ОмбудсМая и синдикати на война срещу модерното робство

Манолова не веднъж гасила пожари между работодатели и служители
78
ОмбудсМая и синдикати на война срещу модерното робство
Снимка: архив, Bulphoto

Омбудсманът Мая Манолова и лидерът на КНСБ Пламен Димитров още в първия редовен работен ден на депутатите внесоха законови промени, с които да се сложи край на практиката на работодатели да не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд.

Още по темата
Ако парламентът одобри предложенията им и те станат факт, щяло да се приключи с експлоатацията на труда и модерното робство в 21 век.

Манолова обясни, че има поне 20 сигнала, на които лично се е отзовала заради проблеми с неспазени ангажименти от страна на собственици на фирми. Наложило й се да "гаси пожари", като драмите били свързани с експлоатация на работници от шивашката индустрия до минната.

"Това са случаи на експлоатация, на "модерно робство", работникът работи безплатно, не му се плаща, а семейството и децата му гладуват", заяви тя.

Омбусдманът призна, че често се оказвало, че и тя е безсилна, защото собствениците на фирми ги продават на безработни и така избягват последиците от това, че са били некоректни спрямо наемниците си.

Заради това тя и КНСБ искат промени в седем закона.

С тях трябва да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници, да се даде възможност на служителите да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност.
 
Според Манолова трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки.

Тя настоява и да се разширят контролните правомощия на Инспекцията по труда.

Омбудсманът се зарече, че още утре ще внесе жалба в Конституционния съд срещу член от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения.

Според нея за положения труд се дължи пълно възнаграждение, а не само малко повече от половината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствената ЕС държава сме в която няма закон за фалит на частни лица. Има и десетки хиляди банкови роби. Ама срещу банките Майчето няма да рита, защото ще я изчезнат още на следващия ден
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Птеродактила навярно е преживял дълбок катарзис и е прогледнал за ситуацията в България. Между тругото три пъти ходи в Дупница да гаси пожара на шивачките, но накрая париците им изгоряха!
46
0
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
*** не така това са все "честни" частници и инвеститори нали такава е мантрата и между другото развяват си байрака както си искат понеже дупетатите са създали удобни закони. Как да не си помисли някой ,че тези които вчера се клеха да служат на народа не са в заверата с грабежа над хората.
45
2
 
8
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Аз пък ще протестирам срещу неграмотниците, които не могат да напишат "безобразиЯта". Това си е абсолютно безобразно!
44
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами Мая Манолова да отвори фабрика и да назначи 1000 работници и да покаже как става като е такъв враг на "модерното робство". И да я видим какво и кога ще плаща.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми докати едни се хвалят кои къде командва парада и се делят на едрни и дребни външни и вътрешни така щее стои пие кафе по никое време бил се борил бил лидер какав е кои знае тия лидерчета имат едно място и държавата си знае а защо е допуснато питаите оня строи те знаят щом плащам данъци и сметки за мен лидери и простотии не ме интересуват накрая на месеца сме равни
42
1
 
5
 
! Отговори
Към Надя Николова преди 7 години
Какви чорбаджии се въртят пък в твоята главица бре Наде?
41
0
 
4
 
! Отговори
Пазарджик лия преди 7 години
Роботодатели, не работодатели.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво си мисли таз сеянка кюстендилска че ще промени законите на мутрите ли? Как се променят мутренски закони с мирни средсва ли? Ако обичате моля ви се дайте заплатите на хората? Мутра от такива неща неразбира. Мутрите са завладели цялата територия. Законите те си ги правиха за техни облаги. Я нашата сеянка кюстендилска да се порови малко в мозъка си и да се сети кои ги правиха тези закони. Не бяха ли в тройната коалиция в която участваше и нейната партия? Защо се прави на евана а и нас?
39
0
 
10
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Оффф като знам синдикатите колко са загрижени за работниците, да кинеш от тях!
38
3
 
5
 
! Отговори
ала бала преди 7 години
пази боже тия да ни защитават! то за тва сме на тоя хал!
37
3
 
17
 
! Отговори
jarajara преди 7 години
КОГАТО ГОСПОЖАТА БЕШЕ ДЕПУТАТ НЕ СЕ СЕЩАШЕ, ЧЕ ПРЕВЪРНАХА ХОРАТА В РОБИ. ОСВОБОДИХА ДО МАКСИМУМ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, А СЕГА ХОДИ И ГОНИ МИХАЛЯ. ТОЛКОВА СА КОМПРОМЕНТИРАНИ ВСИЧКИ.
36
0
 
11
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Браво на Мая стига с тези дупки в законите, нямаш право да си продаваш фирмата докато не си платил заплатите.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдебната система съди според паричния си интерес и който плаща повече печели делото.
34
3
 
11
 
! Отговори
До Камелия Цветанова преди 7 години
Госпожо автор спрете се с тая глупост ОмбудсМая. На Вас няма да ви е хубаво да ви наричат " Гюрлюка" " Каца" и тям производни на цветното Ви име.
33
3
 
5
 
! Отговори
Стоичков преди 7 години
До 29Пич,спортистите не са роби, а страна по трудов или друг договор. Предлагат си труда, името, имиджа, рекламират срещу пари, блага. Роб-а не е имал права, бил е животно, вещ. Господаря му може дори да го убие, пребие или продаде, както реши...
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Крюгер Вземи научи граматика и правопис, преди да философстваш и да оправяш света.Имаш само едно изречение без грешки.
31
0
 
11
 
! Отговори
Огнян преди 7 години
Мая Манолова от гадна дупутатка бесепарка стана готина омбуцманка.
30
0
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Да се забрани със закон прехвърлянето на всякакви имоти, фирми и активи на лица с неудостоверено благонадеждно материално състояние. Нотариусите ипр. удостоверяващи лица да бъдат подсъдни за невярна информация.
29
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продаването на спортисти е съвременна форма на робство - може да получават много пари, но ги продават като роби, като стока от клубовете им. Мая Манолова ще се бори ли срещу тази форма на робство!