Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват

Здравната система се крепи на кадри на пенсионна възраст
52
Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват
Снимка: Булфото, архив

Българските медицински сестри продължават да напускат страната. Непроменена остава и тенденцията за недостиг от акушерки.

За първото тримесечие на тази година са постъпили 180 заявления на медицински сестри за издаване на удостоверение за работа в чужбина, съобщи Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред БНР.

"На Запад заминават не само младите колеги, но и по-възрастни, които са отчаяни от ниските заплати, от неадекватното отношение към нашия труд, така че не мога да кажа никаква положителна тенденция в тази насока", коментира тя.

Професията на акушерката трайно се обезличава, а лекарите и акушер-гинеколозите поемат цялата бременност на майките. Причините за това са в здравните реформи, каза Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки 

"За тази година са приети 285 бройки за акушерство. Тези 285 бройки за цялата страна, в никакъв случай няма да стигнат по една проста причина, че половината от тях няма да започнат работа въобще по специалността си", обясни тя.

Според д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Националната асоциация на общинските болници, недостигът на медицински специалисти е сред най-сериозните за българското здравеопазване.

Той отбеляза, че здравната система се крепи на кадри, които вече са навършили пенсионна възраст.

"Нещата са не на базовия минимум, а са далеч под прага на базовия минимум и имаме шансът и късметът, че все още медицински специалисти с бакалавърско образование, които отдавна са достигнали пенсионна възраст и даже са я надвишили и е трябвало да излязат от здравната система, все още те стоят", призна Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
8
 
! Отговори
ципрас преди 7 години
Николова. ГЕРБ фенка си. Знаем те
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чичкото с мустака 9Ние сме космически народ с космическо минало и вселенско настояще! Ще си клонираме доктори и мед сестри и така ще бъдем пак първи! Няма да губим кораж я!
7
12
 
18
 
! Отговори
тъй тъй преди 7 години
Причината е в алчността на лекарите, които искат всички пари за себе си, а за сестрите и акушерките нищо. И друго, крайно време е образованието да стане платено, но не от държавата. Който иска да учи да плаща и тогава нека заминава за чужбина. За какво се приемат тези акушерки като се знае че ще работят в чужбина. Нека да учат в страните където емигрират. Да ги видим тогава.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Криворазбраната Им демокрация до това води. Не само този в сектор е така. Причината е една, доходите на хората са под прага на бедност. В държави като България този вид квалифициран персонал няма никакво развитие, хората са принудени да напуснат държавата за да живеят нормално. Но никой не го е грижа за обикновения данакоплатец, важни са финансовите Им интереси.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе те може да изчезват ама тиквите нали са тук! Те това е по важното а не че след няколко години като умрът бабите и старците няма да има кой да ви лекува. А и защо да ви лекуват вие ще сте пенсионери а това ще утежнява бюджета на горанов. Откъде ще ви намира мангизи за пенсии като няма да има кой да бачка. Освен да започне да си печати като краварите хартиики за задни цели.
4
2
 
14
 
! Отговори
emma преди 7 години
До АнонименNe si prav (prava).Rabotq v UK kato med.sestra i zaplatata mi ne e po razlichna ot tazi na mestnite sestri. Podpisvash dogovor sas ustanovena po darjavnite standarti zaplata, koqto se povishava vsqka godina dokato dostignesh tavana. Edinstveno zaplatite v London sa po visoki, zashtoto tova e stolica i jivota tam e mnogo po skap.
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-зле ще стане. До 15 години само депотатите и индийците ще останат на тази територия.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aaa..verno li...e,shto??Ko si hubavo v BG,skupo mlyako,limoni,greipruti,brashno,olio,riba,zahar voda,sokove po skupo ot zapad.Kakvo sha prayat na toz zapada,eftinu tam,golemi zaplati auu ujas..kude sha hodyat tez sestri niznam..she se vurnat s pari..malee..ne e istina kolko nepriatno,stoite ko shi praiti tuka
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е. България е депо за евтини работници, медицинска сеста е много отговорна и тежка професия, местните ако я работят ще искат много високи заплати и това ще влоши състоянието на болниците на Запад и стандарта на живот на хората там. Но за щастие има мизерстващи страни като членката на ЕС България и обучени медицински сестри с радост отиват на запад да работят за смешно заплащане (но все пак значително по-високо от България) и да плащат пенсионни вноски за пенсионерите на запад.