Придобивките и привилегиите на властимащите в НРБ

Спомени на върховен бодигард на "народната власт"
24 апр 2017 16:36, Елка Василева
273
Придобивките и привилегиите на властимащите в НРБ
Снимка: архив, Reuters

Георги Милушев е последният шеф на охраната на Тодор Живков и обкръжението му. И до днес той пази непубликувани документи за моралния разпад на висшата номенклатура на комунистическия режим - Дойче веле публикува част от спомените му.

"Всеки месец лично представях на Тодор Живков фактурите за разходите на неговата внучка Евгения Живкова, които тя правеше в специалните магазини за номенклатурата. Големите суми, записани в тях, не правеха впечатление на Живков. Той никога не се е учудвал и не ме е питал как и защо едно съвсем младо момиче си позволява такива невъобразими за обикновените хора в НРБ разходи", разказва о.р. генерал Георги Милушев.

В периода 1986-1989 г. той ръководи многохилядния колектив на УБО при ДС, което е охранявало и обслужвало всестранно кастата на "правоимащите". И до днес 79-годишният Милушев помни в детайли ежедневието от годините, в които е бил първи бодигард на "народната власт". От сутрин до вечер налице е бил непрестанен поток от посещения и обаждания на "упоритите и напористи правоимащи" и "неправоимащи" апаратчици, както казва той.

До последния му работен ден на 14-ти ноември 1989 година всички те жадували за все нови и нови придобивки и осребряване на полагащите им се, според правилата и извън правилата на ЦК на БКП, привилегии.

Кой не обича "екстрите" на капитализма!

Ярък пример за наглостта на богопомазаните в НРБ, който Милушев никога няма да забрави, е култовото писмо на "бойния другар" на Живков от отряда "Чавдар" и бивш военен аташе в Москва о.р. генерал-майор Борис Тошков. В навечерието на 10 ноември пенсионираният партизанин, който днес е на 97 години, поискал лично от Живков народната власт да му внесе без мито чисто нов Мерцедес дизел. Активният борец бил готов да си купи необходимите за целта долари и даже определил курса, по който да го направи - 65 стотинки за долар.

Тошков обаче съвсем не е бил единственият любител на "екстрите" на капитализма. А вдъхновението за това произтича от безобразията, вършени от членовете на семейството на самия Живков.

Георги Милушев си спомня за душевните терзания на диктатора след визита в Западна Германия, по време на която той е бил придружаван от внучката Евгения. При посещението им в заводите на "Фолксваген" Живков се сдобива със скъп джип, а Евгения - със спортна кола.

Всъщност Живков първоначално се противопоставя на желанието на внучката си да получи лъскавия автомобил с мотива, че по протокол той не ѝ се полага. След многократни натяквания на "детето" обаче диктаторът се съгласява то да получи скъпата "играчка", но срещу заплащане (по нереалния валутен курс на БНБ за "правоимащи" – б.а.). "Отидох при Живков, а той отвори касата и извади парите за колата на Евгения без забележки", свидетелства Милушев.

Пак по изрично указание на Живков и с пари от бездънната му каса е закупено и лъскаво западно возило и за внучето Тошко. Скъпи западногермански коли огряват и сина му Владимир и зетя Иван Славков.

В своите мемоари Славков пише и за друга своя транспортна придобивка от "народната власт": тъй като често лети със струващите по 10-15 хиляди долара полети със свръхзвуковия "Конкорд", бившият шеф на БНТ и на БОК се сдобива с почетен сертификат, определящ го като първия българин, ползвал популярната някога сред милионери и аристократи услуга.

Живот в "каретата на властта"

"Как можеш да живееш в "Люлин"?!", попитал Живков току-що назначения през октомври 1986 г. нов шеф на УБО Георги Милушев. "Несъмнено Живков беше силно изненадан, че човек, призван да пази и обслужва властта му, живее в обикновен тристаен апартамент в обикновен панелен квартал, а не в строго очертаните територии на властта", спомня си Милушев.

Незабавно на генерала са предложени просторни жилища в "каретата на властта" край Докторската градина в центъра на София. Там и в района на Бояна е кипял буквално денонощен труд по раздаване, преместване, преустройване, разширяване и дообзавеждане на домове, вили и резиденции на "хората от народа" и техния свръхправоимащ елит – членовете на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП, свидетелства Милушев в книгата си "По коридорите на властта".

Георги Милушев и досега няма отговор на въпроса как и защо дошлите от социалните низини и често отраснали в недоимък властимащи в НРБ бързо са се превърнали в "безскрупулни нагаждачи и подлизурковци", чиято основна работа във властта е била да облагодетелстват себе си и поколенията си до девето коляно напред. "Всичко опира до морала. Между тях имаше и свестни хора, като Станко Тодоров например. Но това бяха изключения, които само потвърждаваха правилото", спомня си пенсионираният генерал.

Милушев разказва, че една от най-странните и разточителни задачи е било поддържането на над 20 елитни резиденции и огромни ловни стопанства - като в това число не влизат още по-голям брой резиденции и "къщи за гости" на окръжните комитети на БКП и казионната БЗНС.

Манията да се строят нови и все по-луксозни резиденции след 1970 година прераства в истинска епидемия на разточителството и безнаказаното пилеене на народни пари и взимани отвън кредити във валута. На фона на острата жилищна криза в градовете към четирите доста скромни резиденции от времето на Царство България "народната власт" добавя дълъг списък от абсолютно ненужни и рядко посещавани разкошни "прогимназии" с огромни красиви паркове и водни площи. Постоянната охрана и персонал за поддържането им струват десетки милиони годишно. Повечето от тях са посещавани през отделни години по един-два пъти. Живков иска от шефа на УБО членовете на ЦК да бъдат известявани със специални писма, призоваващи ги да посещават резиденциите, защото "те са построени за вас".

Днес няма голяма промяна

Не по-малко скъпи са охраната и поддържането на многобройните ловни резервати на властта, опасани със стотици километри огради. Само ловното стопанство "Мазалат" в централна Стара планина има площ от над 400 квадратни километра. За дивеча и подслона на ловните дружинки на Живков и Пенчо Кубадински се грижат стотици охранители, лесовъди и гледачи.

Във "Воден" пък ловуват величия като Брежнев, Чаушеску и Франц-Йозеф Щраус със сина си. Именно във "Воден" Милушев научава от румънския си колега, че Чаушеску наказва със затвор всеки, дръзнал да влезе в някое от ловните му полета в Карпатите. "Ловните забавления продължаваха по всяко време, дори когато България вече се намираше в тежка икономическа, продоволствена и дългова криза. По време на т.нар. Възродителен процес страната изпадна в пълна международна изолация, но нищо не потискаше апетитите на властта да се забавлява", спомня си Милушев.

Бившият шеф на УБО е убеден, че манталитетът на властимащите в България не се е променил много от епохата на диктатурата на БКП. "Имам още какво да кажа за онези времена, но си мисля, че заглавие от рода "По новите коридори на властта" би звучало по-актуално", заключава в пристъп на горчив смях Георги Милушев.

 


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега какви правилегииии, еиии,правилегиииии! Самолети ,хеликоптери ,чалгаджиики ,Бистришки тигри ,джипове от Горского ,бордове на банки ,фондове ,,НПОта, ,Америка против България ,,водни проескти ,саниране за 2 милиарда ,правилегииии , Хей живот здравей здравей! Живот ли е да го опишеш, правилегии да им се нарадваш . Да живее демокрацията !
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ина Да започваме тогава с Прасчо он Банся и Комунистическото котило ГЕРБ,че таман са ни под ръка .
220
3
 
4
 
! Отговори
балами Народ преди 3 години
Хаха баламите коментират един КОПИРАН Текст от Дойче веле , даже не се интересуват от каде е копирания Текст , точно така избрахте на Избори ГЕРБ и Патриотите бе балами Народ
219
1
 
8
 
! Отговори
ина преди 3 години
комунистите родината ограбиха, поделиха си я на калпак.Трябваше след 10 ноември тези
крадци и активните борци да ги избесят по дърветата, за жалост не стана.България и преди
и сега е ненормална държава находяща се в Европа.
218
8
 
13
 
! Отговори
папа преди 3 години
По-голямо крадене от момента в който управлява Герб няма и не е имало и краденето продължава.
217
1
 
7
 
! Отговори
ера преди 3 години
До Анонимен

Живей ти с 800 лева на фона на тези сметки и лекарства, но сигурно и пенсия няма да вземеш,колко взимат родителите ти та много знаеш, *** такъв!
216
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иван славков много правилно го е казал това което се построи по времето на живков днескашните псевдоуправляващи демократи не могат да го боядисат няма да им стигне боята
215
3
 
14
 
! Отговори
абсурдистан преди 3 години
комунистическата "демокрация" след 1990г докара българите да жалят по тоталитарния комунизъм !

Такова крадене и грабене няма никъде по света !
Как ще се нарича този период в историята ни ? - мракобесие ? деградация?
214
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До №240! Огромна заблуда!Във ВПК на соц.страните реално се произвеждаше всичкия "внос" от Запада, "изнасяше" по държавни-левови- цени и после се "внасяше" срещу долари чрез "западните" фирми на дисидентите и "нашите момчета" около Кобурготски през банката на Ватикана!Като се почне с аферата "Тексим",мине се през случките, предизвикали скандала около "атентата" срещу папата,"изложбата" в американското посолство и се стигне до истинските причини са мероприятията "преименуване" и перестройка !
213
6
 
4
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 3 години
комозизъма е веновен за сичко!
212
4
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
До шматка

Твърде елементарна си с тези бакалски сметки ! Крадене е имало, но като от единя в другия, т.с оставало е в страната или не се е изнасяло така от затворената систма-страната като е сега!

пп. в Израел един познат го питали колко получава майка му. Той от срам ги излъгал и казал че са 150 долара, а по същество тя получавала 150 лева!
211
10
 
9
 
! Отговори
osman преди 3 години
ДОЛУ ДОГАН .ДОЛУ ВСИЧКИ РУСКИ ПАРТИИ .ДА ЖИВЕЕ ДОСТ!
210
14
 
9
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА, КАРЛ МАРКС, МАО ДЗЕ ДУН, ИОСИФ СТАЛИН, МИТКО ПАЛАУЗОВ, ЧАВДАР ВОЙВОДА, ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ХРИСТО БОТЕВ, ХАН КРУМ, ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ, РУСИЯ...ДОЛУ САЩ, ДОЛУ ЕС, ДОЛУ КАПИТАЛИЗМА, ДОЛУ ВСИЧКИ ТУРСКИ ПАРТИИ, ДОЛУ ВСИЧКИ ЛЪЖЛИВИ НОВИНАРИ
209
12
 
9
 
! Отговори
extremist преди 3 години
БОГ ДА ПОЖИВИ ТАТО, ПАРТИЗАНИТЕ, НОМЕНКЛАТУРАТА...В БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ СЪМ ВАКСИНИРАН ПРОТИВ ШАРКА, ИМАМ ОБРАЗОВАНИЕ ПРОФЕСИЯ, НЕ ПЛАЩАМ НАЕМ И ИМА КАКВО ДА ЯМ....
208
9
 
15
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ЩЕ СЕ СПУКАМ ОТ СМЯХ: ТАТО И НОМЕНКЛАТУРАТА СИ КУПИЛИ МЕРЦЕДЕС-ДИЗЕЛ С НАРОДНИ ПАРИ....ЛЕЛЕ МАЛЕ КАКЪВ ГРЯХ , КАКВО ЧУДО АКО БЯХА ПОИСКАЛИ МАЗЕРАТИ ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ЩЯХА ДА ОБЯВЕНИ ЗА ДЯСНА РЪКА НА САТАНАТА ! КОЛКО ГЕПИХА ТИКВАТА И СИЕ ОТ КТБ 3 000 000 000 ЛИ БЯХА 4 000 000 000 ЛИ БЯХА..-Я СИ ГО СМЕТНЕТЕ В МЕРЦЕДЕСИ ДИЗЕЛ И РОКЛИ БЕ ***** такива
207
7
 
9
 
! Отговори
шматка преди 3 години
До 241
Ти си типична чугунена глава
Когато нямаш аргументи започваш да обиждаш и кълнеш като братята роми.Дадох ти лесна задача.Не я реши защото не ти отърва.Ще ти помогна
120 лв МЗ.хляб- 30 ст( и за да бъда коректен в края на ком.грамажа беше 700гр)
Можеше да купиш 400 хляба
Днес 460 лв МЗ хляб 1.00 лв= 460 хляба.Само че: днес МРЗ вземат много малко хора а тогава такава заплата вземаха огромни групи хора
И всичко това при една силна индустриализация и развита икономика
Какво крадене е било
206
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕ ТО И СЕГА Е СЪЩОТО. ОГРОМНИ КЪЩИ, ЗАТВОРЕНИ КОМПЛЕКСИ, СКЪПИ ДЖИПОВЕ ЗА ВОЖДА И ПР.
205
4
 
14
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
До 243 Анонимен

Текста е правдив, но едностранчив! Как живеел политическият елит преди 89та! Е хубаво! А народа като цяло как живееше?
Днес псевдо елита как живее? А народа ?
пп матеряла в статията е добър! Онзи елит преди 89та отвращаваше, а днешният бг елит политически съвсем не се понася !
204
1
 
5
 
! Отговори
предсказание преди 3 години
До шматка

ти незнам годините ти, нито състоянието ти но със сигурност с това мислене (ограничеността ти)така ще ти се обърне живота, че със сигурност ще бъркаш в кофите за храна! Успех към кофите! :))
203
2
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ=БКП преди 3 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавно–планова икономика!
Когато на комунистите им стана ясно, че комунизма е невъзможен, те решиха да създадат котерия, която защитава лични и групови интереси!
По този начин БКП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България под названието ГЕРБ.
Конструктор на формацията беше Първанов, а изпълнител - Б Борисов.