Следпразнично: Хвърляме 7000 тона храна на боклука

Едва 10% от нея може да бъде спасена и дарена
18 апр 2017 08:19,
17
Следпразнично: Хвърляме 7000 тона храна на боклука
Снимка: архив, Reuters

Ще изхвърлим 7 хиляди тона храна след Великденските празници. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци.

Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над една трета.

Едва 10% от храната, която изхвърляме може да бъде спасена, разказва bTV. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли вместо да се дари. И все пак някои успяват.

Дарената храна помага и на хората в Комплекса за социални услуги в град Роман. Тук се грижат за 60 деца и младежи. Почти всяка седмица от столицата към комплекса пътува бус с безплатни храни. Помощта значително облекчава бюджета на комплекса.

"Има някои неща, които дори децата със семейства не опитват, тъй като нямат възможности”, посочва Ивет Симеонова от комплекса.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващият път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък – а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война.

Около 43% от храната, която попада в кофата за боклук идва от домакинствата.

България не е изключение – според изчисления на Европейската комисия, с храните която се изхвърлят всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света – близо един милиард души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
баба вуна преди 7 години
Я рана не фъргамЯ фъргам пари от балкона
11
2
 
2
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Ама па сте опнали сите султанска трапеза у фейса, ако че фрълите пол'вината... Народ от селeндури...
10
3
 
2
 
! Отговори
Az преди 7 години
Лъжа и измама, това са страхотни глупости.
9
0
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Журналистите ронят крокодилски сълзи за изхвърлената храна след празниците, ама иначе преди рпазниците не спират с рекламите на най-различни ***. "Купете за празника" егати долното лицемерие , що не пуснете такава статия някой път преди Великден.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празниците ги карах в два малки града. Еми, човек, по главната фучат някакви беемвета, някакви чудеса. Навсякъде стърчат сателитни чинии, всеки вади телефон с размерите на таблет. Роднини в чужбина, пращат пари и хората масово не бачкат. За какво им е, като капят едни кинти...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колега, спирал ме е ром, да ми иска пари за храна.Викам му, добре, ето го магазина, кажи какво да ти купя.Не, не, пари ми дай!Оттогава не давам нищо на роми.Българинът не толкова е беден, колкото не знае какво да прави с това, което има и залита в крайности - или яко пръска пари взети на кредит, или живее като скот в златна клетка.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата тази работа се получава заради принципа "да не се изложим пред гостите и приятелите". Иначе никой с акъла си не би сготвил количество храна, в пъти повече, отколкото може да изяде. Крайно време е да се върнем към корените на християнския празник, които са духовни и се отнасят до изкуплението и възкресението на Спасителя.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В големите градове - сигурни. Но вървете в малките, при хората, които са си събирали и броили парите при покупката на яйцата, агнешкото, салатите и козунаците, да видим какво ще хвърлят те - нищо!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България глад няма.То след всеки уикенд се изхвърлят от хотели и ресторанти хиляди тонове храна.*** не ровят в кофите за да ядат остатъците храна а за да събират метални и хартиени предмети които предават
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Не дарявам нищо на ромите, да се научат да работят най после!.първо се научи ти да работиш, а не да разчиташ на труда на другите!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следпразнично: Хвърляме 7000 тона храна на ***..ето това са жестоките деформации на капитализма: проивеждане в пъти повече, отколкото има нужда --> стимулиране на купуване в пъти повече, отколкото може да се потребява --> разхищение и прахосничество на ресурси и пари (разхищение на пари - неуважение и прахосване на собственията си труд) --> нужда от още повече пари (работа, труд) за следващото разхищение --> искане на кредити --> самозаробване !е умни ли са офцете, питам ?!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не дарявам нищо на ромите, да се научат да работят най после!