Българските служби и обществото не са готови за терора

Росен Петров: Атаката в Париж не отговаря на почерка на ИД
21 апр 2017 10:37, Анисия Иванова
33
Българските служби и обществото не са готови за терора
Снимка: Bulgaria On Air

Профилът на атаката в Париж не отговаря на почерка на "Ислямска държава". По-важното е, че живеем в Третата световна война - свикнахме с нея и живеем в нея. Това е война, която няма да се спечели с тонажа на бомбите. На това мнение е журналистът и бивш депутат Росен Петров, който коментира в "България сутрин" снощната атака в центъра на френската столица.

Той е категоричен, че службите за сигурност не могат да контролират как един човек от гето в Париж се радикализира и решава да извърши терористичен акт. Според Росен Петров страхът е новият господар на света.

На въпрос дали България е готова за подобни атаки, журналистът отговори: Нито нашите служби са подготвени, нито обществото ни. Тези служби бяха разбити в годините на прехода.

Росен Петров е на мнение, че ако Марин льо Пен спечели президентските избори във Франция това ще означава край на ЕС.

Журналистът Валери Тодоров отбеляза, че щом "Ислямска държава" е поела отговорност за атаката, това изключва версията за атака на вълк единак.

"ЕС няма чисто пазарни конкуренти, но в идеологически план той има врагове и е възможно в лицето на ИД да се появи такъв враг. Инцидентът в Париж индикира основния проблем - радикализирането на граждани на ЕС", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

"Действително сме в състояние на обявена война, защото "Ислямска държава" обяви война на останалия свят", подчерта Валери Тодоров и добави, че са нужни нови органи за сигурност или трябва да се реорганизират сегашните.

"Ислямска държава ще бъде победана, но къде ще отидат тези хора, които са убивали и имат психологията на убийци", попита журналистът.

Експертът по национална сигурност Валентин Радев сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че атаката в Париж най-вероятно има връзка с предстоящите избори във Франция.

"Това не е бомбен атентат и няма много жертви - нещото, към което се стремят терористите. В случая виждаме стрелба по полицаи. Атентат е, така го определяме. Искат да сплашат някого", коментира той.

Валентин Радев е на мнение, че България не е застрахована от такива атаки, но за Европа това със сигурност ще се случва. "Пропуски има във всички служби, и в най-големите", подчерта той.
 


33
Още от
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
intelligence info преди 9 месеца
"Тези служби бяха разбити в годините на прехода." Защо? "Наши хора" на заплата 1000 + лева има назначени премного. Те са на длъжности, които не носят голяма отговорност и не се изисква над средното ниво интелигентност. Но няма хора за "бушони". Хем да добиват тайни, да са intelligence (на английскидве значения, второто от които е разузнаване), а и да бъдат употребени за лични и партийни интереси. Тази професия не е така привлекателна в условията на свободна конкуренция, който е intelligence, си знае цената и осъзнава, че може да работи без да си усложнява живота.
24
1
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 месеца
Този докато беше депутат ни се чу, ни се видя; сега се разприказва, кaтo се сети, че само това го може...изрева по ТВ, както си е свикнал.
Само че вече не е в "talk show"-то на Славито, пък и Дългия съвсем изперка...
Сега Йончевата е с микрофона - този кой го пита?
23
4
 
1
 
! Отговори
Kaka Mara преди 9 месеца
КОГАТО НА 46 ГОДИНИ ИМАТЕ АКЪЛА И ФИГУРАТА НА РОСЕН МИ СЕ ОБАДЕТЕ. ПРЕДИ ТРИ ДНИ ГО ВИДЯХ НА ЖИВО ВЪВ ФИТНЕСА НА КЛУБ НЕО В ЛЮЛИН.РОСКА ДАЙ ЕДНО ИНТЕРВЮ ПО ПОТНИК - КАЗВАМ ТИ ШЕ ВГОРЧИШ ЖИВОТА НА КОМПЛЕКСАРИТЕ.......
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Тези служби бяха разбити в годините на прехода."...Защо бе,Росенчо?Нали сме демокрация-за която се борихте!Нали имате и свобода на словото и печата? Вече 28 год не спирате свободно да пишете и приказвате.Ами направете "нещо",мръднете малко със задниците или с предниците си ,с главите или с краката си!То само с мърдане на езика дори в кревата работата не става!Вземете се в ръце,уж сте млади хора,ако друго не можете,направете "нещо" поне на жените си-че ние вече остаряхме,а останахме 5 млн!
21
4
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 9 месеца
Пишете си на воля, Росен Петров е умен и талантлив човек, с добър изказ,за разлика от много от сегашните водещи. И шоуто беше едно от най- интелигентните и забавни по нашите телевизии, ние просто сме си завистливо племе и завиждаме на всичко, което се откроява, а Росен откроява от поне 15 години. У нас няма нито чисто черни или чисто бели личности, но има много сиви...блато, посредственост....а Росен никога не е бил посредствен!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Росен в прав текст казва това, което никой политик не иска да признае.Няколко пъти съм писал за това. Ще кажа нещо еретично. Навремето школата на МВР даваше образование като академия, днес се води академия, но нивото й е като на школа. Твърдя,че изобщо като общество и служби не сме готови да предотвратим и разкрием терористичен акт.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мерзка твар...
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
скоро не бяхме чували нищо за Безносестия и направо сега се чувстваме успокоени
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак ли е "журналист" Росен Петров. Само го бутат този, не ми е ясно защо.
16
1
 
4
 
! Отговори
КАНДИДАТ ТОЛЕРИСТ преди 9 месеца
"Ислямска държава" е поела отговорност за атаката..."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------OK, НЕКА РАЗСЪЖДАВАМЕ ЛОГИЧНО! ЩОМ УБИЕЦА-ДЖИХАДИСТ Е СВЪРЗАН С ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, ЗНАЕМ СЪС СИГУРНОСТ ЕДНО - НЕ Е МЮСЮЛМАНИН (ТЪЙ КАТО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА "НЯМА НИЩО ОБЩО С ...ИСЛЯМА", НАЛИ ТАКА ГОСПОДА ТОЛЕРИСТИ???), АМИ ЯВНО Е ИЛИ ХРИСТИЯНИН, ИЛИ ЕВРЕИН, ИЛИ БУДИСТ, НАЛИ ТАКА, ПРАВИЛНО ЛИ РАЗСЪЖДАВАМ ЗА МОМЕНТА?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като не са готови да върнат заплаите който са взели - бах ти *** и млади пенционери на 40 годин!
14
1
 
9
 
! Отговори
Август Вагнер преди 9 месеца
Познавам го тоя - много е прозд !
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво може да се очаква от човек като Росен Петров? Завършил училището в Симеоново и възхищаваш се на националния предател генерал Радко Димитриев, зарязал българската войска в битката срещу Русия и преминал да се бие на страната на руския враг през 1СВ. Та дотолкова се възхищаваше на националния предател, че проля и сълзи показвайки личното му оръжие по телевизията.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НА БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ ИМ ДАЙ ДА СИ ВЪРТЯТ ЧАСТНИЯ ЛЕГАЛЕН И НЕЛЕГАЛЕН БИЗНЕС..ДА СИ ДРАПАТ МАКАРИТЕ СРЕЩУ ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ..ДА ТОРМОЗЯТ НАРОДА..ДА ПРАВЯТ ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И ТОВА КОЕТО ИМ Е РАБОТАТА
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя как го направи тоя номер? Беше сатирик - сценарист в шоуто на Слави. Работата му беше да измисля майтапи. Сега го наричат "бивш журналист" и се изживява като експерт по сигурността! Някаква експертиза да е придобил междувременно? Образование? Квалификация? Или поне да е прочел сто-двеста книги? За последното не се издават документи, но като му гледам постоянните ангажименти, технологично е невъзможно да е имал време за това.
10
0
 
14
 
! Отговори
Руснака преди 9 месеца
Бла Бла Бла ... най-лесния начин за контрол над хората е, поставянето им под постоянен страх.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При такива милиционерски офицери като Росен Петров какно друго може да се очаква?!
8
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
бьлгарите са подготвени за ядене пиене и чалга и като стане нещо гледат като
телета пример водата с уран в хасково пьлна тишина а последствията ще ги
усетим в лекарските кабинети
7
0
 
10
 
! Отговори
кръчмарин преди 9 месеца
Този бута общи лафове ,,Бля, бля"....
6
3
 
7
 
! Отговори
третата преди 9 месеца
Световна война вече се води на всички континенти освен Австралия. Двете най-големи религии и раси са се в вкопчили в смъртна хватка. Няма битки между армии, а между отделните организирани ядра.