Българските служби и обществото не са готови за терора

Росен Петров: Атаката в Париж не отговаря на почерка на ИД
21 апр 2017 10:37, Анисия Иванова
33
Българските служби и обществото не са готови за терора
Снимка: Bulgaria On Air

Профилът на атаката в Париж не отговаря на почерка на "Ислямска държава". По-важното е, че живеем в Третата световна война - свикнахме с нея и живеем в нея. Това е война, която няма да се спечели с тонажа на бомбите. На това мнение е журналистът и бивш депутат Росен Петров, който коментира в "България сутрин" снощната атака в центъра на френската столица.

Той е категоричен, че службите за сигурност не могат да контролират как един човек от гето в Париж се радикализира и решава да извърши терористичен акт. Според Росен Петров страхът е новият господар на света.

На въпрос дали България е готова за подобни атаки, журналистът отговори: Нито нашите служби са подготвени, нито обществото ни. Тези служби бяха разбити в годините на прехода.

Росен Петров е на мнение, че ако Марин льо Пен спечели президентските избори във Франция това ще означава край на ЕС.

Журналистът Валери Тодоров отбеляза, че щом "Ислямска държава" е поела отговорност за атаката, това изключва версията за атака на вълк единак.

"ЕС няма чисто пазарни конкуренти, но в идеологически план той има врагове и е възможно в лицето на ИД да се появи такъв враг. Инцидентът в Париж индикира основния проблем - радикализирането на граждани на ЕС", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

"Действително сме в състояние на обявена война, защото "Ислямска държава" обяви война на останалия свят", подчерта Валери Тодоров и добави, че са нужни нови органи за сигурност или трябва да се реорганизират сегашните.

"Ислямска държава ще бъде победана, но къде ще отидат тези хора, които са убивали и имат психологията на убийци", попита журналистът.

Експертът по национална сигурност Валентин Радев сподели пред репортер на Bulgaria ON AIR, че атаката в Париж най-вероятно има връзка с предстоящите избори във Франция.

"Това не е бомбен атентат и няма много жертви - нещото, към което се стремят терористите. В случая виждаме стрелба по полицаи. Атентат е, така го определяме. Искат да сплашат някого", коментира той.

Валентин Радев е на мнение, че България не е застрахована от такива атаки, но за Европа това със сигурност ще се случва. "Пропуски има във всички служби, и в най-големите", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
14
 
! Отговори
Знае се, преди 6 години
че никоя служба на нито една държава не може да предотврати атентат,когато се извършва от човек готов да загине в него!От фанатик спасение няма!Единственият начин е да не се допускат до Европа,но за съжаление това вече никой няма воля да направи!
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И този *** започна да разбира от терор. Какъв ли не беше. Добре, че изпадна от НС.
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Росен Петров страхът е новият господар на света.Другарю Петров, българите са много натренирани да живеят в страх, руснаците ни тренираха цели 45 години за това. Така че българите със сигурност ще оцелеят при новият господар и дори с радост ще му прислужват както правеха със Сесесерето.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос - кога да го чакаме терора? За кога е планиран?