Пенсионери съдят държавата, ако скочи само най-ниският доход

Третата възраст пак готви протести, иска по-високи пенсии
46
Пенсионери съдят държавата, ако скочи само най-ниският доход
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българската асоциация на пенсионерите даде заявка, че ще съди България в Страсбург, ако скочи само минималната пенсия до 200 лева през тази година.

Още по темата

Според възрастните хора по този начин правителството нарушава правото им на достоен живот.

Така че те са готови на всякакви законови действия, протести и както обясни Димитър Кисимов от асоциацията - съд.

Пенсионерите поставят три основни искания: първото - всяка година старите пенсии да се преизчисляват спрямо средния осигурителен доход за предишните една или две години. Второто искане предвижда безплатно или частично платено здравеопазване за хората над 65 години, включително и зъболечение.

"Едва ли е нужно да ви казвам, че голяма част от пенсионерите са със силно влошен зъбен статус или без зъби и при тези ниски пенсии не могат да си купят протези или ченета, за да се хранят нормално", коментира Димитър Нинов от асоциацията.

Третото основно искане е свързано с пенсиите, отпуснати до 1999 година по Закона за пенсиите.

Тогава пенсията се е изчислявала в размер на 55% от брутния доход, върху който са внасяни осигуровки, при изискване за стаж от 20 години.

С въвеждането на Кодекса за социално осигуряване размерът на пенсиите е бил двойно намален, твърдят от организацията, и настояват за решаване на проблема.

По данни на НОИ, към края на миналата година над 68% от българските пенсионери живеят с доход под линията на бедността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DiesIraeНяма втори пенсии приятелю. Вноската не ти се е увеличила. Плащаш една и съща сума, но *** в НС приеха лобистки закон и част от задължителната ти вноска отиде в ЧПД. С други думи ако се пенсионираш преди 65 г. няма да ти плащат т.н. втора пенсия. С нея ще разполагат *** от ЧПД докато не навършиш 65 г. ако не си умрял до тогава. Ако се споминеш парите ти отиват в НОЙ в общия кюп. Честито ...
43
0
 
5
 
! Отговори
Д Кънев козлодуй преди 6 години
Ще ли да съдят държавата заради ниските пенсии а другари пенсионери вие си ги избрахте за да ви крадат.Да бяхте ги осъдили на избирите сега е след дъжд качулка.Дадохте им мандат да ви крадат и да се бият в гърдите какви благини ви правят като ви крадат.
42
0
 
7
 
! Отговори
Радко преди 7 години
Пари за пенсии няма, защото управляващите 25г не разбраха, че има разлика между пенсия (работил си плащал си осигуровки) и социална помощ - за хората без стаж. За да се плаща от пенсионния фонд, а не от соц.помощи - от социалното министерство. Какъв е смисълът да учиш и работиш 40г, като разликата със пенсиите на лежачите е малка?
41
1
 
8
 
! Отговори
Защо г-н Борисов? преди 7 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат нормалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено създавате "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните пенсионни вноски, съответстващи на техните заплати ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави са хората, смешни са тия пари за хора които са работили десетилетия, а сега едва отселяват. При тая демографска картина и нас ни чака същото.*** и скапаната държава.
39
0
 
24
 
! Отговори
Предлагам преди 7 години
Като няма пари за пенсии да НЯМА пари за депутатски заплати и или да се уеднаквят със средната бг пенсия, да няма пари за нови коли - има градски транспорт да си завлечете трибуквията на работа, ако изобщо работите и без никакви облаги - евтини кифтаци и прочие софри и благинки г-да ДЕПУТАТИ!!! САМО ТАКА "СИТИТЕ" ЩЕ ПОВЯРВАТ НА ГЛАДНИТЕ, КАТО ИДЯТ НА ХАЛА ИМ!!!
38
1
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
До ЗАЩООО ДА ПЛАЩАМ?Именно!!! И аз мисля така. Тъй като накрая когато се пенсионираш така или иначе няма да взимаш според вноските си, а според това каква категория си бил. Сега и да внасяш повече - първо парите потъват някъде и не се знае колко ще взимаш накрая. Второ когато се пенсионираш най вероятно вече няма да има кой да работи за да изкара пари за твоята пенсия. Затова по добре да си отделяш сам пари и да мислиш сам за допълнителни доходи вместо да се молиш после на държавата за 100лева
37
1
 
21
 
! Отговори
ЗАЩООО ДА ПЛАЩАМ? преди 7 години
ЗАЩО ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ КАТО ВСИЧКИ, В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ЩЕ СМЕ В ОБЩИЯ КУП ЗА ПЕНСИИ??? САМО ПЛАЩАМ И ТО С ОТВРАЩЕНИЕ, ЗАЩОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, НО НА МИНИМУМА, КОЙТО СЕ ИЗИСКВА. "УМНАТА" НИ ПОЛИТИКА НЕ ТЕ КАРА ИЗОБЩО ДА СИ ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА ПЛАЩАШ ПЕНСИИ И ЗДРАВНИ.
36
1
 
24
 
! Отговори
Драган Лозанов преди 7 години
Имат ли акъл тези депотати ? Да се диференцират пенсионерите на категории. Нищо против най-ниските да станат 300 лв. хо от друг фонд. Пенсиите според вноските и нищо друго. "Пенсионери" по болест, по старост, по бедност да са към социални помощи, а не да се отчаят работещите и внесли осигорителни бноски. Останалото е комунистически акъл в действие. Предложилите по този начин раздаване на пари са с НАСЛЕДСТВЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ АКЪЛ.
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господа пенсионери нали се борите за червена система? Тя предлага равенство във всичко. Работил или не всеки трябва да взема, колкото вас пенсия. Демек това дето ви обесняваме постоянно. Комунизмът е за мързеливците , а не за трудолюбивите и умните. Сега вие вместо да ходите на почивки плащате и на неработилите пенсии :)) Да живее бай ви Тошо и наследниците му.
34
1
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Нали дадоха възможност да си прехвърляме вторите пенсии в НОИ, защо не предлагат и от НОИ да може да си махнеш първата (основна вноска), аз лично не искам да давам пари на тая държава за да изхранва пенсионирани ченгета и държавни *** който не стига, че цял живот 2 лева не са заработили ами сега и пенсии да взимат + 1 мил. ***. Искаме индивидуални поименни партиди или личен влог и това е. Ето тогава ще има пари за пенсии. Когато пари не се харчат за глупости.
33
1
 
22
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
За съжаление, заслужават си го! През 1989 къде спахте? Защо не изтрепахте всичко с червена книжка + родата им? Искате по високи пенсии - много просто. Лични партиди! Внесъл си 100 взимаш 100, внесъл си 0 взимаш 0. Стига с тези хуманни и социални помощи и незнам си какви глупости. Лични партиди (поименни) и всеки да си знае колко е внесъл и колко ще взима. Ако не иска да внася да не внася и после да не реве на държавата.
32
2
 
22
 
! Отговори
1 преди 7 години
Нищо против увеличаване, но на всички пенсии. Най-ниски са пенсиите на хора с много малко осигурителен стаж. Защо аз внасям 40 и повече години и моята пенсия ще е равна на тези, които не внасят? Ми ще си ги спестявам и ще знам, че разчитам само на себе си. Да фиксират най-ниска и да актуализират всички, но пари откъде като нищо не работи?
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То да е само борсата човек с мед да я намаже и да я остави да си работи, ами всички знайни и незнайни автосервизи?
30
0
 
35
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 години
Значи 42 години работих ,за да получавам толкова,колкото един мой наборлия -ром !!! С тая разлика,че той няма и един ден трудов стаж...
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТО НАПРАВЯТ РЕВИЗИЯ НА ЗЕЛЕНЧУКОВАТА БОРСА В СЛАТИНА И ЩЕ ИЗКАРАТ 5 МИЛИОНА НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ.
28
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СотирА социалните помощи защо забравяш? Защо никой до сега не се нае да сложи някакви ограничения върху социалните помощи и детските? Нали на всички е ясно, че се ползват от едно племе като начин за живот на гърба на обществото!
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПенсионерСитуацията напомня повишаването на минималните осигурителни прагове на професиите:за държавните чиновници следва увеличение на всички заплати по веригата - от най-ниската до най-високата, в частния сектор просто ти спират повече за осигуровки и в някой момент заплатата ти от средна става минимална.Е споредз теб справедливо ли е тоя дето не внася нищо, да получава най-много?
26
0
 
12
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Тю-ю-ф, *** а му стара! Каруцата с големите обещания и още по "големите надежди" взе че се обърна. Ама други път не се е случвало! Отново най-заслужилите трудящи се / тези в близост, на площад "Народно събрание/ посъбраха кой каквото можа..... Другите ..... те привикнаха да "духат супата"!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пенсионер