ВАС реши: Давността за несъбрани глоби - 2 години

Съдът сложи край на противоречива съдебна практика
19 апр 2017 07:40, Александър Попов
14
ВАС реши: Давността за несъбрани глоби - 2 години
Снимка: Булфото, архив

Върховният административен съд направи крачка за решението на една противоречива съдебна практика. Давността за глоба, наложена като административното наказание е 2, а не 5 години, обяви с тълкувателно решение ВАС.

С него ще се прави опит да се сложи край на противоречивата съдебна практика, по която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е по Закона за административните нарушения и наказания, а други прилагаха 5-годишна давност по Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Спорът произтича от обстоятелството, че глобата, освен административно наказание, е и публично вземане. Такива са и останалите изброени в ДОПК вземания - данъците, осигурителните вноски, митата и др.

Според съда има разлика между глобата и останалите публични вземания. И тя е, че е административно наказание и този фактор е в основата на сравнително по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание.

"Фактът, че глобата е публично вземане, не означава, че изпълнителската давност за нея следва да е еднаква с тази за останалите публични вземания", пише в мотивите, цитирани от "Сега".

Според върховните съдии би било административен произвол, ако се приеме, че срокът за изпълнение на административното наказание глоба е 5 години, след като веднъж е започнало изпълнението.

"Ако това въздействие не бъде осъществено в относително кратки срокове за леките нарушения, които се наказват с глоба, постигането на заложените в закона цели става по-трудно или невъзможно, което обезсмисля и административно-наказателната репресия", пише в тълкувателното решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: васглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е истинско безобразие. Толкова е лесно да се събират глобите, но няма желание за това, защото новоизпечените бизнесмени и техните отрочета ще трябва да плащат. А те точка изваждане не познават.
9
2
 
6
 
! Отговори
, преди 6 години
Браво! Така трябва. А не - глоби ли те, не ти съобщили 3 години, че си минал някъде грешно с колата ... ами то няма никакъв смисъл за превенция на бъдещо нарушение. Междувременно може да ти се натрупат от същото място еднотипни нарушения и глоби ...
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е решение на ВАС, глуупаци, не на Държавата.Продажните съдии убиват Държавата...
7
1
 
7
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
То и досега глупаците си плащаха.А добрият бизнесмен ще изчака, ще подаде опровержение и пак няма да плати.Тъй че, простаците да плащат.Ще го преместя в другия джоб, че било 2 г.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това решение повечето адвокати ще почнат да съветват хората да не си плащат глобите
5
1
 
9
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 6 години
Философстването не е дори за едри шарани- то е за ВАС !? Ако съответните служители си размърдат задните части по енергично / не като играят туист// и времето за изпълнението на наказанията по нарушения на ЗДП се съкрати до 3 /три/ месеца, н.в. господин Шофьорът ще се замисли,как да си кара каруцата ! После да следват лихви, ако щете на лихвите лихви - но всичко в ударно съкратени срокове! Демокрация не означава РАЗПУСНАТОСТ ! За да почувства нарушителят ръката на закона и силата на Държавата !
4
3
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
ха честито - пълна анархия от сега нататък!хубав ден
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега хептен няма да има полза от ушевите. Направо разтуряй.
2
2
 
1
 
! Отговори
Vazov patron преди 6 години
Kupuvai bulgarskoto! Za ukrasa!
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата на беззаконието! Скоро да премахнатни наказанията за убийство, така и така само условни присъди издаваме..