Дончев: Технологията на компромиса се задейства за кабинет!

Преговорите за правителство били по-трудни от тези през 2014 г.
Обновена: 16 апр 2017 18:32 | 16 апр 2017 18:30, Веселина Йорданова
92
Дончев: Технологията на компромиса се задейства за кабинет!
Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че преговорите за съставяне на правителство са много по-трудни от предходните през 2014 г. 

Според него позициите на партиите са "много по-трудно сглобими" и в много по-голяма степен се е наложило да се задейства "технологията на компромиса".

Още по темата
"Това вероятно е единственото възможно коалиционно взаимодействие в рамките на този парламент. Това не е каприз. Това не е хрумване. Това е единственото възможно взаимодействие”, каза той в "120 минути" по bTV по повод преговорите между неговата партия ГЕРБ и Обединените патриоти за съставяне на правителство.

По думите му алтернатива на тази коалиция няма след последните парламентарни избори.

Дончев потвърди, че най-трудни са били преговорите за размера на минималната пенсия. Според него поисканата от патриотите минимална пенсия от 300 лв. би означавало да се скъса със съществуващия пенсионен модел, в който има някаква логика.

Заплатите на учителите обаче ще се удвоят в рамките на предстоящия 4-годишен мандат, обещават бъдещите управляващи.

Относно промяната на избирателната система – въвеждането на мажоритарен вот и въпроса с гласуването на българите в чужбина, Дончев каза, че това е въпрос на бъдещ задълбочен парламентарен дебат. Той смята, че ще е добре нови изборни правила да бъдат гласувани 1-2 години преди следващите избори, а не няколко месеца преди вота, както често се случва през последните години.

Относно шоковото поскъпване на природния газ с близо 30% от началото на април, което доведе до скок в цените на парното и топлата вода, Дончев обяви, че има ресурс да бъде овладян скок на цените през есента. 

Той беше категоричен, че с Обединените патриоти не са обсъждани министерски кресла и кандидатура за български еврокомисар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
9
 
! Отговори
от сега преди 7 години
От сега още ОСТАВКА,продажници и убийци на собствения си народ...кражби и корупция само ,а за народа винаги трохи.......БЪЛГАРИООООО събуди се и да ги изметем тази крадлива и корумпирана *** на сметището....вижте му физиономията и дали прилича на българин
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко жалко и тъжно, че ще гледаме тези брадщсали мутренски физиономии още 4 години! За да грабнат министерските кресла (разбирай кокала), те са готови на какви ли не компромиси! Това наричам аз политическа прос.титу.ция! Да бъдат проклети всички от ГРОБ и поддръжниците им!
57
1
 
11
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Ще ти дигнем пенсиите и заплатите - ама друг път. В друго измерение и друг свят. Чакайте и се надявайте балъци такива. Сега ще Ви рендосват от всички страни. Патриотите излезнаха по-калпави и от Реформаторите. И те клекнаха за министерски кресла и власт.
56
1
 
8
 
! Отговори
monstakilla преди 7 години
BOKO niama li da pozdravish ERDOGAN ,4e zakla demokratsiata?Kazi neshto smeshno .razmei ni s typanarskite si politseiski vitsove.nima li da se podmazesh na ERDOGAN za poreden pyt?ili te hvana shubeto?
55
1
 
14
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 7 години
ТЕХНОЛОГИЯТА Е ЯСНА---СЪЗДАВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ОКОНЧАТЕЛНО ЛИКВИДИРАНЕ НА ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ИСЕРВИРАНЕТО И В РЪЦЕТЕ НА ЕРДОГАН ----ТОВА Е УСЛОВИЕТО ТОЍ ДА НЕ ПУСКА БЕЖАНЦИ В ЕВРОПА БОЍКО Е ПОЛУЧИЛ
54
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
в името на мазния агн бут ще се разберат избори след председателството
53
0
 
15
 
! Отговори
Кукулкан преди 7 години
Абе Дочефф, разкажи как сънародниците ни в Лондон избиха зъбите на патрона ти и той още фъфли!? Що така ***!? Мутрата къде се изходи, че замириса така зловещо? Нещо пак лукойл наднича иззад ъгъла, А?!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pstriotite predadoha bg nsrod i doverieto kam tah dalaverite prodaljavat gerb komisionni i korupzia pak no tap narod slaba bg
51
9
 
5
 
! Отговори
Алекс2 преди 7 години
Имам 5 години до пенсия.Не съм спирал да работя от 1978 година.Преди в държавни предприятия сега в частна фирма.Имам си всичко и не се оплаквам! Така че майката му е ЯКА РАБОТА !!! И Господ да е с нас ! А политиката си е политика нещо като футбола ! Айде наздраве !
50
4
 
13
 
! Отговори
Възраждане преди 7 години
Нови избори и гласувам за партия "Възраждане" - партиите да върнат субсидиите. Референдум: 1.депутатската заплата да е средната за страната, независимо от участия в комисии.2. Държавните служители да си плащат разноските.3. Банкерите да получават ефективни присъди за фалиране на банки.4. Най-високата заплата да е 2500 лв. за лекари и професори. 5. Всички концесии, държавата да има 51% участие.6. БГ иска ли да дава 4 милиарда лева за 2 фрегати? За да ги махнем всички да гласуваме за Възраждане!
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обърнете се, огледайте се и кажете има ли друг народ който да си избира с такова желание касапите?
48
1
 
16
 
! Отговори
Болен преди 7 години
Волен е на власт. Това значи тази коалиция. Може би трябва да отидете в youtube и да си припомните кой е Волен Сидеров и да знаете какво да се очаква. Срамно е да си Българин, много е срамно
47
0
 
17
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Голям компромис е да си ортак с ченгето Каракачанов и кремълската *** Сидеров!
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коалиция "Сите циркаджии заедно".
45
0
 
16
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Копромисът означава пазърлъци - аз на теб, ти на мен. Истинските преговори трябва да доведат до консенсус. До 3-4 месеца истината ще лъсне, но 15 000 българи вече няма да ги има.
44
6
 
19
 
! Отговори
крадливия тиквоч преди 7 години
Щом за ГРОБ да вдигнеш минималната пенсия със сто лева е компромис, то какво остава да е нормата тия мутро-милиционери?!?!
43
10
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Нинова е бъдещият министър-председател на България, не просто добър лидер. Бойко Тиквата, Рапоня Урла-Бурла Лаком *** е просто една Мутра.
42
6
 
26
 
! Отговори
НЕ преди 7 години
Експеримента на Борисов с неговите крадливи и корумпирани КАЛИНКИИИИИИИИИ е вреден и опасен за националната сигурност на България....два провалени мандата,мизерни заплати и пенсиии,най нещастно стадо,огромниииии милиарднииии дългове са следващите две поколения на страната...и нова коалиция с Псевдопатриотите-фашистите ще е краят на едно стадо и държава...по добре новия Султан да управлява и България
41
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте повече права и пари на патриотите,не се стискайте!Те поне може и да дарят парите за добри идеи.
40
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да говорите против патриотите и ГЕРБ,трябва да сте направили нещо,поне доколкото можете,най-малкото - да гласувате масово.С поставянето на чело на БСП на бивша СДСарска как искахте хората да ви повярват,след като БСП са уж леви?Иначе Нинова е добър лидер.Медиите също писаха,че ГЕРБ и БСП са заедно,за да разубедят хората да гласуват,нямаше никаква реклама на БСП.И т.н.Мандалото хлопна!Като се обърне колата,пътища много.