нищото,показва незнанието и ограниченоста на индивида.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетете Ти си Това на Румен Чорбаджийски, там е истината.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До neo5Нали всичко в този свят става по волята на Бог. Следователно нему дължим убийства, болести, войни, природни бедствия, страдания. Нему дължим лъжите и кражбите. Твърдят, че дори мръдването на листче на тревичка е по волята божия. Едва ли може да бъдем отговорни за каквото и да е човешко действие, след като всичко се случва по Негова воля.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28Не съм сигурен дали си сериозен или се шегуваш силно се надявам за второто
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26Тоест да разбкраме света в 21 вем по книга писана преди пак толкова? Къде е логиката? От къде на къде техните предатави за света са по правилни от нашите? Що за глупост
25
0
 
2
 
! Отговори
neo5 преди 7 години
..живеели заедно преди хилядолетия, А НЕ милиони години.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този май е доста пиян.