Шествието на "Безсмъртния полк" за втори път у нас на 9 май

В 37 града ще понесат портрети на герои от антифашистката съпротива
136
Шествието на "Безсмъртния полк" за втори път у нас на 9 май
Снимка: bezsmartniatpolk.com

На 9-ти май за втори път в България ще се проведе световната инициатива "Безсмъртният полк". Тази година ще се включат 37 български града, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба.

Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави.

Миналата година, когато за първи път българи се включиха в инициативата, градовете бяха 16, припомниха от фондация "Безсмъртния полк".
 
Тази година се очаква участниците да бъдат над 40 000 души - двойно повече от миналата година, когато се включиха 20 000 души в цялата страна.

Официално е поканен да се присъедини към инциативата и президентът Румен Радев.
 
В София шествието стартира в 9 ч. с полагане на венци пред паметника на Незнайния воин. След това колоната тръгва към паметника на Съветската армия, където  в 10 часа приветствие ще произнесе посланика на Руската федерация Анатолий Макаров. Следва концерт, организиран от координационния съвет "България-Русия".
 
В България движението е инициирано от обществената фондация "Безсмъртният полк" през 2016-та година.

"Безсмъртният полк" обхваща над 40 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 "Безсмъртният полк" марширува в 36 държави.

В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

В момента инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Евроатлантикаре стига софизми...бегай в матушка масква
81
5
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
До Анонимен 93"до къде сме изпаднали с тоя парад"И аз така викам! Я виж от както си имаме гей паради, колко сме по-хубави, приятни, толерантни и прогресивни. По-добре да си горд, че дядо ти е бил комунист, от колкото да си горд, че сина ти ще бъде безполово докато навърши 18 години, после ще стане жена с мъжки гениталии! И това важи дори за най-отявления комунистомразец и нацист дори!
80
6
 
4
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
Скъпи омразчета. История има за да се помни. Без значение дали ви харесва или не, тя трябва да се помни. ОБАЧЕ! Предадете ли политически подзамисъл на някакво историческо събитие, дейност, помен - това вече НЕ Е ИСТОРИЯ. Правете си маршовете на безсмъртните полкове, но НЕ НАМЕСВАЙТЕ ПОЛИТИКА. Не симпатизирайте на Русия и маршовете на безсмъртните полкове, НО НЕ НАМЕСТВАЙТЕ ПОЛИТИКА. Моя дядо е гонен от комунистите и е страдал много. Но не вдигам врява като вас!
79
6
 
6
 
! Отговори
безобразие преди 6 години
Идеята е на Путин, сега Макаров за втори път( след като НАКАРА-ПОКАНИ правосъдната министърка Павлова да поднесе цветя!!??) ги "хваща за риби": ние да не сме СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА?? 45 години знаем какво беше, след това последствията- пак ние ги понасяме.. Ами ако тръгнем ВСИЧКИ със снимки КАКВО сме притежавали преди 9.09.44, и ни бе отнето, аслед това и НЕВЪРНАТО?КОЛКО хора бяха изселени от къщите си , за да влязат "От Балкана".Объркани животи, убити .Как не се срамуват. И пак слушат руските
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто ме е срам до къде сме изпаднали с тоя парад
77
6
 
6
 
! Отговори
весо преди 6 години
И от моята рода имаме избити от "Народния съд"смешници са тези антифашистиВ БЪЛГАРИЯ ФАШИЗЪМ НЕ Е ИМАЛО *** имат един измислен израз монархо - фашизъм...те така като няма какво да кажат и си го повтарятчакам да измислят сега сдс-фашизъм, дпс- фашизъм демократо- фашизъмте все срещу фашистите се "борят".Безсмъртни помоагаци на съветския окупатор са те!
76
4
 
2
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
За тези, които ме обвиняват в някакъв антифашизъм.1. Дядо ми е страдал МНОГО от праведните комунисти.2. Правя ясна разлика между фашизъм и нацизъм.Относно Строителите на съвременна България... искам да напомня, че в началото и Захари Стоянов и Стамболов са били русофили. Не намесвайте друга история, в частност разликата между Александър II и наследника му. Там идва разкола, не между РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ. Вие обаче сте ревльовци, важното е да има виновен, а ние да се оплакваме. Друго не можем!
75
4
 
6
 
! Отговори
майна преди 6 години
До до майнаРазбира се - около 1500 души, или десет пъти по-малко отколкото след 9 09. 1944г. а дядо ми е обесен заради отказа да накара баща ми да се прибере от Мюнхен, където е избяал с немското оттегляне.
74
6
 
7
 
! Отговори
до майна преди 6 години
Имащ ли представа колко хора са убити пред 9 септември? Те на кого са жертви? На такива като твоя дядо.
73
5
 
6
 
! Отговори
И аз преди 6 години
Който си мисли, че се боря с фашизма е ***. Израснал съм без дядо, убит от нацисти. Боря се за паметта му, за това да не се повтарят войни.
72
5
 
7
 
! Отговори
майна преди 6 години
До И азИ аз ще изляза с портрета на дядо ми, който е бил обесен от червените фашисти през 1947г.
71
5
 
7
 
! Отговори
И аз преди 6 години
Ще изляза с портрета на дядо ми. Ако някой има нещо против, нека ми се обади.
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БаладжиятаЛичи си, че си руско *** и чеъеш историята с руски очила. Дистатъчно е непредубедено да прочетеш "Строителите" на Симеон Радев за да видиш ятедите нанесени от Русия и русофилите.
69
7
 
8
 
! Отговори
До Баладжията преди 6 години
Вий още ли борите фашистите бе? Не ви ли омръзна ? Войната свърши преди 70 години!!! Нещо полезно няма ли да направите за таз държава?Само стойки и чупки от ваз кърлежи такива!!!
68
5
 
7
 
! Отговори
Минаващ към Анонимен преди 6 години
Кого наричаш ***? Хората, които са загинали и за твое добруване не са ***. *** са такива като теб и винаги ще си останат ***.
67
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БаладжиятаАз русофоби не виждам. Има само руски слуги и български националисти. Самото име "русофоби" е наложено от руснаците за да разделят българската нация.
66
7
 
7
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
Като човек чел история от малко повече източници от колкото блоговете на русофоби в нета и смешните учебници по история, направо кипя от ярост като гледам всичките да пищите срещу това, КОЛКО НИ БИЛА НАВРЕДИЛА РУСИЯ без да кажете нито думичка за Британия, Франция, Австрия, че даже и Германия. Вие мразите Русия повече от Османската империя... все пак с тях сме имали присъствие, съвместно съжителство. И русофили и русофоби сте едни и същи 14 годишни ревльовци без работа, възпитание, идеали и разум
65
5
 
6
 
! Отговори
руски голтак преди 6 години
само Путин - Бояришник - BMW (все пак нещо трябва да караме де)
64
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв безмъртен полк бре? Шайка бандити и крадци. Освен да обират мандри и да тормозят хората, какво са направили? А да... изтрепали интелигенцията на нацията. СРАМ!
63
8
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Катар, Ливан, Коста Рика, Монголия - бъкано е с антифашисти в тези държави. Ако не бяха костариканците, Берлин никога нямаше да падне.