Пенсионери съдят държавата, ако скочи само най-ниският доход

Третата възраст пак готви протести, иска по-високи пенсии
46
Пенсионери съдят държавата, ако скочи само най-ниският доход
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българската асоциация на пенсионерите даде заявка, че ще съди България в Страсбург, ако скочи само минималната пенсия до 200 лева през тази година.

Още по темата

Според възрастните хора по този начин правителството нарушава правото им на достоен живот.

Така че те са готови на всякакви законови действия, протести и както обясни Димитър Кисимов от асоциацията - съд.

Пенсионерите поставят три основни искания: първото - всяка година старите пенсии да се преизчисляват спрямо средния осигурителен доход за предишните една или две години. Второто искане предвижда безплатно или частично платено здравеопазване за хората над 65 години, включително и зъболечение.

"Едва ли е нужно да ви казвам, че голяма част от пенсионерите са със силно влошен зъбен статус или без зъби и при тези ниски пенсии не могат да си купят протези или ченета, за да се хранят нормално", коментира Димитър Нинов от асоциацията.

Третото основно искане е свързано с пенсиите, отпуснати до 1999 година по Закона за пенсиите.

Тогава пенсията се е изчислявала в размер на 55% от брутния доход, върху който са внасяни осигуровки, при изискване за стаж от 20 години.

С въвеждането на Кодекса за социално осигуряване размерът на пенсиите е бил двойно намален, твърдят от организацията, и настояват за решаване на проблема.

По данни на НОИ, към края на миналата година над 68% от българските пенсионери живеят с доход под линията на бедността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
11
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
С 162лв пенсия,се живее прекрасно в Бьлгария.
23
25
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
Ти му подоваш пръста , то иска да ти отхапе ръката.Целта не е само пенсиите а нещо много повече.Не може да искаш невъзможни неща.На този етап е правилно да се вдигнат най-малките пенсии.Тези хора умират от студ и глад.И със сигурност на протеста ще отидат тези с високите пенсии, защото имат финансова възможност.Тези с 160 лв. ще си останат по домовете.
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2014 g,ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ОПРОСТИХА ВСИЧКИ ЗАЕМИ ДО 20 000 ЕВРО НА ВСИЧКИ С ДОХОДИ НА НИВОТО НА БЕДНОСТТА- 400 ЕВРО, ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ПРИ НАС РАБОТЕЩИТЕ НА ЗАПЛАТА 800 ЛВ СА НА НИВОТО НА БЕДНОСТТА- ПЕНСИОНЕРИТЕ АКО ОСЪДЯТ ДЪРЖАВАТА ЩЕ НАПРАВЯТ ЕДНО ДОБРО НА ВСИЧКИ - ЩЕ СЕ НАУЧИМ ДА ОТСТОЯВАМЕ ПРАВАТА СИ. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ СЪЩАТА МИЗЕРИЯ НИ ОЧАКВА ВСИЧКИ- ПАРДОН, НЯКОИ МОГАТ ДА НЕ УСПЕЯТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какви пари говорим? Това 200 лева пари ли са имайки предвид, че в момента на вземането им 40 лева вече са обратно в хазната!?
20
0
 
34
 
! Отговори
Н.А.А преди 7 години
ПАРИ ИМА - АКО ВСИЧКИ ФИРМИ РЕАЛНО ВНАСЯТ ОСИГОРОВКИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ !!! 85% ОТ ФИРМИТЕ ДАВАТ ЗАПЛАТИ ПО 1000-1500 ЛЕВА НА РАБОТНИЦИТЕ СИ , А ГИ ОСИГУРЯВАТ НА 460-700 ЛЕВА !!! ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ ,И НАП , НОЙ , ДАНЪЧНИ , НО ТАКА И СИ ОСТАВА !!! БОГАТИТЕ ЩЕ СТАВАТ ПО-БОГАТИ , А БЕДНИТЕ ПО-БЕДНИ !!! ТРЯБВА ГОЛЕМИ ГЛОБИ / ДАЖЕ ГОДИНИ НАЗАД / ЗА ТЕЗИ РАБОТОДАТЕЛИ , НО НЯМА КОЙ ДА ГО НАПРАВИ ???!!!
19
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да гласуват пак за бкп. Даже да им ги намалят по-добре...
18
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 200 лв са масовите ТЕЛК пенсии на хора, които са излъгали държавата чрез рушвети в ТЕЛК комисиите.
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е. Не е справедливо да се вдигат пенсиите само на пенсионираните търтеи. Вдигането трябва да е пропорционално за всички, но пари няма достатъчно.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалки създания....,за какво вдигане на пенсиите говорите,не е ли срамно да се говори за вдигане въобще....циници и наглеци..Що за коментар,що за измама....Пенсиите на хората ще се вдигнат,когато всичките престъпници от народното събрание бъдат осъдени за геноцит срещу народа си....За тези ,които продадоха държавата и хората ........присъди.....затвори.....конфискациии...Идва и този момент,казано е още преди 30 години... Ще бягат и се крият тези,които се мислят ,че са несменяеми....Карма
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато пенсионерите осъдят държавата, никой от тях и техните наследници няма да е жив!!!! Наследниците на техните наследници, ще получат геврек и снимка на Б.Б. от съда в Страсбург. Наследниците на наследниците на наследниците, ще заплатят геврека и снимката и пак ще гласуват за Тиквата!
14
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нахални типове!!! Държавата им казва да пукнат по скоро, те с малките си пенсии , ще я съдят. Още един непълен мандат на Московски, това ви трябва, неблагодарни и!!!
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България - ДС мафията отново изигра стадото... Измислени социологически проучвания ни заливаха преди изборите как само БСП или ГЕРБ съществуват и отново за кой ли път лапнахте въдицата и стотици хиляди гласове за тези, които биха променили нещо отидоха за горните две изчадия на мафията. честито и като ви бият мутри по магистралата следващите 4 години се сетете ,че можеше да изберете нещо ново
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсиите не са магистрали и саниране откъдето се приватизират милиони! Пенсиите са по особен вид разход от който мутретата нямат гювеч. При пенсиите само се излиза от джобовете а нищо не влиза. Затова няма пенсии за вас. Но пък има едни пенсии по 2 000 лева за едни лежачи дето си ги качвахте на власт у народното събрание. Та заради тях за вас няма увеличение ще си карате със 200 лв. пенсиики а мутретата ще ви погребът безплатно като се преселите при свети Петър! Ай честита ви слобада е демоникра
11
40
 
6
 
! Отговори
Бедни лиии преди 7 години
да им вдигнат пенсиите казват та да ги дават на телефонните измамници вместо младите да живеят и работят. Взимат пенсии и продължават да работят докато младите са безработни. И тия са им много като си избират Бойко
10
1
 
39
 
! Отговори
Сотир преди 7 години
Обичам да гледам Бойко Тиквов как говори по тв-тоМного ми се иска да вдигна пенсиите, но няма пари в бюджета, затова 4 години ще асфалтирам.Идеи от къде ще дойдат парите :1.Хотели, казина, барове, СПА и т.н., крият данъци, всички го знаем.2. Нов внос колите, престояващите по автокъщите, да се задължават да се регистрират в България, застраховки и т.н.3.Награда 100 000 лв. за всеки, хванал в корупция държавен служител .4.Развитие на туризма: повече музей, изложби, ремонтирайте старите градо
9
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България отдавна плаче за преврат и диктатура. Как да има за пенсии като ДС мафията (бсп+герб+дпс+ндсв+атака+абв) прибира всичко последните 30 години. Коментар номер 1 казва всичко.
8
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се събудят, защото гаврата с тях няма край! И ако следваме логиката на кандидат-управляващите, скоро всички пенсионери ще са по равно бедни и гладни. Нека се замислим колко безумия за милиони се плащат под възторжения поглед на партийно-нахъсани ***, които също няма да са вечно млади. Не ми пука кой ще спечели поредните избори, но ми пука колко още може да се живее с това безхаберие!
7
28
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Никой не ги е подложил старците на геноцид. Те сами се поставиха!!!! Над 2 милиона пенсионери, които можеха да качат на власт обединени патриоти и сега ГЕРБ да не са нужни.бедни били казват- всеки ден хвърлят от терасите по 10-15 хиляди лева!!!!!! Имат собствени апартаменти - децата им пращат пари от чужбина. За кой гласуваха всъщност тия??????
6
1
 
40
 
! Отговори
На първо четене преди 7 години
Разходи за телк, свързаните с тях пенсии и какви ли не помощи,близо 1,8 -2,0 милиарда лева, повечето фалшиви. Разходи за издръжка на стохилядната банда корумпета, огромна част от които смучат и от първият разход,над 2,5 милиарда лева. Разходи за развъждане на интегриращи се плащачи, като и те смучат от първият разход, над 6,0 милиарда лева. Като това са само преки,годишни разходи, без да се броят щетите нанесени от престъпното им действие, или бездействие. Разходи за образование, 0,1% от горното
5
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки гражданин да си докаже доходите и заплатите . Обявените имоти и коли на реална стойност ли се. Да не се окаже накрая ,че загубите от бедните са повече от на богатите?!? Защото бедните са 4 милиона, а милионерите 2-3 хиляди. Давайте да видим всичко наред!