Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите

Там настанявали тежко болните, взимали им домовете
Обновена: 21 апр 2017 13:05 | 21 апр 2017 13:00,
112
Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите
Снимка: България Днес

В привидно нормална къща в Банкя се намира още един "Хоспис на ужасите", в който уж старите хора трябва да доживеят достойно края на дните си, а всъщност се намират в малък ужас.

Възрастните хора са най-често изоставени от своите близки. Те изпадат в безизходица и са принудени да припишат имотите си в замяна на няколко години в малък хоспис в Банкя, намиращ се в частен имот.

Още по темата

Но уви, в хосписа не намират грижите, които очакват. Вместо мило отношение и дори минимални грижи, те живеят в мизерия.

От печелившата ниша се възползва същата жена, която стои и зад хосписа в Елин Пелин - Йорданка Неферова.

За хосписът в Елин Пелин вече стана ясно, че възрастни хора са упоявани и принуждавани да подписват пълномощни, с които техни имоти са прехвърляни на неизвестни лица.

26 души живеят там, а за тях се грижат няколко санитарки. На 14 април двама души бяха арестувани заради предполагаема схема за измама на възрастните хора, за които прокуратурата твърди, че са били упоявани и връзвани. Сред заподозрените е и именно д-р Йорданка Неферова, която обаче е в болница заради инсулт.

За разлика от хосписа в Елин Пелин, в Банкя се приемали хората в най-тежко състояние, на които не им остава много живот. За "грижите" в хосписа се плаща 900 лева на месец, но почти никой от прибегналите до услугите не може да си го позволи. Именно затова хората се принуждават да припишат имотите си.

А как се озовават хората там?

Един от старците, настанени в хосписа, преди време е счупил таза си. Оперирали го, сложили пирони и го изписали. Но близките му или са далеч, или отдавна нямат връзка с него, затова негова съседка потърсила вариант за дядо Краси.

"Купих един пенсионерски вестник, там е пълно с обяви за такива домове", споделя Росица пред "България Днес". Обадила се на телефона и от хосписа веднага се отзовали - дошли на другия ден, събрали багажа на човека и го отвели в Банкя.

Няколко месеца между възрастният човек и хосписа нямало договорки. Щом състоянието му се закрепило обаче веднага довели нотариус и той прехвърлил имота, споделя близък на възрастния човек.

След като състоянието му се закрепило го отвели в Елин Пелин, където уж условията са по-добри.

Хората обаче се питат няма ли контрол за тези заведения и кой следи дейността им. Задават си и въпроси след като дейността на въпросните два хосписа е разкрита дали те няма да бъдат закрити, а хората да останат на улицата.

Междувременно собственичката е все още в болница. Според разследващите инсултът на Неферова е симулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
По всяка твоя логика,мисълут и начинът ти на мислене не ти се отдава не се труди да си правиш на грамотен и т.н
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така запитай се защо хората инвестират в Ю.Корея , а не в северна?А защо не инвестират в Швейцария, Люксембург, Германия, Франция? Защо никой инвеститор не отвори завод в Германия, ами все в Румъния, Чехословакия, Филипините, Китай, Малайзия, даже ги закриват в Германия и изнасят в Азия. Толква ли е зле Германия, и тя като Северна Корея, а?
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Северна Корея не само че не инвестират, ами са им наложили зверски санкции и икономическа блокада и въпреки това произвеждат балистични ракети, ядрени централи, космически спътници. А членката на ЕС и НАТО България дори домати не може да произвежда ами внася то македония и Турция и е първа в света по смъртност на населението.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финландия минландия, ама Финладния е в центъра на Европа а България е периферията. Господарите винаги ще са богати и ще живеят в къщата, слугите винаги ще са бедни и ще живеят в периферията, в задния двор, а дървените философи да си фолософстват за Финландия.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koi kontrolira hospisi v sofia star4eski domove kak moje v hospis leonardo davin4i v sofia da vsimat 1800 lv i pamparsi ofelno se plaschtat. Nenormalni zeni. Ka4estvo ne maika mi sled 10 dena po4ina pri. Sdravo sarze. Tesi domove sa ubiizi koi gi kontrolira tesi pristapnizi bogataschi stavat
55
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Членката на ЕС България винаги ще си остане мизерна държава и така трябва да бъде. Вече е достигнат лимита и ако дохоодите и стандарта се вдигне само с 1 евро и западните "инвеститори" които произвеждат *** в цехове по селата или използват евтин кфалифициран труд ще се изнесат и безработицата ще скочи над 70%. Така че свиквайте и стягайте коланите.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти се запитай защо в България инвестират само в балетни зали по селата и магисрали, а не в електроника, технологии и развитие на собствено производство.
53
1
 
2
 
! Отговори
probi преди 6 години
Моля, извинете за неволните грешки в коментара ми"!Благодаря!
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В хосписа няма живот по-дълъг от 6 месеца...
51
0
 
18
 
! Отговори
probi преди 6 години
По това как една държаватретира възрастните хора и децата, най- напред си личи що за държава е това.Държавници отдавна няма. Има т.н. Политици, които се интересуват единствено от себе си, работят за себ си и, съответно, се наслаждават на един добре уреден живот: те и близките им. И не искам никой да се опитва да ми " обяснява " как това не е така.Защото, ако има държавници , а не това, с което отново ще се напълни парламента, няма да има " къщи на ужасите " и много други ужасни неща в България
50
10
 
13
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Май ти не си бил роден преди 1989 г. или си бил партиен секретар и по инерция лъжеш и досега!Кой бяга от хубавото, бе?!Народът се произнесе: "Където мине социализъм, трева не никне!"За теб и за още една шепа други може и да е било много хубаво.Дори не мисля да споря с теб, няма смисъл да се спори с радиото.
49
0
 
13
 
! Отговори
някой преди 6 години
До Анонимен 59Тук не става въпрос за пари!Става въпрос за "грижите" - не може да живее човек в стая без прозорец и то на втория етаж, до който водят стръмни стълби дори без перила.Престъпление е възрастните хора там да бъдат упоявани и за да не им станат рани, ги мажат със спирт и поръсват с талк.Жените бяха като бледи сенки, не можеха да ги събудят, а така много им се искаше да похвалят дома.Нямате си на идея какъв ужас е там.И няма контрол, няма проверки!А собственичката е лекарка!
48
0
 
12
 
! Отговори
Ал. преди 6 години
Журналисти, просто не сте "в час"!Такива нахални домове в Банкя има толкова, колкото не можете да си представите!Не, никой не ги контролира, защото, за да имаш такава частна "фабрика" за пари, си се изръсил яко нагоре, по веригата, та до депутатите.Това е социална държава!Такси в хосписи и домове за възрастни и болни! Вижте обявите, звънете на телефоните им и вижте за какво става дума.Настаняваш болния, нямаш друг изход и започва тормоза за пари и имоти - собственикът е незнайно кой - ГОРЕ, ТАМ!
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Неферова е такава хитра лисица, не е получила никакъв инсулт, заслужава да лежи до края на живота си в затвора, за далаверите който прави с хората, а относно "хосписа" в Банкя в по голяма мизерия през живота си не бях влизал
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До някойАз имам приятел склададжия, ако знаеш какви далавери само стават по складовете...
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дрън дрън дрънМай тогава не си бил роден, и не можеш да си представиш, че безработица и гладни нямаше! Дори *** работеха в предприятията в града ни, бяха си интегрирани, а децата им-на училище! И не ми пиши за данъци, че просто хората не ги усещаха. Вярно, по Нова година хапвахме банани, но без тях може да се преживее, нали, а пък "малките апартаментчета" бяха построени на доскоро голи поляни за хора, дошли от селата с по един куфар багаж! Сега колко работници могат да си купят жилище
44
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До някойНормално е при капитализма, лекарят е бизмесмен който предлага на пазара здравна услуга и се стреми да реализира печалба. Ако искаш качествена здравна услуга за себе си или за близък продаваш си колата или жилището, плащаш на лекаря и получаваш перфектно отношение от тях, но никй не задължавата на сила да плащаш, който няма пари и няма кола и жилище за продаване може да се лекува с билков чай.
43
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 6 години
За това трябва да откраднеш колкото може от тая прогнила държава и да не стигаш до там.Баща ми има проблеми със здравето, измъчи се човека от държавни болници и ми писна, за това го заведох в Токуда, макар да е осигурен платих пари колкото една нова кола (щото за да вземеш направления за там има да чакаш като дават по 1 или 2 на месец личните лекари) и отношението беше перфектно, закрепиха го и всичко е точно. А тия пари аз ги откраднах от тая мизерна държава щото не плащам ддс и данъци, е така
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2021 спират пенсиите. За да има пенсии трябва на един песнионер поне няколко работещи да внасят във фонда да му се формира пенсията, катко е на запад 4 милиона българи мият улиците и от заплатите им се отчисляват около 20% за да се издържат около 1 милион западни пенсионери. А в България пенсионерите са повече от работещите, плащат се със заеми, но 2021 спират европари и заеми, който взимал - взимал, толкова беше. Тогава пенсионерите ще трябва да си плащат да ги "упоят" в някой хоспис като тоя.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Драскач 53Тъй, тъй е! Щом народа не бие го бият!