Велика събота: Християните са в очакване на чудото на Възкресението

Всяка година на Велика събота на Божи гроб пада Благодатният огън
16
Велика събота: Християните са в очакване на чудото на Възкресението
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден и чудото на Възкресение.

На този ден църквата символично оплаква тялото на Христос и  почита пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите.

Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Още по темата

Според традицията в събота преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

В събота също могат да се боядисват яйца. Първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството остава неразгадано и за милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Винаги параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, за да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.

Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Возкресе! - Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком вкъщи, като се внимава да не угасне.

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
600 кила преди 3 години
Баце Бойко възкръсна за 3-ти мандат.Воистина възкръсна и нищо хубаво не ни чака
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наркомански глупости и съчинения.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християните в България да но насила Християнизираните роми(Дасикане рома) по време на Византия определено не
6
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган ще ви разкаже играта, неверници.
Рая.
5
4
 
10
 
! Отговори
ист преди 3 години
Извадили мумията на Ленин от мавзолея, и я предложили на някоя държава да я вземат. Поискали я евреите, но руснаците отказали. Защо попитали евреите, Защото отговорили руснаците, един при вас преди 2000 години възкръсна, не искаме и този да възкръсне.
4
9
 
4
 
! Отговори
Умен преди 3 години
Ала бала портокала :)
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е истина това с огъня или поддържа религията жива? Няма доказателства , само разни физици екипи ,които са влизали да мерят . Вече има ултра модерни камери на които може да бъде заснето нещо.
2
11
 
14
 
! Отговори
Дядо Добри преди 3 години
Цели 27г. седем милиона българи чакаме
у нас да се случи чудо и Костов да бъде вкаран в затвора.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудото се случва само при православните патриарси. За католиците не става някак си.