МЗ: Не гответе, не пийте от водата в Хасково, още има уран

Може да се ползва само за къпане и миене
Обновена: 18 апр 2017 22:08 | 18 апр 2017 21:57, Анисия Иванова
18
МЗ: Не гответе, не пийте от водата в Хасково, още има уран
Архив: Булфото

Все още има наличие на уран и в новите проби на питейната вода в Хасково. Набирането и експресното им изпитване е продължило днес, в изпълнение на решението на междуведомствената работна група на Министерството на здравеопазването /МЗ/, Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 13 април. Това съобщиха от МЗ.

Още по темата

Според предварителните резултати от новите проби, анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, в част от тях продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран.

Поради тази причина междуведомствената работна група препотвърждава препоръките си водата от централното водоснабдяване в Хасково да не се използва за пиене и готвене. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели (къпане и миене).

Продължава мониторингът за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.

Във връзка с въведените ограничения от РЗИ-Хасково към ВиК оператора за преустановяване ползването на вода от водовземни съоръжения, за които са установени несъответствия, е възможно да има временни нарушения във водоподаването.

Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Уикипедия преди 7 години
"Уранът е тежък, силно токсичен, радиоактивен метал с блясък. Означава се с U и е 92-ят елемент в периодичната система, принадлежащ на групата на актинидите. "
5
0
 
8
 
! Отговори
ДО 1 преди 7 години
Въпроса ти е шега . Но в Хасково се прави Астика и Каменица .Няма ли да ги изтеглят от търговската мрежа ? Или не смеят както беше при Социализма и Чернобил ?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият район Поповица - Първомай - Хасково е надупчен като сирене със сондажи за извличане на уран по *** метод още от 1970г. Сондаж наливане на киселина, изсмукване на киселината и пълнене на камиони цистерни , които се експидираха във великия *** Съюз. Често явление беше след камиона да тече диря от течност с разтворения в нея уран. Всички знаят че района е заразен поне от 40 години. Сега защо се вдига такъв шум, като то друга вода в този район няма освен може би от Марица.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой няма ли да каже че цялата магазинна мрежа в България е пълна с хасковски козунаци. Никой не си направи труда да ги провери, нали! Или те са произведени с горнобанска или девинска вода?
2
2
 
6
 
! Отговори
ЛОШО преди 7 години
Министерството на Здравеопазването на България , демонстрира некомпетентност .Как може вода да навреди на човешкото тяло ?Може ако има вредни за човешкото тяло примеси .Те се поемат чрез тялото при миене , къпане и пиене . Тези от МЗ трябва да си доучат че имаме *** които дишат , отделят и приемат течности .За урана още по-вредно е да те облее . Имаме пример от 1986 година и Историята се повтаря .Горките хора от Хасково , и Държавата си трае , Политиците се изнесоха в Пловдив .
1
1
 
21
 
! Отговори
zeus преди 7 години
А Астика да пием ли, вечер я намирам лесно без да светвам в кухнята :)